Irak’ta siyasi güçler, Meclis Başkanı hakkında federal kararı bekliyor

Irak’ta il meclisi seçimlerini kazanan blokların bazı vilayetlerde çalışmalara başlamak için yasal yemin etmeye başladığı bir dönemde siyasi anlaşmazlıklar, vilayetlerde idari yetki paylaşımı sürecinin çözümlenmesine halen engel oluyor

Parlamento ana binasının girişi. (Irak Parlamentosu internet sitesi)

Irak Parlamentosu cumartesi günkü oturumunda yeni cumhurbaşkanının seçilmesine ilişkin bir madde yayınladı. Daha sonra başta Federal Yüksek Mahkeme’ye itirazda bulunanlar olmak üzere birçok siyasi bloğun itirazı sonucu madde rafa kaldırıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Irak Parlamentosu, yasama tatilinin başlamasından önce gündemindeki bazı yasa tasarılarını görüşmek üzere bir sonraki oturum tarihini gelecek salı günü olarak belirledi.

Yerel yönetimlerde valilerin veya il meclis başkanlarının görev paylaşımı konusunda siyasi bloklar arasında görüş ayrılıkları devam ediyor.

Üzerinde mutabakata varılan bir adayın seçimi konusunda anlaşma sağlanamadığı takdirde, Federal Mahkemenin Meclis Başkanı seçimine karşı itirazlar hakkındaki kararı beklenecek.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Federal Yüksek Mahkeme, kendisine sunulan itirazlar hakkında bugün karar vereceğini, ancak siyasi uzlaşmanın olmamasının yarınki oturumun Meclis Başkanını seçmek için tahsis edilmesini zorlaştırabileceğini bildirdi.

Irak Parlamentosu’ndan bağımsız bir temsilciye göre parlamentoya başkanlık edecek çeşitli taraflar arasında fikir birliğine konu olabilecek bir kişinin seçimiyle ilgili olarak, çeşitli siyasi güçler arasında hâlâ keskin anlaşmazlıklar mevcut. İsminin yayınlanmamasını talep eden temsilci, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bu bakımdan anlaşmazlıkların doğası karmaşık hale gelmiştir. Bir tarafta Şii- Sünni anlaşmazlıkları var ve bunun geniş başlığı şu: Baas Partisi’ni yücelten bir temsilcinin, en yüksek oyu alsa bile Meclis başkanlığına seçilmesinin meşruiyetinin boyutu..”

Egemenlik pozisyonu için tek bir adayın aday gösterilmesi konusunda Sünni- Sünni anlaşmazlıklarının yanı sıra Şii- Şii anlaşmazlıklarının, bir tarafın belirli bir adayı desteklemesi, diğer tarafın ise belirli bir adayı desteklemesi ile sınırlı olduğuna dikkat çekti.

Temsilci, Federal Mahkeme’nin kararının anlaşmazlığı çözüp çözmeyeceği yönündeki bir soruya yanıt olarak ise şunları söyledi:

“Federal Mahkeme’nin kararı, tüm taraflar için bağlayıcı olacak. Ancak bu yükümlülük bir taraf için tatmin edici olacak ve adil olarak değerlendirilecek. Bir taraf için tatmin edici olmayacak ve genellikle yargı kararlarını açıklarken tanımladığımız gibi adaletsiz ve belki de siyasallaşmış olarak değerlendirilecektir.

Federal Birliğin en olası kararı, bu pozisyona yeni kişilerin aday gösterilmesi fikrinin kabul edilmesi değil, geri kalan adaylar arasındaki rekabetin sınırlandırılması olacaktır. Bu diğer adaylar ise, federal hükümet Şaalan el-Kerim’in parlamento sözcüsü pozisyonu için yarışmaya devam etmesi lehine karar verirse, en yüksek oyu alan iki kişi Şaalan Kerim ve Salim el-İsavi. Kerim’in üyeliğinin iptali durumunda rekabet, Salim el-İsavi ve Mahmud el-Maşhadani arasında olacak.”

Süreci yakından takip eden bir kaynak, Şarku’l Avsat’a şunları aktardı:

“Muhammed el-Halbusi liderliğindeki Tekaddum Partisi ile Musenna es-Samarrai liderliğindeki Azim Koalisyonu arasında Meclis Başkanlığı görevine aday seçimi konusunda bir nevi anlaşma sağlandı. Ancak bu anlaşma yalnızca iki gün sürdü. Siyasi baskının ağırlığı altında çöktü. Bu da herkesin eski haline döneceği anlamına geliyor.”

Vilayetler konusunda anlaşmazlıklar

Diğer yandan Koordinasyon Çerçevesi, çerçeve güçlerinin yerel yönetimleri Bağdat’taki siyasi güçler ile orta ve güney şehirlerdeki siyasi güçler arasında dağıtmayı kabul ettiğini yalanladı.

Koordinasyon Çerçevesi lideri Ali el-Fetlavi, dün yaptığı basın açıklamasında “Koordinasyon Çerçevesi güçleri arasında yerel yönetimlerin belirli bir bölüme göre dağıtılması konusunda bir anlaşmanın varlığından bahseden raporlar yanlıştır. Bu sızıntılar, nabzı test etmeyi amaçlamaktadır” ifadelerini kullandı. Fetlavi, “Koordinasyon Çerçevesi, siyasi güçler arasında yerel yönetimlerin devri konusunda henüz bir anlaşmaya varamamıştır, diyaloglar devam etmektedir” diyerek, “Bu sorun, yerel yönetimlerdeki pozisyonlara aday isimlerin belirlenmesiyle bu hafta içinde çözüme kavuşturulacak” açıklamasında bulundu.

Koordinasyon Çerçevesi’ne yakın medya kuruluşları, Koordinasyon Çerçevesi güçlerinin Nebni Koalisyonu’nun dört vilayetin, Hukuk Devleti’nin üç vilayetin ve Hikmet Hareketi’nin de iki vilayetin yönetimini devralması konusunda anlaştığını aktardı.

Geçen yılın sonlarında yapılan yerel seçimlerin sonuçlarının Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu tarafından onaylanmasının ardından Yüksek Yargı Konseyi, geçen hafta temyiz mahkemesi başkanlarına, yerel seçimleri kazananların yasal yemin etmelerini kabul etme talimatı vermişti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU