Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Öğretmen atama sonuçları açıklandı

Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı özel program ve proje uygulayan eğitim kurumlarına öğretmen atama sonuçları açıklandı. MEB'den yapılan açıklamaya göre, bakanlığa bağlı özel program ve proje uygulayan eğitim kurumlarına öğretmen ataması için başvuru şartlarını taşıyan öğretmenlerin 3-6 Mayıs tarihleri arasında yaptıkları başvurular sonuçlandı. Ataması yapılan öğretmenlerin tebligat, ayrılma ve başlama işlemleri 1 Temmuz'dan itibaren yapılacak. Sonuçlara, bakanlığın resmi internet sitesi üzerinden ulaşılabiliyor.


Rusya'da yolcu otobüsünün nehre düşmesi sonucu 7 kişi öldü

Rus haber ajansı Tass'a göre, kent merkezinde seyir halindeki otobüs, Moyka Nehri'ne düştü. Rusya Soruşturma Komitesi'nden yapılan açıklamada, kazada 7 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi. Rusya Acil Durumlar Bakanlığı da kaza yerine sevk edilen arama kurtarma ekiplerinin çalışmaları tamamladığını ve otobüsün nehirden çıkarıldığını duyurdu. Rusya İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, hakkında soruşturma başlatılan kazanın nedeninin araştırıldığı, otobüs şoförünün trafik ve araç kullanım kurallarını ihlal ettiği şüphesiyle gözaltına alındığı kaydedildi.


Hamas, İsrail'le müzakere stratejisini gözden geçireceğini duyurdu: Tüm girişimler Netanyahu'nun uzlaşmazlığı nedeniyle başarısız oldu

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in, arabulucuların ateşkes teklifini reddetmesinin, işleri başa sardığına dikkat çekildi. Açıklamada, "Hamas'ın arabuluculara esir takası anlaşması önerisini kabul ettiğini açıklamasının hemen ardından İsrail ordusunun Refah kentine saldırısı ve Refah Sınır Kapısı'nı işgali, İsrail'in anlaşmadan kaçtığını teyit ediyor." ifadesine yer verildi. "İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve aşırılık yanlısı hükümetin, müzakereleri, Refah'a saldırı düzenlemek, sınır kapısını işgal etmek ve Filistin halkına yönelik soykırımı sürdürmek için kılıf olarak kullandığına" işaret edilen açıklamada, Netanyahu'nun bu tutumu ve Refah'a saldırıların ardından esir takası anlaşması ve Gazze'de ateşkesle ilgili İsrail'le müzakere stratejisinin gözden geçirileceği ve Filistin direnişi yöneticileriyle istişarelerde bulunulacağı kaydedildi. Açıklamada ayrıca Hamas'ın Gazze'de kalıcı ateşkesi sağlayacak bir anlaşmaya varılması için gereken esnekliği gösterdiği ve arabulucuların çabaları karşısında sorumlulukla hareket ettiği vurgulandı.

Hamas Siyasi Büro Üyesi Halil el-Hayye de Hamas'ın Telegram platformundan yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'nde esir değişimi anlaşması ve ateşkes konusunda önerdikleri girişimler ve tekliflerin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun uzlaşmazlığı nedeniyle başarısızlıkla sonuçlandığını belirtti. Hayye, "Öne sürdüğümüz tüm girişimler ve teklifler, Netanyahu'nun uzlaşmazlığı nedeniyle başarısız oldu. Biz ateşkes ve bir esir takası anlaşması istiyoruz, ancak Netanyahu kendi kişisel hedeflerini ve siyasi emellerini gerçekleştirmek için savaşın devam etmesini istiyor." ifadelerini kullandı. İsrail’in Gazze Şeridi’nde Filistin halkına yönelik bir soykırım savaşı sürdürdüğünü ve ateşkes müzakerelerini devam eden saldırıların gölgesinde yaptıklarına dikkati çeken Hayye, şöyle devam etti: 

İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentinde devam eden saldırıları nedeniyle (dolaylı) müzakereler durma noktasına geldi. Hareketimiz (Hamas) müzakereleri askıya almadı ve müzakerelerden çekilmedi de. Ancak İsrail, Hamas’ın da kabul ettiği arabulucuların önerisine karşı çıktı.

Hayye, İsrail'in müzakerelerin durması pahasına daha fazla zaman kazanmak istediğini ve ABD’nin de savaşı durdurabileceğini ancak bunu yapmadığına dikkati çekerek, ABD arabuluculuğunun İsrail lehine olmamasını temenni ettiğini kaydetti.


Afganistan'daki sellerde 50 kişi öldü

 Afganistan'ın farklı bölgelerinde meydana gelen sellerde en az 50 kişi hayatını kaybetti. Yerel basında çıkan haberlere göre, ülkenin kuzey ve kuzeydoğu bölgelerinde etkili olan yağışlar sellere yol açtı. Kuzeydeki Baghlan kentinin Doğal Afet Dairesi Başkanı Hedayatullah Hamdard, Kabil merkezli Tolo News'e yaptığı açıklamada, "Burka, Nahreen ve Orta Baghlan bölgelerinde meydana gelen sellerde şu ana kadar 50 kişi hayatını kaybetti." dedi. Kuzeydoğu Badahşan kentinin Doğal Afet Dairesi Başkanı Mohammad Akram Akbari ise sellerin Tashkan, Yawan ve Tagab ilçelerini vurduğunu, çok sayıda ev, okul ve ibadethanede hasara yol açtığını belirtti.


BM Güvenlik Konseyi, Gazze'deki toplu mezarlara ilişkin kapsamlı soruşturma çağrısı yaptı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Gazze'de bulunan toplu mezarlar için derin kaygı duyduğunu açıklayarak, ilgili alanlara erişim izni verilmesi ve kapsamlı bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu. BMGK'dan yapılan yazılı açıklamada, "Güvenlik Konseyi üyeleri, Gazze'deki Nasır ve Şifa hastanelerinin içinde ve çevresinde kadınlar, çocuklar ve yaşlılar dahil olmak üzere yüzlerce cesedin gömüldüğü toplu mezarların keşfedildiğine ilişkin haberlerden duydukları derin kaygıyı dile getirdi." ifadelerine yer verildi. Açıklamada, BMGK üyelerinin uluslararası hukuk ihlallerine ilişkin hesap verme zorunluluğunun altını çizdiği ve soruşturma için Gazze'deki tüm toplu mezar yerlerine engelsiz erişim izni verilmesi gerektiği vurgulandı. Toplu mezarlar için acil, bağımsız, ayrıntılı, kapsamlı, şeffaf ve tarafsız soruşturma çağrısı yapılan açıklamada, tüm taraflar için uluslararası insancıl hukuka uygun olarak ailelerin, kayıp akrabalarının akıbetini bilmelerine izin verilmesinin önemine vurgu yapıldı.


Gazze'deki Filistin Hükümeti: İsrail uluslararası uyarıları dikkate almadan gerilimi tırmandırıyor

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi Başkanı Selame Maruf, yaptığı yazılı açıklamada, "İşgal ordusu tüm uluslararası çağrıları görmezden geliyor ve Gazze Şeridi'nin çeşitli vilayetlerinde saldırılarını artırıyor." ifadesini kullandı. Maruf, son 24 saat içinde Gazze Şeridi'nin tüm kentlerinin İsrail ordusunun saldırılarının açık bir şekilde arttığına tanık olduğunu kaydetti. Medya Ofisi Başkanı Maruf, İsrail ordusuna ait araçların, Han Yunus'tan geçerek Refah'ın doğusuna, Nusayrat ve El-Magrafa'nın kuzeyindeki bölgelere, Gazze Şehri'ndeki Ez-Zaytun mahallesine ve ayrıca Beyt Lahiya ile Beyt Hanun şehirlerinin kuzey eteklerine yönelik saldırılarını sürdürdüğünü ifade etti. Maruf, saldırılardaki bu artışın, İsrail yönetiminin Refah'a yönelik saldırıların genişletilmesini onayladığına ilişkin haberlerin sızdığı ve tüm dünya ülkelerinin Refah'ta herhangi bir saldırı başlatmanın tehlikesine ve bunun Gazze Şeridi'nde insani felakete neden olabileceğine ilişkin uyarılarda bulunduğu bir zamanda gerçekleştiğini kaydetti. İsrail'in tüm bu seslere aldırış etmeden bütün uyarıları görmezden geldiğini ve saldırılarını Gazze Şeridi'ndeki tüm valilikleri kapsayacak şekilde genişlettiğini vurgulayan Maruf, İsrail'in ayrıca Kerem Ebu Salim ve Refah Sınır Kapılarını kapalı tutmayı sürdürdüğünü aktardı.


Kuveyt Emiri Sabah, Meclis'i feshetti

Kuveyt Emiri Şeyh Meşal el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, Meclis'i feshettiğini duyurdu. Kuveyt Emiri Sabah, televizyonda yayınlanan konuşmasında, "Meclis'in feshedilmesi ve anayasanın bazı maddelerinin 4 yılı aşmamak üzere askıya alınması talimatı verdik. Bu sürede demokratik süreç tüm yönleri incelenecek." ifadesini kullandı. Bu adımı "ülkeyi kurtarmak ve ülkenin çıkarlarını güvence altına almak için alınmış zor bir karar" olarak nitelendiren Sabah, ülkenin "dayanılmaz zorluklar ve engellerle" karşı karşıya kaldığını belirtti. Kuveyt Emiri Sabah, 15 Şubat'ta da Meclis'i feshetmişti.


