Ukrayna, Donetsk saldırısının sorumluluğunu üstlenmedi

Kiev, Rusya'nın öldürülen Ukraynalıların hayatlarından sorumlu tutulması gerektiğini söyledi

Pazar günü Donetsk'teki ölümcül saldırının gerçekleştiği yerde halk birbirlerini teselli ediyor (AFP)

Ukrayna, Rusya'nın kontrolündeki Donetsk'te pazar yerine düzenlenen ağır bombardıman sonucu 27 kişinin ölümünün sorumluluğunu reddetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İşgal altındaki Donetsk bölgesinin Rusya tarafından atanan başkanı Denis Puşilin, saldırıyı Ukrayna güçlerine yüklerken, bombardımanda en az 27 kişinin hayatını kaybettiği ve 25 kişinin de yaralandığını söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski gece yayımladığı video mesajında Donetsk şehrine yapılan saldırının arkasında kimin olduğuna doğrudan değinmedi ancak Rus bombardımanının hedeflerini tanımlarken bölgedeki çatışmaları "özellikle şiddetli" diye nitelendirdi.

Zelenski, "Sadece bugün Rus vahşileri Çernihiv ve Sumi'den Mikolayiv ve Kirovohrad'a kadar 9 bölgede yüzden fazla şehir, kasaba ve köylerimizi bombaladı. En acımasız Rus saldırıları Donetsk bölgesinde gerçekleşti. Maalesef yaralılar ve ölüler var" dedi.

Kentin Rusya tarafından atanan Belediye Başkanı Aleksey Kulemzin, Ukrayna güçlerini dükkan ve pazarların bulunduğu işlek bir bölgeyi bombalamakla suçladı.

Ancak Ukrayna'nın güney bölgesi Tavriya'da faaliyet gösteren güçleri, kendi komutasındaki askerlerin sorumlu olmadığını söyledi.

Facebook'ta yapılan açıklamada, "Ruslar Donetsk'teki pazara saldırı düzenlendiği bilgisini yayıyor. Tavria askeri biriminin kontrolü altındaki güçlerin bu olayda askeri operasyonlara katılmadığını sorumlulukla ilan ediyoruz" ve "Donetsk, Ukrayna'dır" diye bildirildi. 

Tavriya'daki savunma güçleri "Rusya, öldürülen Ukraynalıların hayatlarından sorumlu tutulacak" diye belirtti. 

Puşilin, Rusya'nın ilhak ettikten sonra bölgeye verdiği isim olan Donetsk Halk Cumhuriyeti'nde bir günlük yas ilan edildiğini duyurdu.

Bombardıman saldırısına ilişkin fotoğraf ve videolarda geniş çaplı bir yıkım ve yakınlarını kaybettiklerini söyleyerek ağlayan yaslı insanlar görülüyordu. Diğer fotoğraflardaysa şehrin pazarlarından birinin yakınında kana bulanmış karlar üzerinde cesetler görülüyordu. Bu haberler Rus medyası tarafından aktarıldı ve bağımsız olarak doğrulanamadı.

Zelenski şunları söyledi:

Rusya tüm bu terörden sorumlu tutulacaktır, sorumlu tutulmalıdır. Moskova'nın bu saldırganlığı ve bu terörü başlatan kararları olmasaydı, bugün binlerce ve onbinlerce kişi hayatta olacaktı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı saldırının Ukrayna'nın "Batı tarafından sağlanan silahlar kullanılarak" gerçekleştirdiği "barbarca bir terör eylemi" olduğunu açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada "Rus tarafı halka yönelik bu hain saldırıyı şiddetle kınıyor" diye belirtildi.

Ukrayna'nın güneydoğusunda, Rusya'yla paylaşılan sınırın yakınında yer alan ayrılıkçıların elindeki Donetsk bölgesi, Rusya'nın hak iddia ettiği 4 bölgeden biri. Vladimir Putin'in güçlerinin işgal altındaki topraklarda son derece kusurlu bir referandum düzenlemesinin ardından 2022'de BM Genel Kurulu'nda çoğu ülke bölgeyi ilhak etme girişimini yasadışı olarak nitelendirilmişti.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU