Mısır-Katar Koordinasyonu Gazzeli yaralılara tıbbi desteği artırdı

40 yaralı Filistinli Refah Sınır Kapısı’nda karşılandı. 115 yardım kamyonu Gazze’ye girdi

Mısır Sağlık Bakanı, Katar Uluslararası İşbirliğinden Sorumlu Devlet Bakanı ile Katar’daki yaralıları ziyaret etti / Fotoğraf: Mısır Sağlık Bakanlığı

Mısır ve Katar, Filistin topraklarında veya Mısır ve Katar’daki hastaneler aracılığıyla Gazze Şeridi’ndeki yaralı ve hastalara yönelik sağlık yardımını artırmaya yönelik çalışmaları koordine etmek üzere anlaştı.

Mısır Sağlık ve Nüfus Bakanı Dr. Halid Abdulgaffar, Doha ziyareti sırasında Katar Uluslararası İşbirliğinden Sorumlu Devlet Bakanı Lulva el-Hatır ile görüştü. Mısır Sağlık ve Nüfus Bakanlığı Sözcüsü Hüsam Abdulgaffar yaptığı açıklamada, Mısırlı Bakanın ‘kardeş Katar Devleti’nin hastanelerinde tedavi gören yaralı Filistinli kardeşleri ziyaret ettiğini’ belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Toplantıda, Gazze Şeridi’ndeki yaralı ve hastalara gerek Filistin toprakları içerisinde, gerekse Mısır ve Katar’daki hastaneler aracılığıyla tıbbi destek sağlanması amacıyla son dönemde gösterilen çabaların ele alındığını belirtti. İki bakanın, Gazze Şeridi sakinlerinin acil ihtiyaçlarını karşılamak ve Filistinlilere tıbbi yardım ulaştırarak onların tıbbi ihtiyaçlarının karşılanmasına ve acılarının hafifletilmesine katkıda bulunmak için ve Mısır ile Katar arasındaki iş birliği ve koordinasyonu geliştirmenin yollarını tartıştığını da vurguladı.

Açıklamaya göre Mısırlı Bakan, Gazze Şeridi’nde kanlı olayların başlamasıyla açılan bu dosyada ülkesinin çalışmalarından bahsettti. Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin direktifleri doğrultusunda Refah Sınır Kapısı’nın Mısır tarafından açılacağını’ belirtti.

Mısır’ın Filistinlilerin tedavisi için 8 ilde 47 hastane tahsis ettiğini açıklayan Sözcü, Refah Sınır Kapısı’ndan geçenlere sağlık ve tedavi hizmetleri sağlamanın yanı sıra, 2 bin 200’den fazla yaralının kabul edildiğini ayrıca bin 300’den fazla ciddi cerrahi operasyon gerçekleştirildiğini de bildirdi.

Mısır tarafından yapılan açıklamada, Katar’daki Uluslararası İşbirliği Devlet Bakanı’nın ‘Filistinli kardeşlerin acılarını hafifletmek için Mısır ile tam koordinasyonu’ vurguladığı aktarıldı.

Mısır’ın kuzeyindeki Sina Yarımadası’ndaki Refah kara sınırında, pazar günü Gazze Şeridi’nden gelen 40 yaralı Filistinlinin de aralarında bulunduğu 447 kişi karşılandı. Sınırdaki resmi bir kaynak, yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi’ndeki hastanelerden Mısır şehirlerindeki hastanelerde tedavi için 40 yaralı ve 25 refakatçi olmak üzere 65 Filistinlinin kabul edildiğini söyledi. Refah Sınır Kapısı’ndan ayrıca 250 çifte ikamet ve vatandaşlık sahibi ile 132 Mısır vatandaşı Gazzeli’nin kabul edildiğini açıkladı.

Şarku’l Avsat’ın Mısır resmi haber ajansı MENA’dan aktardığına göre, Gazze Şeridi’ne 110’u çeşitli insani yardım kamyonu ve 5’i akaryakıt kamyonu olmak üzere 115 kamyonun girdiğini belirtti.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, dışişleri bakanları düzeyinde Mısır ve Slovenya ekonomik iş birliği kapsamında, başta Filistin meselesi ve Gazze’deki savaştaki gelişmeler başta olmak üzere bir dizi bölgesel ve uluslararası dosyayı ele aldı.

Mısır Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, görüşmelerde ‘Sloven mevkidaşı Tanja Fajon ile Gazze krizinin başlangıcından bu yana Slovenya’nın açıkça destek verdiği Filistin meselesi başta olmak üzere ortak ilgi alanlarını ilgilendiren bir dizi bölgesel ve uluslararası dosyaya ilişkin istişarede bulunmanın yanı sıra iki ülke arasındaki ilişkilerin çeşitli konuları ve bunları geliştirme yollarının değerlendirilmesi hedefleniyor’ ifadelerine yer verildi.

Ziyaret sırasında Mısır Dışişleri Bakanı’nın Slovenya Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile görüşmesi planlanıyor. Ayrıca iki ülke arasındaki iş birliği ilişkilerinin desteklenmesi ve geliştirilmesi yolları konusunda koordinasyon çerçevesinde Ekonomi ve Turizm Bakanı ile görüşmesi de bekleniyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

 

DAHA FAZLA HABER OKU