Sudanlı siyasi güçler orduya destek için Kahire'de ‘ulusal anlaşma’ imzaladı

Çözüm için Tekaddum’dan farklı ve daha kapsamlı bir vizyon sunduklarını söylediler

Sudanlı siyasi güçler dün Kahire'de bir uzlaşma belgesi imzaladı / Fotoğraf: Şarku’l Avsat

Sudanlı bir dizi siyasi oluşum ve güç, dün Kahire'de siyasi güçleri, kapsamlı bir çözüm için idari yol haritası sağlayan birleşik bir grupta birleştirerek geçiş dönemini yönetmek için bir çerçeve vizyonu içeren ve ‘ulusal anlaşma’ olarak adlandırdıkları belgeyi imzaladı.

İmza törenine katılanlara göre yeni siyasi gruplaşma, Sudan ordusunu Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) ile mevcut savaşında desteklemenin yanı sıra, kimseyi dışlamadan tüm siyasi oluşumları birleştirmeyi amaçlaması bakımından Sivil Demokratik Güçler Koordinasyonu’ndan (Tekaddum) farklı bir yol izliyor.

Ulusal anlaşma belgesi, Cafer el-Mirgani başkanlığındaki Demokratik Blok, Tijani Sisi liderliğindeki Ulusal Hareket Bloğu, el-Emin Mahmud başkanlığındaki Sudan Halk Kongresi Partisi, Mübarek el-Fadıl et-Taradi başkanlığındaki Ulusal Mutabakat Bloğu, Muhammed Vadaa liderliğindeki Sudan Baas Partisi, Sivil Demokratik Geçişi Destekleme ve Savaşı Durdurma Ulusal Mekanizması, en-Nazır Muhammed el-Emin Türk başkanlığındaki Ulusal Cephe, sivil toplum örgütleri, bir dizi Sufi tarikatı ve cemaat yönetimi lideri ile Kiliseler Konseyi tarafından imzalandı.

Rusya'nın Kahire Büyükelçisi Georgiy Borisenko'nun şahitlik ettiği yeni belge, “Sudan'ın birliğini, kararlarının bağımsızlığını ve silahlı kuvvetlerin ülkede güvenlik ve savunmanın sağlanmasından sorumlu meşru kurum olduğunu” teyit ediyor.

Anlaşma ayrıca, Birleşmiş Milletler (BM) tahminlerine göre 8 milyondan fazla insanın evlerini terk etmesine ve 1,8 milyondan fazla insanın komşu ülkelere göç etmesine neden olan Sudan ordusu ile HDK arasında bir yılı aşkın süredir devam eden savaşı durdurmak için Cidde Platformu’ndaki diyaloğu sürdürerek mevcut krize barışçıl bir çözüm bulmayı amaçlıyor.

Şarku’l Avsat’ın incelediği belgeye göre, siyasi güçler arasındaki uzlaşının temelleri, dışlama veya dış müdahale olmaksızın Sudan-Sudan diyaloğunun başlatılmasıyla başlıyor. Belgede ayrıca, yeniden yapılanma, halk referandumu yoluyla kalıcı bir anayasa hazırlanması, savaştan etkilenenlerin durumunun ele alınması ve silahlı hareketlerle Cuba Barış Anlaşması’nın uygulanmasından başlayarak geçiş dönemi için görevler tanımlanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Belgede, yedi askeri ve sivil üyeden oluşan Egemenlik Konseyi, ulusal birlik hükümeti ve 11 üyeli bir akil adamlar komitesi tarafından aday gösterilen üç isim arasından seçilecek bir başbakandan başlamak üzere geçiş dönemi yönetim organlarının oluşturulmasına yönelik mekanizmalar da öngörülüyor. Belge ayrıca, Sudan Ulusal Diyalog Konferansı’na katılan güçler arasından 15 üyeli bir komite tarafından seçilecek 300 üyeli bir geçiş dönemi yasama konseyinin oluşturulmasına yönelik bir mekanizmanın ana hatlarını çiziyor.

Söz konusu belgenin imzalanması, son birkaç gün içinde Mısır'ın başkentinde bazı siyasi güçlerin ev sahipliğinde düzenlenen bir dizi toplantının ardından gerçekleşti.

Şarku’l Avsat'a açıklamalarda bulunan Ulusal Hareket Bloğu Başkanı Tijani Sisi, “Yeni siyasi güçler şemsiyesi tarafından sunulan vizyon, Sudan krizinin çözümünde üzerine inşa edilebilecek ulusal siyasi projeler olduğunu vurgulamak için uluslararası topluma sunulacak” ifadesini kullandı.

Ulusal Hareket Bloğu Başkanı, ‘siyasi vizyonlarının Tekaddum girişiminden farklı olduğunu, çünkü Tekaddum'un halen başkalarını dışlayan çözümler sunduğunu’ belirterek, “Bazı uluslararası taraflar Tekaddum'un yanında yer alırken, dünya Sudan arenasında çözüm için bir giriş noktası olabilecek kapsayıcı bir ulusal projeye sahip olanların olduğunu bilmeli” dedi.

Eski Başbakan Dr. Abdullah Hamduk başkanlığındaki Tekaddum koalisyonu, ağırlıklı olarak Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG), sivil toplum örgütleri, sendikalar ve meslek kuruluşlarından oluşuyor. Tekaddum, ordu ve HDK arasındaki savaşın her iki tarafa da destek beyan edilmeden derhal durdurulmasını talep ediyor.

Tijani Sisi ulusal anlaşma taslağının ‘ulusal egemenliği ve Sudan devlet kurumlarını zayıflatmayı reddettiğini’ ifade etti.

Sudan Demokratik Bloğu lideri Mubarek Erdul, yeni ittifakın 50'den fazla siyasi partiyi, silahlı hareketi ve dini grubu bir araya getiren yaklaşık sekiz büyük siyasi bloğu içerdiğini belirterek, Sudanlı güçlerin ve akımların Sudan'daki mevcut savaşın başlangıcından bu yana bu ölçekte bir araya gelmediğini vurguladı.

Erdul Şarku’l Avsat'a yaptığı açıklamada, ‘grubun Sudan ordusunu HDK'ye karşı yürüttüğü savaşta desteklediğini ve herhangi bir siyasi akımın dışlanmasını reddettiğini’ vurgulayarak Tekaddum'dan ayrı bir yere koydu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU