NASA'nın yeni nesil uzay kıyafeti önemli bir testi geçti

NASA yeni uzay kıyafetinin UUİ astronotlarının uzay yürüyüşü kabiliyetlerini geliştirmesini umuyor

Collins Aerospace, NASA'nın yeni nesil uzay kıyafetini ağırlıksız ortamda test ediyor (Collins Aerospace)

NASA için yeni uzay kıyafetleri geliştiren Collins Aerospace şirketi, yeni nesil giysilerinin yerçekimsiz ortamda iyi uyum ve işlevsellik vaat eden, dönüm noktası niteliğindeki bir testi tamamladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NASA'dan pazartesi günü yapılan açıklamada, testin başarıyla tamamlanmasının, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (UUİ) devam eden operasyonlar için daha gelişmiş bir uzay kıyafeti geliştirmeye yönelik önemli bir adım olduğu belirtildi.

Amerikan uzay ajansı, astronotların 20 yılı aşkın süredir UUİ'nin montajı ve bakımı sırasında giydiği ve teknik olarak araç dışı mobilite ünitesi diye bilinen, halihazırda kullanılan uzay kıyafetinin yerini alabilecek yeni giysiyi geliştirmek üzere Collins'i seçmişti.

NASA, yeni uzay kıyafeti tasarımının astronotların alçak Dünya yörüngesindeki uzay yürüyüşü kabiliyetlerini geliştirmesini umuyor zira UUİ'nin en az 2030'a kadar faaliyette kalması bekleniyor.

Yeni kıyafet, NASA astronotlarının halihazırda kullandığı giysiden daha verimli, daha dayanıklı ve daha az bakım gerektiren bir teknolojiye sahip olacak.

Yeni uzay kıyafeti, kısa süreli ağırlıksızlık sağlayan ticari bir yerçekimsiz ortam uçağında test edildi.

Pilot hız treni benzeri bir dizi manevra yaparak uçuş sırasında yaklaşık 20 saniye süren ağırlıksız koşullar yarattı.

Bu sayede mühendisler ve bilim insanları uzay kıyafeti donanımını test edebildi ve uzaya hiç çıkmadan uzay benzeri bir yerçekimi ortamında deneyler yapabildi.

Uygulanan bu son test, projenin yaşam döngüsünde NASA'nın kıyafeti gözden geçirmek için belirlediği bir dizi kontrol noktasından biri.

Collins Aerospace, uzay kıyafetinin uzay benzeri bir ortamda nasıl performans gösterdiğini görmek için havası alınmış bir vakum odasında giysiyi test etmeyi sürdüreceğini söyledi.

Yeni nesil giysi ayrıca Houston'daki Johnson Uzay Merkezi'nde bulunan, astronotların uzay yürüyüşü eğitimi için yerçekimsiz ortamı simüle eden 40 metre derinliğindeki bir havuz olan NASA'nın Nötr Yüzdürme Laboratuvarı'nda da test edilecek.

Bu kıyafet, istasyon bakım ve operasyonlarını desteklemesi umuduyla NASA tarafından geliştirilen iki giysiden biri.

NASA geçen yıl yaptığı açıklamada, "Yeni bir uzay kıyafetiyle, araç dışı mobilite ünitesiyle ilgili mevcut eskime sorunlarından bazılarını ele alabilir ve gelişmiş hareketlilik ve yaşam destek sistemlerindeki teknolojik yenilikler gibi 50 yıl önce mevcut olmayan tüm yeni teknolojilerden yararlanabiliriz" ifadelerini kullanmıştı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU