Trump'tan NATO ülkelerine gözdağı: "Rusya'yı ne isterlerse yapmaya teşvik edeceğim"

"Hayır, sizi korumam!"

Donald Trump, kasımda yapılacak seçimler öncesi tüm anketlerde önde gözüküyor (Reuters)

Eski ABD Başkanı Donald Trump, kasımda yapılacak seçimlerde yeniden göreve gelmesi durumunda, Rusya'yı gerekli savunma harcamalarını yapmayan NATO üyelerine saldırmaya teşvik edeceğini söyledi.

Cumartesi günü Güney Karolina'da düzenlenen mitingde konuşan Trump, "Ben gelene kadar NATO ciddi hasar almış durumdaydı. Onlara 'Herkes ödeme yapacak' dedim. Bana, 'Ödeme yapmasak da bizi savunur musunuz?' diye sordular. 'Kesinlikle olmaz' dedim. Bu cevaba inanamadılar" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eski ABD lideri, "büyük bir ülkenin devlet başkanının" kendisine, ödeme yapmasalar bile olası bir Rus işgali durumunda ABD'nin kendilerini koruyup korumayacağını sorduğunu aktardı.

Trump, "Hayır, sizi korumam. Aslında onları ne isterlerse yapmaları için teşvik ederim. Ödemek zorundasınız. Faturalarınızı ödeyeceksiniz" ifadelerini kullandı.

Trump'ın dikkat çeken sözlerinin ardından Beyaz Saray'dan da açıklama geldi. Açıklamada eski ABD liderinin sözleri "korkunç ve dengesiz" diye nitelendi.

Donald Trump, başkanlık döneminden bu yana NATO üyelerini gerekli savunma harcamamalarını yapmamakla suçluyor. 

NATO'nun, her üye ülkenin milli gelirinin yüzde 2'sini savunma giderine harcaması yönünde prensibi bulunuyor. Ancak bu prensip, bağlayıcı bir sözleşmeyle imza altına alınmış değil ve daha çok bir öneri niteliği taşıyor.

Birçok ülke bu yüzde 2'lik savunma harcaması prensibini karşılamasa da, NATO'nun ortak bütçesine yapılan katkı tüm üyeler tarafından ödeniyor.

Trump daha önce birkaç kez NATO harcamalarının ABD'nin mali ve askeri kaynaklarını tükettiğini ve ülke üzerinde yük oluşturduğunu ifade etmişti. 

Eski ABD liderinin seçim kampanyasının internet sitesinde de, ABD'nin ittifakın amaçlarını yeniden gözden geçirmesi gerektiği belirtiliyor.

Temmuz 2023'te açıklanan verilere göre, 31 NATO ülkesinin 11'i savunma harcamalarında yüzde 2 oranına ulaşmış durumda. Rusya'nın Kırım'ı ilhak ettiği 2014'teyse bu ülkelerin sayısı sadece üçtü.

NATO verilerine göre Türkiye'nin 15 milyar dolar düzeyinde olan askeri harcamaları GSYİH'nın yüzde 1,31'ine tekabül ediyor.

 

Independent Türkçe, CNN, NY Times, AA

DAHA FAZLA HABER OKU