Somali: Eş-Şebab’ın ordu üslerine saldırmasıyla şiddetli çatışmalar çıktı

Olaylar, Şeyh Mahmud’un Eş-Şebab ile diyalog kurmaya hazır olduğunu açıklamasından bir gün sonra gerçekleşti

Somali Cumhurbaşkanı Doha’dan ayrılırken / Fotoğraf: Katar Haber Ajansı

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud’un Şarku’l Avsat’a yaptığı özel açıklamalarda, ‘Somali’deki radikal Eş-Şebab hareketinin radikal gündemini terk edip, Somali devletini tanıması halinde diyaloğa hazır olduğunu’ duyurmasından bir gün sonra hareket, bunun tam zıttı bir hamlede bulundu. Hareket, ‘çarşamba günü ülkenin merkezindeki Galmudug eyaletinin Mudug bölgesindeki Aad köyünde bulunan ordu üslerine saldırı düzenleyip, 191 askeri öldürdüğünü ve bir dizisini de esir aldığını’ duyurdu. Hareket ayrıca, ‘birlikleri taşımak için kullanılan teknik askeri araçlar da dahil olmak üzere bu üslerdeki tüm askeri teçhizatı ve ekipmanları ganimet olarak ele geçirdiğini’ bildirdi.

Eş-Şebab üyelerinin Mudug bölgesindeki askeri üslere düzenlediği saldırının ardından Somali’nin merkezinde şiddetli çatışmalar çıktı. Görgü tanıkları, ‘şiddetli silah sesleri ve patlamalar duyduklarını’ söyledi.

Galmudug Eyaleti Güvenlik Bakanı Muhammed Abdi Aden ise ‘güçlerin hala askeri üslerin bulunduğu Aad köyünde savaşçılarla çatıştığını’ vurguladı.

Ancak Eş-Şebab, ‘beş askeri üssün kontrolünü ele geçirdiğini ve çok sayıda askeri öldürdüğünü’ duyurdu. Hareketin sözcüsü Abdulaziz Ebu Musab, ‘ordu üslerine saldıran hareket mensuplarının tüm araçlara el koyduğunu’ söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yerel basında, intihar eylemiyle başlayan saldırının ardından Eş-Şebab Hareketi üyeleri ile yerel milislerin desteklediği hükümet güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşandığı ve her iki taraftan da ölenlerin olduğu bildirildi.

Somali hükümeti, konuya ilişkin yaptığı kısa açıklamada, Eş-Şebab militanlarının askeri üsse yönelik düzenlediği saldırıya müttefik güçlerin karşılık verdiğini açıklasa da saldırı sonucu yaşanan can kayıplarına yer vermedi.

Buna karşılık, Somali Ulusal Haber Ajansı (SONNA), ‘ulusal ordunun, Halk Direnişi ile iş birliği içinde, Aad’a terör saldırısı düzenlemeye çalışan Eş-Şebab unsurlarına ağır kayıplar verdirdiğini’ duyurdu.

SONNA’nın haberine göre, ordu subayları, ‘Aad’ın dışına kaçan terör unsurlarını takip ettiklerini’ söyledi. SONNA, ‘ordunun veya Halk Direnişi’nin daha önce, Aad ve Mudug bölgesindeki diğer yerler üzerinde kontrolü yeniden ele geçirip, buraları teröristlerden temizleme konusundaki başarısına’ dikkat çekti.

ABD Ordusu, ABD Afrika Komutanlığı’nın (AFRICOM) geçtiğimiz pazar günü Somali hükümetinin talebi üzerine Eş-Şebab hareketine karşı önleyici bir hava saldırısı düzenlediğini duyurmuştu. Kismayo şehrinin yaklaşık 35 kilometre kuzeydoğusunda, Somali’nin ücra bir bölgesinde gerçekleştirilen saldırı sonucunda hareketten üç terörist öldürülmüştü.

Katar’a resmi bir çalışma ziyaretini tamamlayan Somali Cumhurbaşkanı, Kahire’ye yaptığı ziyareti sırasında Şarku’l Avsat’a, ‘küresel bir terör örgütü’ olarak tanımladığı Eş-Şebab hareketinin El-Kaide idelojisinden vazgeçmesi ve Somali devletini tanıması durumunda hareket ile müzakere masasına oturmaya hazır olduğunu söylemişti. Hükümetinin, hareketin mali kaynaklarını kurutmaya çalıştığına dikkat çekmişti.

Öte yandan İngiltere’nin Mogadişu Büyükelçiliği, İngiltere’nin Birleşmiş Milletler Somali Destek Ofisi’ne (UNSOS) destek amacıyla 5 milyon sterlinlik ek fon sağladığını duyurdu. Bu fonun, Somali güvenlik güçlerine Eş-Şebab hareketiyle mücadelelerinde iletişim ekipmanı, sığınak ve yaralıların tahliyesi gibi noktalarda destek sağlamak için verildiğini kaydetti. Şu anda bin yerel polis kuvvetine ek olarak yaklaşık 15 bin Somali Ulusal Ordusu kuvvetini destekleyen fonun, 19 bin kuvveti kapsayacak şekilde artırılmasının hedeflendiğini bildirdi. İngiltere’nin Somali Büyükelçisi Mike Nithavrianakis, bu fonun, Eş-Şebab gibi şiddet yanlısı radikalleri yenmek ve Somali ile bölgede istikrarı yeniden sağlamak için yoğun şekilde çalışan Somali güvenlik güçleri için hayati bir fark yaratacağını söyledi. Büyükelçi, ülkesinin, tüm Somalililere güvenli bir gelecek sağlamak için Somali hükümeti ve diğer ortaklarla omuz omuza çalışmaya devam edeceğine de dikkat çekti.

Somali Genelkurmay Başkanı İbrahim Şeyh Muhyiddin de, ‘ordunun ön saftaki üslerini Afrika barışı koruma güçlerinden devraldığı bu geçiş döneminde daimi desteğin önemini’ vurguladı.

Başka bir gelişmede, Halk Meclisi ve Federal Senato üyeleri, dün ortak bir oturum sırasında ülkenin anayasasında değişiklik yapılmasını onayladı. Meclis Başkanlığı, 210 milletvekilinin anayasa değişikliği lehinde oy kullandığını ve hiçbir milletvekilinin çekimser oy kullanmadığını açıkladı. Adalet ve Anayasa İşleri Bakanı Hasan Muallim Mahmud, ülkenin geçici anayasasında değişiklik yapma konusundaki kararlılığını yineleyerek, anayasa değişikliği planı üzerinde uzun süredir çalışıldığını ve artık uygulama aşamasına geçme zamanının geldiğini belirtti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU