Alman silah şirketinin CEO'su da savaş tehlikesine dikkat çekti: "10 yıla ihtiyacımız var"

Avrupa'daki mühimmat depoları boşaldı

Scholz'a göre Almanya bu yıl milli gelirinin yüzde 2'sini savunmaya harcayacak (Reuters)

Almanya'nın en büyük silah şirketi Rheinmetall'in CEO'su Armin Papperger, Avrupa'nın kendini savunmaya "tam hazır duruma" gelmesi için 10 yıla ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

BBC'ye konuşan Papperger, şu anda Avrupa'daki mühimmat depolarının boş olduğuna dikkat çekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Alman iş insanının yorumları, Aşağı Saksonya'daki yeni silah fabrikasının açılış töreni sırasında geldi. Törene Almanya Başkanı Olaf Scholz'un yanı sıra, Savunma Bakanı Boris Pistorius ve Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen katıldı.

Rheinmetall, yeni fabrikaya 300 milyon dolardan fazla yatırım yapıldığını daha önce açıklamıştı. Yeni tesis, yıllık 200 bin top mermisi üretme kapasitesine sahip.

Ancak Papperger'e göre bu üretim kapasitesi yeterli değil.

NATO'ya savaş açmak isteyenlere karşı hazırlanmak için uzun bir zamana ihtiyaç olduğunu belirten Alman iş insanı, "3-4 yıl içinde iyi durumda olacağız. Ancak gerçekten hazır olmak için 10 yıl gerekiyor" diye konuştu.

Papperger, Ukrayna savaşıyla boşalan mühimmat depolarının 10 yıllık üretimle yeniden dolacağını söyledi.

Alman iş insanının açıklamaları, eski ABD lideri Donald Trump'ın yeniden seçilmesi durumunda yeterince savunma harcaması yapmayan NATO üyelerini korumayacağını söylemesinin ardından geldi.

Konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçının Almanya Başbakanı Scholz, "NATO'nun ABD, Kanada ve Avrupa ülkeleri için hayati önemde olduğundan kesin olarak eminim" diye konuştu.

Trump'ın açıklamalarının sorulduğu Danimarka Başkanı Frederiksen ise, "Avrupa her şeye hazır olmak zorunda. Rusya'nın giderek saldırganlaşan tutumu Avrupa'nın harekete geçmek zorunda olduğunun kanıtı. Hızlanmalıyız ve bugün burada olmamın sebebi de bu"  dedi.



Independent Türkçe, BBC, DW

DAHA FAZLA HABER OKU