Iraklı Şii örgütler olası ABD misillemesine hazırlanıyor

Iraklı örgütler karargahlarını boşaltıyor ve akıllı telefon kullanımını yasaklıyor

Ürdün’deki bir askeri tesiste eğitim programı sırasında bir ABD’li subay / Fotoğraf: CENTCOM

Saha kaynakları, Irak silahlı gruplarının geçtiğimiz saatlerde, askeri operasyonlarında yıllardır kullandıkları tekerlekleri değiştirme kararı aldığını ayrıca tahliye ve mevzi değiştirme dahil olmak üzere ‘acil’ çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Kaynaklar Şarku’l Avsat’a Haşdi Şabi (Halk Seferberlik Güçleri) gruplarının ve silahlı diğer grupların hareketlerinin gerilim ve ihtiyatla kontrol edildiğini’ belirtti. Ayrıca “ABD güçlerinin Irak’ta beklenen saldırısı karşısında saha komutanlarına aşırı dikkatli olunması gerektiğine ilişkin emirler ulaştığı” da aktarıldı.

Politico haber sitesi 30 Ocak’ta adı açıklanmayan ABD’li bir yetkiliden, ABD Başkanı Joe Biden’ın, danışmanlarına, Suriye-Irak sınırındaki ABD askerlerini hedef alan ve üç ABD ordusu mensubunun hayatına mal olan saldırıya yanıt vermeye yönelik seçenekleri sunmaları için talimat verdiği bildirildi.

Şarku’l Avsat’ın Arap Dünyası Haber Ajansı’ndan (AWP) aktardığı habere göre Pentagon’un önündeki seçenekler arasında Suriye veya Irak’taki İranlı unsurları veya Körfez’deki İran deniz varlıklarının hedef alınması da yer alıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tahliye ve değiştirmeler

Iraklı kaynaklar Şarku’l Avsat’a ‘bazı Şii örgütlerin her zamanki mevzilerini boşaltarak alternatif bölgelere taşındığını ve militanlarını yeni noktalara dağınık bir şekilde yaydığını’ söyledi.

Yeni talimatlar, mevki içinde cep telefonu kullanımının yasaklanmasını içeriyordu. Ayrıca korunma ve kamuflaj amacıyla militanların askeri ulaşım için kullandıkları araçları bırakarak, sivil araçları kullanmaları zorunlu tutuldu.

Haşdi Şabi çatısı altındaki alt-örgütleri ve birimleri genellikle, bu yapılar arasında ‘Husi aracı’ olarak bilinen Toyota kamyonetini kullanıyor.

Kaynaklar, hareketlerin Irak’ın çeşitli şehirlerinde Şii kontrol bölgelerine yayıldığını ve hatta silahlı kişilerin işgal ettiği sivil binaları kapsadığını açıkladı.

Kaynaklar, saha komutanlarının ABD saldırılarının el-Nuceba Hareketi, Hizbullah Tugayları ve daha az ölçüde Bedir Örgütü’ne ait tesislere odaklanmasını öngördüklerini bildirdi.

Kaynaklara göre, öte yandan hükümet koalisyonunun kutuplarından biri olan ve Kays el-Hazali liderliğindeki Asaib Ehli’l Hak hareketi ise ‘hazırlık emirleri’ karşısında sessiz kaldı.

Sakinliği sağlamak için başarısız girişimler

ABD’nin mesajının 24 Ocak’ta Bağdat’a ulaşmasından bu yana, siyasi güçler ‘bu ani adımla’ başa çıkmanın uygun yolunu bulmak amacıyla yoğun bir diyalog içine girdi.

Konu ile ilgili bilgi sahibi olan üç kaynak Şarku’l Avsat’a ‘Koordinasyon Çerçevesi içinde etkili bir Şii partinin, ABD’lilere karşı gerilimi artıran grupları biraz geri adım atmaya ikna etmeye çalıştığını’ belirtti.

Söz konusu partinin önerisinde, grupların Irak’taki operasyonlarını durdurması, Gazze savaşı çerçevesinde gerilimin devam etmesi gerekiyorsa İsrail’in hedef alınması ve ona yönelik saldırıların Irak toprakları dışından yapılmasını içeriyor. Kaynaklara göre militan grupların şu ana kadar bu çağrılara yanıt vermeyi reddetti.

Irak hükümeti ile Şii Koordinasyon Çerçevesi koalisyonunun himayesindeki örgütler arasında bir diyalog masası açmayı amaçlayan eski bir yaklaşım yeniden harekete geçti. Bu girişimin tarafları, ABD’lilere müzakerelere başlamadan önce gruplarla bir anlaşmaya varmaları gerektiğini bildirdi.

Kaynaklar, ‘Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani’ye siyasi kazanımlar sağlayacağını düşünen çerçeve içindeki liderlerin bu girişime soğuk ve ilgisizlik davrandığından’ da bahsetti.

Asaib Ehli’l Hak hareketine bağlı es-Sadıkun parlamento bloğunun sözcüsü Muhammed Kerim el-Baldavi, Temsilciler Meclisi’nin yabancı güçleri geri çekme kararının olup bitenlere karşı ‘en iyi tepki’ olduğunu belirtti.

Ayrıca “Parlamentonun yabancı güçleri uzaklaştırma kararı yürürlükte ve Irak hükümeti bu güçleri ortadan uzaklaştırmayı taahhüt etmelidir” ifadelerine yer verdi.

Baldavi son olarak “Hükümet, bu kuvvetleri ve yerlerini yeniden yapılandırarak ve belirli alanlarla sınırlandırarak bu kararın hükümlerini uygulamaya başladı” ifadelerini kullandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU