Magnum fotoğrafçısı Emin Özmen'in objektifinden Türkiye'nin sancılı yılları

Emin Özmen, memleketinde "dramsız bir haftanın geçmediği" bir 10 yılda, sokaklarındaki entrika ve insanlık meselelerini günü gününe kaydetti

27 Şubat 2020'de Suriye'nin İdlib kenti yakınlarında rejim güçleri tarafından düzenlenen hava saldırısında şehit düşen 33 askerden biri olan Birhan Er'in cenaze töreni için toplanan Türk askerleri (Emin Özmen/MACK)

Magnum fotoğrafçısı Emin Özmen'in merakla beklenen ilk kitabında, Türkiye'nin çalkantılı 10 yılı canlı ve yüksek tempolu bir fotoğraf serisiyle anlatılıyor.

Özmen'in bugüne kadarki çalışmalarının retrospektifi Olay, memleketinin durmak bilmeyen bir kargaşa içinde olduğu, başarısız bir darbe, halk ayaklanmaları, doğal afetler, siyasi tasfiyeler, ekonomik çalkantılar ve süregelen askeri operasyonlar gibi çarpıcı olaylarla sarsıldığı yılları anlatıyor.

Fotoğrafçı şöyle diyor: 

Sürekli şiddet ve sakin günlük yaşam arasında savruluyoruz. Türkiye hiç nefes aldırmıyor. Dramsız bir hafta, büyük bir olay olmadan bir ay bile geçmiyor.

 

Gezi Parkı
Polis İstanbul'da Taksim Meydanı yakınındaki kalabalığı dağıtmak için tazyikli su kullanıyor. İç huzursuzluk Mayıs 2013'te Gezi Parkı'nda kentsel gelişim planını protesto etmek için yapılan oturma eyleminin şiddet kullanılarak dağıtılmasının ardından başlamıştı (Emin Özmen/MACK)

 

Deprem

Şiddetli 8 Şubat 2023 depremi sırasında bozulan otobanda hasar görmüş bir araç (Emin Özmen/MACK)


Olay, şiddetin ve zarafetin eşiğindeki Türkiye'nin bir kaydı. Burada hiçbir şey basit değil, her şey iç içe geçip çatışıyor, güzel olduğu kadar çirkin, hüzün olduğu kadar neşe de var.

The Economist'in Türkiye muhabiri Piotr Zalewski tarafından sunulan kapsamlı bir zaman çizelgesinin yanı sıra Özmen'in kaleme aldığı kişisel metinleri de içeren kitabın editörlerinden biri de Cloe Kerhoas.
 

Nusaybin

PKK bağlantılı Sivil Savunma Birlikleri'nin bir üyesi, 2015'te Nusaybin'de Türk askeri özel kuvvetlerinin kontrolündeki bir caddeden geçmek için duvardaki bir deliği kullanıyor (Emin Özmen/MACK)​​​​​​

 

Mülteciler
Temmuz 2015'te Türkiye kıyılarından Yunanistan'ın İstanköy adasına geçmeyi başaramayan yorgun mülteciler, tekrar geçmeyi denemeden önce otobüsle Bodrum şehir merkezine geri dönüyorlar (Emin Özmen/MACK)

 

Emin Özmen, 1985'te Türkiye'de doğmuş, İstanbul'da yaşayan bir Magnum fotoğrafçısı.

Prestijli fotoğraf kolektifine 2017'de katıldı ve 2022'de tam üye oldu.

 

Minare
Gaziantep'teki Birecik baraj gölünden batık bir caminin minaresi çıkıyor. Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında birbirini izleyen hükümetlerin sayısız hidroelektrik santrali projesi nedeniyle onlarca köy ve kasaba sular altında kaldı (Emin Özmen/MACK)

 

İstasyon
Suriyeli çocuklar Ekim 2020'de Mardin'in İstasyon mahallesinde oyun oynuyor. 4 milyonu aşkın mülteci ve sığınmacının büyük çoğunluğunu oluşturan 3,6 milyondan fazla Suriyeli mülteciyi barındıran Türkiye, dünyanın en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülkesi konumunda (Emin Özmen/MACK)

 

Özmen 15 yılı aşkın süredir dünya çapında ve özellikle ülkesinde yaşanan toplum, iklim ve yurttaşlık haklarıyla ilgili sorunların fotoğraflarla belgelenmesine yönelik uzun soluklu bir proje yürütüyor.

Çalışmaları Time dergisi, The New York Times, The Washington Post, Der Spiegel, Le Monde dergisi M, Paris Match ve Newsweek gibi yayın organlarında yer aldı.

 

Reyhanlı

Türkiye'nin Suriye sınırındaki Reyhanlı kentinde 11 Mayıs 2013 tarihinde 53 kişinin ölümüne ve 146 kişinin yaralanmasına neden olan iki bombalı araç saldırısının ardından güvenlik güçleri cesetleri toplarken biriken kalabalık (Emin Özmen/MACK)​​​​​​

 

Gezi Parkı
Haziran 2013'te Gezi Parkı protestolarının ilk gününde Türk polisi ve protestocular İstanbul'da Taksim Meydanı yakınlarında çatışırken duman ve göz yaşartıcı gaz gökyüzünü dolduruyor (Emin Özmen/MACK)


Özmen şunları söylüyor: 

Benim için iyi ya da kötü fotoğraftan daha önemli bir şey var. Bu sizin karakterinizin kalitesiyle, ruhunuzla ilgili.

Fotoğrafın da bunu takip ettiğine ve zaten kim olduğunuzu yansıttığına inanıyorum.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU