Milei'ye göre Arjantin'de devrim oluyor: "B planımız yok"

"Komünistlerle ittifak kurmayacağım bir gerçek"

Arjantin nüfusunun yüzde 40'ı yoksulluk sınırının altında yaşıyor (Reuters)

Arjantin'de yaklaşık iki ay önce devlet başkanı seçilen Javier Milei, ABD merkezli Wall Street Journal (WSJ) gazetesine verdiği röportajda ülkesinde "serbest piyasa devrimi" gerçekleştirdiğini savundu.

Kısa vadede ekonomik sıkıntıları artıracak olmasına rağmen seçim sürecinde verdiği vaatlerden vazgeçmeyeceğini belirten Milei, "B planı mevcut değil. Duygulara yer yok. 47 milyon kişi bazı yanıtlar bekliyor" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

WSJ'nin bugün yayımladığı haberinde Milei'nin ekonomideki devlet kontrolünü azaltmak için parlamentoya sunduğu torba yasa teklifinin işçilerin tepkisini çektiği ve binlerce kişinin geçen hafta 12 saatliğine greve gittiği hatırlatıldı.

Torba yasa teklifiyle meclise sunulan yüzlerce maddelik değişim paketi hakkında konuşan Milei, "Bunlar yapmak istediğimiz reformların sadece çeyreği. Bu yasalar geçince daha fazlası için bastıracağız" diye konuştu.

Arjantin lideri, yüzde 211'e kadar yükselen yıllık enflasyonu iki yıl içinde tamamen bitireceklerini öne sürdü.

Ancak Arjantin ekonomisinde köklü değişiklikler yapmak isteyen Milei'nin işi kolay değil. Zira Milei'nin partisi Arjantin Parlamentosu'ndaki sandalyelerin sadece yüzde 15'ine sahip.

Milletvekillerinin torba yasada yer alan ekonomik reformları onaylayacağını düşündüğünü belirten Milei, "Milletvekilleri işbirliği yapmazsa onları ifşa edeceğiz. Onların özgür toplumun ve ilerlemenin düşmanları olduğunu göstereceğiz" diye konuştu.

Wall Street Journal, Arjantin'de Milei'nin reformlarına destek oranının yüzde 70'e kadar yükseldiğini hatırlattı.


Özelleştirme planlarına ilişkin konuşan Arjantin lideri, "İlk neyi satabiliyorsam onu satacağım. Devlet, özel sektörün kaynaklarını zor kullanarak çalan bir makine. Bu nedenle devleti hiçbir şeyin çözümü olarak görmüyorum. Aksine problemin temel kaynaklarından biri" dedi. 

Kendinden önceki solcu iktidarların Rusya, Çin ve Venezuela'yla geliştirdiği ilişkilere karşın Batı'yı Arjantin'in doğal müttefiki olarak gördüğünü belirten Milei, "Arjantin, Batı'ya geri dönmeli. Aynı zamanda benim Dünya Ekonomik Forumu'nda yaptığım gibi yoldan sapıldığını Batı'ya göstermeli" ifadelerini kullandı.

İktidara gelmesinin ardından ülkesinin BRICS üyeliğini veto etmesi hakkında da konuşan Milei, Pekin'e gönderme yaparak, "Komünistlerle ittifak kurmayacağım bir gerçek. Ancak jeopolitik konuları ticari ilişkilerden ayırmak gerekiyor" şeklinde konuştu.


Independent Türkçe, Wall Street Journal, AA

DAHA FAZLA HABER OKU