PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 21 Ocak 2024;

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım.


Çad'da darbe şüphesiyle 80 kişi tutuklandı

Çadlı yetkililer darbe planladıkları gerekçesiyle 80 kişiyi tutukladıklarını açıkladı.

Çad Askeri İstihbarat Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, M3M Hareketi adlı gruba mensup olan şüphelilerin 13 Ocak'ta darbe düzenlemeye çalıştığı belirtildi.

"Bu girişim güvenlik güçleri tarafından engellendi. Teğmen Kouroumta Levana Guelemi olarak tanımlanan liderleri de dahil olmak üzere 80 şüpheli, kovuşturma amacıyla tutuklandı” ifadeleri kullanıldı.

Geçen yıl Çad'da bir darbe girişimi daha yaşanmıştı. Çad'daki siyasi durum, 30 yıl iktidarda kaldıktan sonra isyancılara karşı savaşta ölen eski Devlet Başkanı Idriss Deby Itno'dan sonra kötüleşti.

Babasının ölümünün ardından oğlu Orgeneral Mahamat Idriss Deby Itno ülkenin liderliğini üstlendi. Kısa süre içerisinde seçime gidileceği sözü vermesine rağmen henüz bir seçim yapılmadı.


Bağlantısızlar Hareketi Zirvesi Uganda'da düzenlendi

Bağlantısızlar Hareketi (NAM) Devlet ve Hükümet Başkanları 19. Zirvesi Uganda'nın başkenti Kampala'da düzenlendi. Dönem başkanlığı 3 yıllığına Azerbaycan'dan Uganda'ya geçti.

Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni, yeni dönem başkanı oldu. Zirvede Filistin meselesi, Rusya-Ukrayna Savaşı, iklim değişikliği, küresel ekonomik sistemin sorunları ile Afrika'daki krizler ele alındı.

Çok sayıda devlet başkanının katıldığı zirveye Türkiye'yi temsilen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz katıldı.

Bağlantısızlar Hareketi (NAM) 120 üye devlet, 18 gözlemci ülke ve 10 kuruluşla BM'den sonra dünya çapında en büyük devletler düzeyindeki organizasyonudur.


Güney Afrika, İsrail'e destek gerekçesiyle ABD ve İngiltere'ye dava açacak

Güney Afrikalı 50 avukat, İsrail'in Filistin'de işlediği suçlara ortak oldukları gerekçesiyle ABD ve İngiltere hükümetine dava açmaya hazırlanıyor.

ABD ve İngiltere'deki hukukçularla işbirliği yaparak suça ortak olanların sivil mahkemelerde yargılanmasını amaçlıyor.

Güney Afrika'nın Uluslararası Adalet Divanında (UAD) İsrail'e karşı açtığı soykırım davasının kendi davaları için yol gösterici olacağını dile getiren avukat inisiyatifi, davanın sonucu ve Birleşmiş Milletlerde atılacak adıma göre süreci başlatacaklarını belirtti.

Halihazırda 47 kişiden oluşan hukukçu grubu, geçen hafta ABD ve İngiltere hükümeti liderlerine açık mektup yazarak sorumluluktan kaçamayacaklarını ifade etmişti.


Rusya Mali'ye 25 bin ton buğday gönderdi

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova yaptığı açıklamada, Rusya'nın Mali'ye 25 bin ton buğday gönderdiğini söyledi.

Bunun dördüncü sevkiyat olduğunu ve toplamda Rusya'nın Mali'ye 50 bin ton buğday ve 22 bin ton gübre teslim ettiğini söyledi.

Moskova'da düzenlediği basın toplantısında, "Rusya, gerekli insani yardımın sağlanması da dahil olmak üzere, Afrika ülkelerinin akut sosyo-ekonomik sorunların çözümü için destek olunacaktır" dedi.

Rusya, iptal ettiği tahıl anlaşmasının ardından ekonomik desteğe ihtiyacı bulunan ülkelere kişisel olarak tahıl gönderimi yapıyor.


Komorlar devlet başkanı 4. döneminde yeniden başkan seçildi

Komorlar Devlet Başkanı Azali Assoumani dördüncü döneminde yeniden devlet başkanı seçildi.

Bağımsız Ulusal Seçim Komisyonu (CENI) tarafından yayınlanan sonuçlara göre, Assoumani yüzde 62,97 oy oranıyla kazandığı açıklandı.

Assoumani yaptığı zafer konuşmasında, "Bu zafer sadece benim değil. Komorlar'ın dirençli halkına aittir” şeklinde konuştu.

Muhalif aday Mouigni Baraka Said Soilihi, seçim sürecindeki usulsüzlükler iddiasıyla sonuçları kınadı.

1999 yılında darbeyle başa gelen ve eski bir subay olan 65 yaşındaki Assoumani, 23 yıldır ülkeyi kesintisiz olarak yönetiyor. 

 

 

Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU