İmamoğlu, İstanbul için 10 maddelik afet planını duyurdu

“Son 20 yıldır insanları evlerinden ve semtlerinden ettiler. Vatandaş ve müteahhidi o kısır alan sıkıştırarak baş başa bıraktılar. Kimsenin birbirine güvenmediği bir ortam oluştu"

Fotoğraf: AA

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Afetlere Dayanıklı İstanbul” temalı planını anlattı.

Konuşmasında AK Parti’nin adayı Murat Kurum’a göndermede bulunan İmamoğlu, “"Her projemizi kopyalayıp, kendi projeleriniz gibi ballandıra ballandıra anlatabilirsiniz. Her projemize çok güveniyoruz. Dünyaya bizim gibi bakmadığınız sürece ne yazık ki bir sonuç almanızı beklemiyoruz. Çünkü çok net bir fark var, siz beton ve rant anlıyorsunuz; biz insan odaklı ve yerinde hizmet anlıyoruz” dedi.

“TOKİ projesi dördüncü yılında ve halen tamamlanmayı bekliyor”

İmamoğlu, TOKİ'nin Tuzla'da 2019 yılında başlattığı ve halen tamamlanamayan toplu konutlarının bulunduğu fotoğrafı ile hemen yanında 2020 yılında başlayan ve tamamlanan KİPTAŞ toplu konutlarının fotoğrafı ekrana yansıtarak şöyle konuştu:

Bir tarafta 2019 yılında başlayan TOKİ konutları, bir tarafta da 2020'de başlayan KİPTAŞ projesi söz verdiğimiz gibi projemizi iki yıl içinde tamamladık ve vatandaşlarımıza teslim ettik. TOKİ projesi dördüncü yılında ve halen tamamlanmayı bekliyor. Geçenlerde ziyaret ettim. Tamamladığımız bu projelerimizde her noktada mutlak sosyal içerikle bu projelerimizi zenginleştiriyoruz. Tamamladığımız bu projemizde açtığımız kreşimizde de minik çocuklarımızla neşeli dakikalar geçirdik. Aynı bu kararlılıkla yolumuza devam ediyoruz. Son 20 yıldır insanları evlerinden ve semtlerinden ettiler. Vatandaş ve müteahhidi o kısır alan sıkıştırarak baş başa bıraktılar. Kimsenin birbirine güvenmediği bir ortam oluştu. Kentsel dönüşüm tabirini vatandaşlar duymak istemiyordu. Kentsel dönüşümle ilgili inanılmaz bir önyargı oluşmuştu. Yıllar boyunca çözümsüz kalmış alanlarda umutsuz vatandaşlarımızla anlaşarak yeni bir dönemin başladığını gördük.   Daha önce söyledim yine söyleyeyim; Kanal İstanbul projesi bir emlakçı projesi, amaç konut pazarlamak. İstanbul ve Türkiye'nin en hayati sorununu kökünden çözebilmek için güçlü kalıcı iş birliğine ihtiyacı var. 6 Şubat depreminden sonra büyük bir başvuru patlaması yaşadık. 15 bin yüksek riskli bina tespit ettik. Yakında tüm İstanbul için bu taramayı tamamlayacağız.

10 maddede projeleri açıkladı 

İstanbul'u afetlere karşı dayanıklı hale getirecek projenin 10 ayrı temada olduğunu belirten İmamoğlu şöyle devam etti:

2024-2029 arasında ilk etapta 22 bin konutu dönüştürmek için açıkçası gaza basacağız. Hedefimiz 50 bin konutu dönüştürmek.

Kentsel dönüşümde riskli yapılarda bakanlığın verdiği 5.500 TL kira yardımına ek olarak 7.000 TL kira desteği vereceğiz. Riskli yapıda oturan kişi dar gelirli emekliye ise bakanlığın kira yardımının üzerine 9.000 TL ek kira desteği vereceğiz.

Raylı sistem hatlarımızı depreme dayanıklı olarak inşa ediyoruz. 

Güvenli yeşil alanlar projesini hayata geçiriyor olacağız.

Her yıl 250 bin İstanbulluya afet farkındalık eğitimi vereceğiz.

Acil durum kurtarma gemisi inşa edeceğiz.

250 riskli sanat ve 32 deniz yapısını güçlendireceğiz.

Erken uyarı ve acil durum projesini hayata geçireceğiz.

70 semtte afete dirençli parklar yapacağız.

Tüm riskli yapılara sabit taksitli 2 yıl vadeli faizsiz ödeme desteği sunacağız. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU