Hamas 7 Ekim’e İsrail’in gözü önünde hazırlanmış

Hamas üyeleri 7 Ekim saldırısından dört gün önce İsrail gözlem noktalarının görüş alanında eğitim aldı

İsrail ile Gazze Şeridi arasındaki duvar, Hamas'ın 7 Ekim'de Gazze Şeridi'ni çevreleyen yerleşim birimlerine yönelik Aksa Tufanı Operasyonu’nu başlatmasına engel olamadı / Fotoğraf: Reuters

İsrail Kanal 12 televizyonu yaptığı özel haberinde, Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları militanlarının, Hamas’ın 7 Ekim'de gerçekleştirdiği saldırıdan dört gün önce sınır boyunca İsrail ordusunun gözlem noktaları ve gözetleme kameralarının tam gözü önünde eğitim aldığını ortaya koydu.

7 Ekim'deki çatışma sırasında öldürülen Golani Tugayı askeri 21 yaşındaki Onbaşı Dvir Lisha'nın babası Nissan Lisha, İsrail Kanal 12 televizyonuna oğlunun, 3 Ekim'de aile WhatsApp grubu aracılığıyla ona Hamas'ın eğitiminden bahsettiğini anlattı. Asker, aile grubuna yazdığı mesajda şu ifadeleri kullanmış:

Sukot sırasında yapacak bir şey arayan herkes Gazze sınırına gelebilir. Hamas burada askeri kapasitesini çarpıcı bir şekilde sergiliyor.

Lisha ayrıca Gazze sınırındaki güvenlik kamerası görüntülerinin ekran görüntüsünü de grupta paylaşmış. Bu görüntülerde, bir cipin etrafında duran, saldırı tüfekleriyle 45 derecelik açıyla ateş pozisyonu alan yaklaşık 20 Hamas mensubu görülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zikim Askeri Üssü

Nissan Lisha, oğlunun söz konusu eğitimi İsrail ordusunun Gazze sınırına beş kilometreden yakın Zikim Askeri Üssü’nden izlediğini ve bu üssün Hamas mensuplarının 7 Ekim'de sızdığı üslerden biri olduğunu söyledi. Oğlunun ‘istihbarat bilgilerini’ değil, ‘demir duvar’ olarak da bilinen ‘akıllı çit’ boyunca uzanan kameralardan gelen düzenli gözetleme görüntülerini paylaştığını vurguladı.

3,5 milyar şekele (1,1 milyar dolar) mal olan ve tamamlanması üç yıl süren 65 kilometre uzunluğundaki müstahkem duvarın amacı, Gazze Şeridi'nden gelebilecek sınır ötesi saldırı tünelleri tehdidini ortadan kaldırmaktı.

Mesajlar, Gazze'de bin 200 İsraillinin ölümüne ve 240'a yakın rehinenin alınmasına yol açan kara, hava ve denizdeki sürpriz saldırıdan sadece dört gün önce Lisha ailesinin WhatsApp grubuna gönderilmişti. Ardından binlerce füze yağmuru altında “Aksa Tufanı Operasyonu” başladı.

499388.jpeg
İsrail askerleri Gazze Şeridi sınırındaki Beeri yerleşiminin çevresini tarıyor / Fotoğraf: AP

 

“Olanları beklemiyordu”

Gazze sınırını izleyen askerlerin gördüğü uyarı işaretlerine göre Nissan Lisha, oğlunun “sızma olursa binden fazla can kaybı olacağını” tahmin ettiğini ifade etti. Lisha, İsrail Kanal 12 televizyonuna “olanları beklemediğini ancak bunun olacağının kendisi için açık olduğunu, çünkü sınıra çok yakın olduklarını ve eğitim aldıklarını” söyledi.

7 Ekim'de öldürülen başka bir gözetleme askerinin annesi, Sınır Muhafızları'ndaki Birim 414’ten 21 yaşındaki oğlu Çavuş Nita'nın, “Gazze sınır çitinin geçilemez olduğunu” söylediğini aktardı. Anne Nirit Nita şunları söyledi: “Oğlum bana ‘Duvardaki her sineği görüyoruz’ derdi.” Ancak kendisinin de bir şeyler olacağını bildiğini, zira bir ara oğlunun “Eninde sonunda burada bir savaş çıkacak” diye mesaj attığını ifade etti.

499391.jpeg
Hamas'ın 7 Ekim'de konser alanına düzenlediği saldırıda kaçırdığı ve cesedi İsrail ordusu tarafından Gazze'de bulunan Eden Zakaria'nın cenazesine katılan İsrailliler / Fotoğraf: AFP​​​​​​​

 

Sadece ‘boş bir inceleme’

İfadeler, İsrail ordusunun 7 Ekim'e kadar geçen haftalar ve aylar boyunca Hamas'ın saldırı planları hakkında ayrıntılı istihbarata sahip olduğunu ortaya koyan çok sayıda görüntü ve raporla örtüşüyor. Tüm bu argümanlar, İsrailli yetkililer tarafından büyük ölçüde göz ardı edildi ve bunun yalnızca ‘boş bir gösteri’ olduğuna inanıldı.

Şarku’l Avsat’ın Times of Israel gazetesinden aktardığı habere göre “üst düzey askeri yetkililer alt rütbeli askerlerin uyarılarını görmezden geldi veya küçümsedi; ordu kademesi ordunun dikkatini Gazze'den çevirdi, yakın bir saldırının son dakika göstergelerinin dikkate alınmadı”.

İsrail gazetesi Haaretz'in daha önceki bir haberinde ise İsrailli yetkililerin, üst düzey ordu komutanlarının Aksa Tufanı Operasyonu’ndan önceki gece acil istişarelerde bulundukları ve olası bir saldırıyı tartıştıkları yönündeki sözleri aktarılmıştı.

1 Ekim 2023’te İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Şin Bet Başkanı Ronen Bar, Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ve genelkurmayın üst düzey yetkilileri de dahil olmak üzere Savunma Bakanı Yoav Galant ve güvenlik şubesi başkanlarının katılımıyla güvenlik istişareleri gerçekleştirmişler, İsrail medyası, 1 Ekim toplantısında İsrail’in tüm cephelerde ve sektörlerde karşılaştığı güvenlik sorunlarının ele alındığını ve İran’ın İsrail’e karşı uzaktan operasyonları yönlendirme ve destekleme girişimlerine odaklanıldığını aktarmıştı.

1 Ekim güvenlik toplantısı İsrail medyasında İsrail güvenlik kurumunun Yahudi bayramları sırasında olası bir gerilime hazırlık yaptığı şeklinde değerlendirilmişti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU