Hindular kendileri için ibadete açılan tarihi camiye akın ediyor

Başka bir caminin yıkılmasıyla başlayan protestolardaysa en az 4 kişi öldü

Hindular, artık caminin bodrum katında "puja" ibadeti yapabiliyor (Reuters)

Hindistan'daki tarihi Gyanvapi Camisi'nde Hinduların da ibadet edebileceğine karar verilmesinin ardından binlerce kişi camiye akın etti.

Hindu rahip Ashutosh Vyas, Uttar Pradeş eyaletindeki Varanasi şehrinde yer alan 17. yüzyıldan kalma camiye günde 10 binden fazla kişinin ibadete gittiğini belirtti.

Varansi bölge mahkemesinin 31 Ocak'ta açıkladığı kararda, tarihi camide Hinduların da ibadet edilmesine izin verileceği bildirilmişti. 

Kararda, caminin bodrum katındaki bölümlerin Hinduların ibadetlerine uygun hale getirilmesi talep edilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Vyas, Birleşik Krallık (BK) merkezli haber ajansı Reuters'a mahkeme kararının ardından Hinduların camiye büyük ilgi gösterdiğini söyledi. 

Rahip, caminin çaprazında yer alan Kashi Vishwanath tapınağına dua etmeye gelen Hinduların, buradan camiye geçtiğini belirtti. 

Hindu tanrısı Şiva'ya adanan bu tapınağın yakınındaki caminin ibadet statüsünün değiştirilmesi için dava Eylül 2022'de açılmıştı. Bölgede yapılan arkeolojik çalışmalarda caminin, Kashi Vishwanath tapınağının yıkılmış bir bölümü üzerine inşa edildiği belirlenmişti. Dava süreci de bunun ardından başlamıştı.

Gyanvapi Camisi'nden sorumlu komiteden Siyed Muhammed Yasin, Müslümanların halen ibadethanede 5 vakit namaz kıldığını belirterek "Buna rağmen caminin güvenliği konusunda biraz endişeliyim çünkü Hindu duaları okunuyor ve bazen tehlikeli sloganlar atılıyor" dedi. 

Varansi polisiyse bölgedeki güvenlik düzenlemesinde değişikliğe gidilmediğini, cami ve tapınağın hem sivil polisler hem de silahlı güvenlik güçleri tarafından korunduğunu söyledi. 
 

Öte yandan Uttar Pradeş'in kuzeydoğusunda yer alan Uttarakhand eyaletindeki Haldwani şehrinde dün bir cami ve medresenin yıkılması nedeniyle çatışmalar yaşandı. 

Eyalet polisi, çatışmalarda en az 4 kişinin öldüğünü ve çoğu polis memuru 100 kişinin yaralandığını bildirdi. Yerel medyadaki diğer haberlerdeyse yaralı sayısının 250'yi bulduğu aktarıldı. 
 


Eyalet mahkemesinin bu hafta verdiği kararda, Haldwani şehrinin Banbhoolpura bölgesindeki cami ve medresenin kaçak yapı olduğu savunulmuştu. Bunun üzerine dün yıkım için iş makinelerinin bölgeye girmesiyle polis ve eylemciler arasında çatışmalar yaşandı.

BK'nin kamu yayıncısı BBC'nin aktardığına göre bölgede bugün itibarıyla sokağa çıkma yasağı başlatılırken, polise kuralları ihlal eden kişilere karşı "vur emri" verildi. Ayrıca okulların kapatıldığı ve internet hizmetinin de kesildiği aktarıldı. 

Yaklaşık 1,4 milyar nüfusa sahip Hindistan'da neredeyse 200 milyon Müslüman yaşıyor. Ancak radikal sağcı Hindistan Halk Partisi'nden Başbakan Narendra Modi'nin politikaları ülkede Müslümanlarla Hinduları sık sık karşı karşıya getiriyor. 
 


Gyanvapi Camisi'nin Hinduların ibadetine açıldığı Uttarakhand gibi Uttar Pradeş eyaleti de BJP kontrolünde. 

Uttar Pradeş eyaletinin Ayodhya şehrinde 16. yüzyıldan kalma Babri Camisi'nin yerine inşa edilen Ram Mandir tapınağının ocaktaki açılışı da gündem olmuştu.


Independent Türkçe, Reuters, BBC, Economic Times

DAHA FAZLA HABER OKU