Rus basınında Gazze savaşı: "Hamas, barış anlaşmasının garantörü olarak Katar, Türkiye, Mısır, Rusya'yı ve aynı zamanda BM'yi görmek istiyor"

Gazze savaşının 125. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Fotoğraf: Hamas Askeri Kanadı//Reuters

Independent Türkçe için 8 Şubat Perşembe günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:

Gazze savaşının 125. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?
 

Kommersant:

Elnar Baynazarov'un yazısı özetle şu şekilde:
 

 

Hamas ateşkesin resmini çiziyor

Filistinliler İsrail'e 135 günlük eylem planı önerdi

Katar ve Mısır'ın aracılığında Hamas, üç aşamalı barış planını İsrail'e sundu. Radikal hareket 4 buçuk ayda birkaç bin Filistinli tutuklunun salıverilmesi durumunda İsrailli tüm rehineleri serbest bırakmayı taahhüt ediyor. Ancak Hamas'ın önerileri arasında İsrail askerlerinin tamamının Gazze'den çıkması da bulunuyor.

Bu, radikal grubu tamamen imha etmeyene kadar askerlerini Gazze'den çekmemekte ısrar eden İsrail'in pozisyonuyla çelişiyor. Adlarının açıklanmasını istemeyen İsrail memurları Yahudi devletinin, Hamas'ın bu barış planını da reddeceğini belirtiyor; Bir ayda üçüncü kez yani.

135 gün içinde tüm rehinelerin salıverilmesi, İsrail askerlerinin tamamının Gazze'den çekilmesi, Gazze Şeridi'ne insani yardımların sevkinin düzene salınması ve bölgenin yeniden yapılandırılması öneriliyor.

Radikal hareketin taleplerinden biri de Yahudi yerleşimcilerin Al Aksa Camisinin bulunduğu Moriah Dağı'nı ziyaretine son verilmesidir.

Barış anlaşmasının garantörü olarak Hamas bu 4 ülkeyi: Katar, Türkiye, Mısır Rusya'yı ve aynı zamanda BM'yi görmek istiyor. Uluslararası oyuncuların, rehinelerin dışarı çıkmasından sonra İsrail'in anlaşmayı ihlal etmemesine ilişkin teminat vermeleri gerekir.
Hamas'ın önerisine henüz İsrail'den resmi bir tepki verilmedi. CNN kanalı adının açıklanmasını istemeyen İsrailli bir memura istinaden İsrail'in "Hiçbir durumda Hamas'ın taleplerini kabul etmeyeceğini" açıkladı.

İsrael HaYom gazetesi ABD Dışişleri Bakanının İsrail savunma ordusu komutanı Herzi Halevi'yle yüzyüze görüşmek istediğini yazdı. Ancak Benjamin Netanyahu'nun Başbakanlık ofisi ABD'li diplomata ret yanıtı verdi. Gazete Gazze'deki son durumla ilgili Antony Blinken'in komutandan daha vicdanlı analiz duymak istediğini tahmin ediyor.

Onaylanması durumunda bu bilgi Biden yönetiminin Netanyahu kabinesine karşı giderek artan itimatsızlığının bir belirtisi daha olacaktır.

Filistin'in Moskova Büyükelçisi Abdel Hafız Nofal, Kommersant'a yaptığı açıklamada Antony Blinken'in gelişinden en azından ateşkesin sağlanması için ciddi görüşmelerin başlamasını beklediğini söyledi.

Büyükelçi, ABD Dışişleri Bakanının gezi sırasında Bağımsız Filistin Devleti'nin kurulmasına ilişkin İsrail'i ikna edeceğine pek ümit beslemiyor.

Antony Blinken'in İsrail ve Filistin'i ziyareti fonunda İsrail askerleri Gazze Şeridi'nin Güneyindeki en büyük kent olan Refah'a yaklaşıyor. Bu yaşam birimi Gazze Şeridi'nin her tarafından gelmiş mültecilerle dolup taşıyor, kentte en az 1,5 milyon mülteci barınıyor. Uluslararası insani örgütler Refah'a yapılacak saldırının büyük çaplı insani felakete yol açacağı konusunda uyarıyorlar.


BBC Rusça yayınlar servisi:
 

 

"Zafere giden yoldayız" 

Netanyahu Hamas'ın ateşkes teklifini reddetti

Netanyahu bu açıklamayı İsrail ile Hamas arasındaki savaşın başlamasından bu yana bölgeye beşinci kez giden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in geldiği gün ve ateşkes önerisine yanıt olarak ateşkes önerisine karşı Hamas'ın öne sürdüğü ve son günlerde Ortadoğulu arabulucuların müzakere ettiği taleplerin ilanından sonra yaptı.

Mısır'daki resmi bir kaynağın BBC'ye söylediğine göre perşembe günü Kahire'de istişarelerin yeni raundunun başlaması gerekir.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail'in, askeri operasyonlar yüzünden farklı bölgelerden gelmiş mültecilerden dolayı nüfusu 1 milyonu aşan Refah'a operasyon düzenleme planından ciddi kaygı duyduklarını ifade etti.


Radio Free Europe/Radio Liberty:
 

 

Temsilciler Meclisi İsrail yardım yasasını geçiremedi

Yasa tasarısının yürürlüğe girme şansı zaten yoktu, Başkan Joe Biden veto edeceğini açıklamıştı, ancak tasarının Temsilciler Meclisi'nde yasalaşamamasını yorumcular Cumhuriyetçilerin ve Başkan Mike Johnson'un başarısızlığı olarak değerlendiriyorlar.

Temsilciler Meclisi üyelerinin çoğu İsrail'e yardım yasa tasarısının lehinde oy kullanırken tasarı kabul edilmedi. Çünkü yasanın kabulü için hızlandırılmış prosedüre göre üçte iki oy gerekirdi. Lehinde 250, aleyhinde 180 oy kullanıldı.

Cumhuriyetçilerin dışında Demokratlardan 46 üye lehte oy kullanırken 14 Cumhuriyetçi ve Demokratların yerde kalanının tamamı tasarıya karşı çıktılar.

Biden'ın çağrısına rağmen Ukrayna, İsrail'e ve göçmen politikasına desteğe yönelik yardımları tek çatı altında toplayan tasarının Kongreden geçme fırsatı yine de kötümser olarak görülüyor. Cumhuriyetçi üye Mitch Mcconnell tasarının kabulü için oyun yetmediğini itiraf etti. Onun fikrince İsrail'e ve Ukrayna'ya yardım yasalarının ayrı ayrılıkta kabul edilmesi gerekir.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU