İsrail'de iş arayan Hintliler: Tehlike, açlıktan daha iyi

İş bulma büroları, maaşları bin 550 euroya kadar olacak 10 bin inşaat işçisi talep ediyor

Hintli işçiler İsrail'de iş aramak için kayıt formları dolduruyorlar / Fotoğraf: AFP

Binlerce Hintli, İsrail ile Hamas arasındaki şiddetli savaşa rağmen, güvenliklerine yönelik tehdidin kendi ülkelerindeki açlıktan daha iyi olduğunu ifade ederek İsrail'de iş başvurusunda bulunmak için uzun kuyruklar oluşturuyor.

Dipak Kumar, AFP'ye, Yeni Delhi'nin 500 kilometre doğusundaki Lucknow'daki bir eğitim ve istihdam merkezinde İsrail'de çalışmak isteyenlerin oluşturduğu bir kalabalıkta beklerken, "Gülümseyeceğim ve kurşun yiyeceğim, ama 150 bin rupi yaklaşık bin 700 euro karşılığında" dedi.

Fayans mermer işçisi Dipak Kumar, Hindistan'da "4 gün çalışıp iki gün yemek yiyorsunuz" diyerek Hamas hareketiyle yaklaşık 4 aydır devam savaşa rağmen İsrail'e gitmenin tehlikelerini bildiğini ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hindistan dünyanın beşinci büyük ekonomisi ve en hızlı büyüyen ekonomilerden biri olmasına rağmen ülkede milyonlarca kişi sürekli iş bulamıyor.

Hükümet verileri, Hintli çalışanların yaklaşık yüzde 22'sinin ortalama aylık geliri 7 bin 899 rupi yaklaşık 88 euro olan "geçici işçi" olduğunu gösteriyor.

Bu sebeple İsrail'de inşaat sektöründe iş bulma umudu, 18 kat maaş artışı ihtimaliyle riskten daha güçlü.

Motosiklet tamircisi Gabbar Singh, "Öleceksek orada öleceğiz. En azından çocuklarımız bir şeyler alacak. Burada aç kalmaktan daha iyi" dedi.

Tel Aviv'deki Hindistan Büyükelçiliği, İsrail'de özellikle yaşlı bakımı, elmas ve yapay zeka sektörlerinde çalışan yaklaşık 18 bin Hintlinin yanı sıra öğrencilerin de bulunduğunu bildirdi.

Lucknow Endüstriyel Eğitim Enstitüsü'nde işçi alımından sorumlu olan Ma Han'a göre savaş, binlerce Asyalı işçinin ülkeden ayrılmasına neden olarak kartları yeniden karıştırdı.

Çok sayıda İsrailli yedek askerin seferber edilmesi ve Filistinli işçilerin çalışma izinlerinin iptal edilmesi ile inşaat gibi yeni sektörlerde işçi arayışı başladı.

Enstitü başkanı Raj Kumar Yadav, İsrail iş bulma bürolarının şu anda maaşları 140 bin rupi yaklaşık bin 550 euro’ya kadar olan en az 10 bin inşaat işçisi aradığına dikkat çekiyor.

Bu programın Hintli yetkililerden destek aldığını belirterek, "Onlara vize verecek ve onları götürecekler. 10 bin aile beslenecek" dedi.
 


İş arayanlar Lucknow'da sıraya girerken İsrail, 7 Ekim'de AFP’nin resmi İsrail rakamlarına göre İsrail'de çoğu sivil olmak üzere bin 140'tan fazla kişinin ölümüne yol açan benzeri görülmemiş bir saldırı gerçekleştiren Hamas'ı "ortadan kaldırma" sözü verdiği güney Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus’a yönelik saldırısını 4 bin 500 kilometrelik bir alanda yoğunlaştırıyor.

Hamas saldırısında 250'ye yakın kişi kaçırıldı ve bunlardan 100'ü kasım ayı sonunda ateşkes sırasında Filistinli tutukluların serbest bırakılması karşılığında serbest bırakıldı.

Hamas Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki askeri operasyonunda büyük çoğunluğu kadın, çocuk ve genç olmak üzere 26 bin 257 kişi hayatını kaybetti.

Onlarca Taylandlı ve Nepalli tarım işçisi öldürüldü veya rehin alındı. Saldırının ardından birçok yabancı işçi ülkeden kaçtı ve tarım sektörü önemli bir istihdam kaynağından mahrum kaldı. Ayrıca İsrail, 130 bin Filistinli işçinin çalışma iznini iptal etti.

Lucknow'da yaşayan iki çocuk babası Kişaf Das, "Tehlikeli bir bölgeye gittiğimi biliyorum ama ailemi geçindirmek zorundayım. Aksi takdirde iki çocuğum açlıktan ölecek. Burada iş yok" dedi.

 

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU