Darfur’daki mülteci kamplarında her iki saate bir çocuk ölüyor

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü Zemzem Kampı’nda her iki saatte bir çocuğun öldüğünü belirtti

Sudan’ın Darfur bölgesindeki Murni’de, çatışmalardan kaçan çocuklar, bir arabaya binerek sınırı geçiyor / Fotoğraf: Reuters

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (MSF) yaptığı açıklamada, Sudan'ın batısındaki Darfur'da yerinden edilmiş insanlar için kurulan Zemzem Kampı’nda her iki saatte bir çocuğun öldüğünü belirtti. Örgüt durumu “insani felaket durumu” şeklinde tanımlayarak kınadı.

MSF’nin Sudan'daki Acil Müdahale Sorumlusu Claire Nicolet yaptığı açıklamada, “Kampta her iki saatte en az bir çocuğun öldüğünü tahmin ediyoruz. Yani bu her gün yaklaşık 13 çocuk öldüğü anlamına geliyor. Ağır beslenme bozukluğu yaşayan çocuklar, tedavi edilmezse 3 ila 6 hafta içinde ölebilirler” ifadeleri kullanıldı.

Sivil toplum kuruluşu, “Bölgede, 6 ay ile 2 yaş arasındaki çocukların yaklaşık yüzde 40'ı yetersiz beslenmeden muzdarip olduğunu, muayene edilen çocukların yaklaşık dörtte birinin ciddi beslenme yetersizliği yaşadığını” ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkenin en büyük ve en eski kampı olan, 300 bin ila 500 bin arasında insanı barındıran bu kampta, ölenlerin sayısı tahminlere göre, günde 10.000 kişi başına 2,5 ölüm oranıyla “oldukça endişe verici” durumda.

Nicolet, "Savaş başlamadan önce kamp sakinleri yiyecek, sağlık hizmeti ve içme suyu elde etmek için büyük ölçüde uluslararası yardıma bağlıydı... Bugün neredeyse tamamen terk edilmiş durumdalar” diyerek “Dünya Gıda Programı (WFP), Mayıs ayından bu yana yiyecek dağıtmadığını ve ailelerin bataklık veya nehir suyu içmeye zorlandığını” ifade etti.

MSF ile yayınlanan ortak açıklamada Birleşmiş Milletler uzmanları, “Sudan'da acil insani yardıma ihtiyaç duyan yaklaşık 25 milyon insan var ve bunların 14 milyonu çocuk" diyerek endişelerini dile getirdi.

Açıklamada, insani krizin, 9 milyondan fazla insanın ülke içinde yerinden edilmesiyle "benzeri görülmemiş bir kitlesel yerinden edilmeye neden olduğu ve çoğunun okullarda ve terkedilmiş binalarda yaşadığı, Uluslararası insani yardım kuruluşlarının sınırlı desteğiyle felaket koşullarda bulundukları" ifade edildi.

15 Nisan'dan bu yana, Sudan Genelkurmay Başkanı Abdülfettah el-Burhan'a bağlı güçler ile Burhan’ın eski yardımcısı ve Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) Komutanı "Hamideti" olarak bilinen Muhammed Hamdan Dagalu arasında çatışmalar yaşanıyor.

Çatışmalar şu ana kadar binlerce kişinin ölümüyle sonuçlandı. Birleşmiş Milletler uzmanlarının hazırladığı bir rapora göre bunların arasında 10 bin ila 15 bin kişinin öldüğü Darfur şehri de bulunuyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU