Gazze savaşı, Kıbrıs'taki eylemcileri birleştirdi: "Ölüm yayan üsleri kapatın"

Protestocular, Birleşik Krallık'a ait üslerin kapatılmasını istiyor

BK Hava Kuvvetleri'nin Ağrotur üssü önünde toplanan kalabalık, "Soykırımı durdurun" yazılı pankart açtı (AFP)

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Gazze savaşı kapsamında Birleşik Krallık'a (BK) ait askeri üslerden Yemen'deki Husi hedeflerine saldırı düzenlenmesi nedeniyle tepki topladı. 

Kıbrıs Barış Konseyi adlı sivil toplum kuruluşunun (STK) pazar günü düzenlediği mitingde, GKRY lideri Nikos Hristodulidis, üslerden saldırılara izin vererek adayı tehlikeye attığı gerekçesiyle eleştirildi.

Protestocular, BK Hava Kuvvetleri'nin Ağrotur bölgesindeki askeri üssünün önünde toplanarak "Ölüm yayan üsleri kapatın" sloganları attı. 

STK'nin liderlerinden Tassos Costeas, BK'nin tanınmış gazetelerinden Guardian'a askeri üslerin "Kıbrıs'ı hedef haline getirdiğini" söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aktivist, adanın Gazze savaşının içine çekildiğini savunarak "Ülkemizin, büyük çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 24 binden fazla kişinin öldüğü bir savaşta kullanılmasını istemiyoruz" dedi.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı saldırıların ardından, Ağrotur üssünden İsrail'e yapılan askeri sevkıyatlarda artış görüldüğü de öne sürülmüştü.

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz'in 24 Ekim'deki haberinde, saldırılardan sonra ABD'ye ait 40'tan fazla nakliye uçağıyla BK'ye ait 20 nakliye uçağı ve 7 nakliye helikopterinin adadaki üsse vardığı, bunların silah ve teçhizat taşıdığı yazılmıştı. 

Aktivist Coseas da "Adadan her geçen gün daha fazla savaş uçağı kalkıyor" dedi. BK ve ABD, Ağrotur üzerinden İsrail'e askeri yardım yapıldığına dair iddialara herhangi bir yanıt vermedi.

Guardian, protestolarda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden (KKTC) aktivistlerin de yer aldığını aktardı. 

GKRY'deki komünist Emekçi Halkın İlerici Partisi'nin (AKEL) uluslararası ilişkilerden sorumlu üyesi Vera Polycarpou da Hristodulidis yönetimine tepki göstererek şunları söyledi: 

Kıbrıs hükümeti üslerin bu şekilde kullanılmasını engellemek için daha fazlasını yapmalıydı. 1964'ten beri bu üslere karşı protestolar düzenleniyor. Tüm kanıtlar aksini gösterirken Ağrotur'dan uçaklarla silah değil de yardım taşındığının söylenmesi gerçekten hastalıklı bir şaka.

Guardian, hem ABD'nin GKRY Büyükelçisi Julie Fisher'ın hem de BK Yüksek Komiseri İrfan Sıddık'ın 11 Ocak'ta Yemen'deki Husi hedeflerine saldırı düzenlenmeden önce Hristodulidis yönetimini bilgilendirdiğini yazdı. Gazete, söz konusu iddianın kaynağını açıklamadı. 

Öte yandan GKRY Sözcüsü Konstantinos Letimbiotis, salı günkü açıklamasında adanın herhangi bir askeri operasyona dahil olmadığını savunmuştu. Sözcü, üslerin kuruluş anlaşması uyarınca BK'nin tesislerdeki faaliyetler hakkında GKRY yönetimini bilgilendirmek zorunda olmadığını belirtmişti. 
 

gkry protesto.jpg
Protestocular, Gazze'ye saldırılarının durdurulması için çağrı yaptı (AFP)


Ayrıca Lefkoşa'da görev yapan ve kimliğinin açıklanmasını istemeyen bir Avrupalı diplomat da Ağrotur üssünde ABD güçlerinin konuşlandırıldığını öne sürerek, "Ağrotur'daki çitlerin üzerinden bakarsanız, ABD'ye ait askeri gözetleme uçaklarını ve diğer türden hava araçlarını görürsünüz" dedi. Guardian, tarafların iddiayı ne yalanladığını ne de doğruladığını aktardı. 

BK Savunma Bakanı Grant Shapps, cuma günü GKRY'ye yaptığı ziyarette Husilerin, Kıbrıs için bir tehdit oluşturmadığını belirtmiş, "Kıbrıs'ın güvenliğini sağlamak için mümkün olan her şeyi yapmak istiyoruz" demişti.

Hristodulidis, kasımda yaptığı açıklamada Gazze'ye daha fazla yardımın ulaştırılabilmesi için bir deniz koridoru oluşturulacağını duyurmuştu. GKRY yetkilileri, yardım gemilerinin Limasol limanından yaklaşık 410 kilometre uzaklıktaki Gazze'ye "ilk fırsatta" gönderileceğini bildirmişti fakat bu plan henüz uygulanmadı. 
 


Husi hedeflerine saldırı

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna, İsrail de Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt vermişti. Bunun ardından Gazze'deki savaşta Hamas'a destek veren Husiler, Kızıldeniz üzerinden İsrail'e giden ticaret gemilerine 31 Ekim'de saldırılar düzenlemeye başlamıştı. 

İran destekli Husilerin saldırıları, Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayarak Avrupa'yla Asya arasındaki en kısa rotayı sunan ve küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'sinin yapıldığı Süveyş Kanalı'ndan geçişleri tehlikeye atıyor. Çok sayıda gemicilik şirketi de Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı almıştı.

ABD ve BK öncülüğündeki güçlerse Yemen'in başkenti Sana'nın yanı sıra Hudeyde ve Taiz şehirlerinde yer alan Husi hedeflerine 11 Ocak'ta hava saldırısı düzenlemişti. Husilerin paylaştığı bilgilere göre bu tarihten beri ABD ve BK, Yemen'e en az 73 saldırı gerçekleştirdi. 

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'ndan son yapılan açıklamada Husilerin, bir Amerikan firmasına ait tanker gemisine füze attığı fakat gemide herhangi bir hasar oluşmadığı bildirildi. Bunun üzerine milislere ait füze rampalarına üç saldırı gerçekleştirildiği aktarıldı.


Independent Türkçe, Guardian, Haaretz, AA

DAHA FAZLA HABER OKU