Suudi Arabistan'dan ABD'ye: Filistin tanınmadan İsrail'le ilişki kurmayız

"Barış için 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devleti tanınmalıdır"

Birleşmiş Milletler verilerine göre, yaklaşık 2 milyon kişinin yaşadığı Gazze Şeridi'nde 1,9 milyon kişi yerinden edildi (Reuters)

Suudi Arabistan, Gazze savaşı sonlanmadan ve bağımsız Filistin devleti kurulmadan İsrail'le normalleşme sürecine devam edilmeyeceğini bildirdi. 

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı'ndan bugün yayımlanan yazılı açıklamada, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby'nin normalleşme sürecine ilişkin sözlerine yanıt verildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kirby, dün yaptığı açıklamada Riyad ve Tel Aviv'in normalleşme görüşmelerine devam etmek istediğine dair "olumlu geribildirimler" aldıklarını savunmuştu.

Suudi Arabistan, ABD aracılığında yürütülen normalleşme görüşmelerini 7 Ekim'de Gazze savaşının başlamasının ardından askıya almıştı. Filistin meselesi, Suudi Arabistan ve İsrail arasındaki diplomatik trafikte tam uzlaşma sağlanamayan başlıklardan biriydi. 

Riyad yönetiminin açıklamasında şu ifadeler yer alıyor: 

Dışişleri Bakanlığı, Filistin meselesine ve kardeş Filistin halkının meşru haklarını elde etmesi gerekliliğine dair Suudi Arabistan'ın tutumunun daima sabit olduğunu ve bununla ilgili kararlılığını sürdürdüğünü teyit etmektedir.

Bağımsız Filistin devletiyle ilgili taleplerin ABD'ye iletildiğinin belirtildiği açıklama şöyle devam ediyor: 

Suudi Arabistan, 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devleti tanınmadığı, İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarının durdurulmadığı ve İsrail işgal güçlerinin Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmediği sürece İsrail'le hiçbir diplomatik ilişkinin kurulmayacağına dair sabit tutumunu ABD yönetimine iletti.

Riyad yönetimi, Filistinlilerin haklarını kazanması için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni de göreve çağırarak açıklamayı şöyle noktaladı: 

Suudi Arabistan, Filistin halkının haklarını kazanması ve herkes için kapsamlı ve adil bir barış sağlanması amacıyla, Filistin devletini henüz tanımamış Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyelerine, 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletinin tanınmasını hızlandırma çağrısını tekrarlıyor.

ABD de son dönemde İsrail'e Gazze'de iki devletli çözüm için baskı yapıyor. Ancak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 18 Ocak'taki açıklamasında bağımsız Filistin devleti kurulmasını kabul etmediğini ve Washington yönetimine bunu ilettiğini söylemişti.


Independent Türkçe, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU