Biden-Ukrayna ilişkisi: Eski FBI muhbirine iddialarından dolayı dava açıldı

Söz konusu iddialar, Biden hakkındaki azil soruşturmasında da rol oynuyor

Beyaz Saray, Joe Biden hakkındaki azil soruşturmasını "siyasi gösteri" diye nitelemişti (Reuters)

Eski FBI muhbiri Alexander Smirnov hakkında, ABD Başkanı Joe Biden ve oğlu Hunter Biden'ın Ukrayna'daki bağlarıyla ilgili yanlış bilgi verdiği gerekçesiyle hukuki işlem başlatıldı.

ABD Adalet Bakanlığı'ndan dün yapılan açıklamada, Smirnov'un baba ve oğul Biden'ın Ukrayna'daki enerji şirketi Burisma'dan ödeme aldığına dair yalan söylediği bildirildi. 

43 yaşındaki eski muhbir, Haziran 2020'de FBI ajanlarıyla iletişime geçerek Burisma'nın 2015 ve 2016'da baba ve oğul Biden'a 5'er milyon dolar ödediğini söylemişti. 

Smirnov, Burisma'nın Hunter Biden'ı "babası sayesinde şirketi her türlü soruna karşı koruması amacıyla işe aldığını" savunmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

54 yaşındaki Hunter Biden, 2014-2019'da söz konusu şirketin yönetim kurulundaydı. Joe Biden ise 2009-2017'de ABD Başkan Yardımcısı olarak görev yapmıştı.

Adalet Bakanlığı'nın açıklamasında, Smirnov'un aslında Burisma'daki yöneticilerle 2017'de görüştüğü, bunun da "Biden'ın görevde olmadığı için ABD politikasını etkileyemeyeceği bir dönemde" gerçekleştirildiği belirtildi. 

Hunter'la ilgili soruşturmalara bakan özel savcı David Weiss, Smirnov'un baba ve oğul Biden'la ilgili "yanlış ve küçük düşürücü bilgiler verdiğini" söyledi.

ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN, Smirnov'un Nevada eyaletindeki Las Vegas şehrinde yer alan Harry Reid Uluslararası Havalimanı'nda dün yakalandığını bildirdi. 

Eski muhbirin yurtdışından ABD'ye girdikten sonra yakalandığı ve federal mahkemeye çıkarıldığı aktarıldı. Smirnov'un hakkındaki iddiaları reddettiği bildirilirken, henüz kendisine avukat atanıp atanmadığı netleşmedi. 

Hunter Biden'ın avukatlarıysa ABD merkezli haber ajansı AP'nin yorum talebini reddetti.

AP'nin aktardığına göre suçlu bulunması durumunda Smirnov, 25 yıla kadar hapis cezası alabilir. 

Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi, oğlu Hunter'a iş ilişkilerinde avantaj sağladığı gerekçesiyle Biden hakkında azil soruşturması açılmasını aralıkta onaylamıştı.  

Hunter ise babası hakkında Kongre'de yürütülen azil soruşturması kapsamında 28 Şubat'ta ifade verecek.


Independent Türkçe, Guardian, CNN, BBC, AP

DAHA FAZLA HABER OKU