Gazze'de can kaybı 34 bin 943'e çıktı

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 217 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi. Açıklamada, İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze'nin çeşitli yerlerine düzenlediği saldırılarda 6 katliam gerçekleştirdiği, saldırılarda 39 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği, 58 Filistinlinin yaralandığı belirtildi. İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 34 bin 943'e çıktığı aktarılan açıklamada, yaralı sayısının 78 bin 572'ye yükseldiği kaydedildi.


Libya, Güney Afrika'nın İsrail'e karşı açtığı soykırım davasına "müdahil olma" talebinde bulundu

Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Libya'nın, Soykırım Sözleşmesi'nin ihlali gerekçesiyle Güney Afrika'nın İsrail'e karşı açtığı davaya müdahil olma başvurusu yaptığını açıkladı. Uluslararası Adalet Divanından yapılan yazılı açıklamada, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi çerçevesinde İsrail'e açtığı davaya Libya'nın da katılma talebinde bulunduğu bildirildi. Açıklamada, Libya'nın müdahillik talebinin üçüncü devletlere "uyuşmazlık konusu sözleşmenin yorumuna ilişkin beyanda bulunma amacıyla müdahil olma hakkı veren" Divan Statüsü'nün 63. Maddesi'ne dayandığı belirtildi. Libya'nın başvurusunun gerekçesi olarak "İsrail'in eylem ve ihmallerinin, Gazze'deki Filistinlileri ulusal, ırksal ve etnik grubun bir parçası olarak yok etmek için gerekli özel kastla işlendiklerinden soykırım niteliği taşıması" gösterildi.


Filistinli gruplardan Refah kentinin soykırımdan kurtarılması için "büyük intifada" çağrısı

Filistinli gruplar, İsrail'in saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere destek ve Refah kentinin soykırımdan kurtarılması için "büyük intifada" çağrısı yaptı. Filistinli grupların büyük bölümünü bünyesinde barındıran Filistin Ulusal ve İslami Güçler Komitesinden yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in müttefikleriyle anlaştığı üzere Refah'ı karadan işgal planını uygulamaya başladığı kaydedildi. Açıklamada, Gazze Şeridi'ne insani yardımların kesildiği, sınır kapılarının işgal edildiği ve yerinden edilmiş insanların barındığı tüm bölgelerin hedef alındığı ifade edilerek, Filistin halkının en büyük felakete ve soykırıma maruz kaldığı vurgulandı. İsrail'in saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere destek ve Refah kentinin insani felaketten ve soykırımdan kurtarılması için işgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs'teki Filistinlilere ve İsrail içinde yaşayan "48 Arapları"na, "büyük intifada" çağrısı yapılan açıklamada, Arap ülkelerinden, İslam dünyasından ve dünyadaki tüm özgür halklardan tüm başkentlerde, şehirlerde ve üniversitelerde soykırım karşıtı gösteriler yapılması istendi. Açıklamada, "Filistin direnişine tam desteğimizi teyit ediyoruz ve Nazi-Siyonist işgal güçlerine karşı koymak ve Filistin halkını korumak için ne gerekiyorsa yapmaya çağırıyoruz." ifadesine yer verildi. Refah'ta Filistin halkının karşı karşıya kaldığı insani felaketten tümüyle İsrail ve ABD yönetiminin sorumlu tutulduğu açıklamada, İslam dünyası, Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası kurum ve kuruluşlara Refah başta olmak üzere sınır kapılarının açılması ve insani yardımların geçişi için acilen harekete geçilmesi çağrısı yapıldı. Açıklamada, "Mısır-Filistin egemenliğindeki Refah Sınır Kapısı'nın işgal edilmesi, uluslararası sözleşmelerin ihlalidir. Özelde Mısır, genelde Arap milli güvenliğini tehdittir." denildi.


Filistin'in tam üyeliği BM'de kabul edildi

BM Genel Kurulu, Filistin'in BM üyeliğinin BMGK'da tekrar görüşülmesi ve gözlemci statüsünde olan Filistin'e bazı ilave haklar tanınması talep edilen karar tasarısını kabul etti. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yapılan oylamada, Filistin'in BM'ye tam üyeliği 9 "hayır" oyuna karşı 143 "evet" oyuyla kabul edildi.


Ebrar Sitesi'ne ilişkin yeni bilirkişi raporu: Bütün eksikler tek tek sıralandı

Kahramanmaraş'ta, 6 Şubat 2023'teki depremlerde 109 kişinin hayatını kaybettiği, 3 kişinin yaralandığı Ebrar Sitesi B Blok'un yıkılmasına ilişkin yeni bilirkişi raporu hazırlandı. Zemin etüt raporunun dosyada bulunmamasının büyük bir eksiklik olduğunun değerlendirildiği, yapıdan alınan numunelerin yönetmelik koşullarını sağlamadığının görüldüğü belirtilen raporda, yapının temelinin boyut ve donatısının statik projeye uygunluğu hakkında yeterli değerlendirme yapılamadığı, katlardaki birçok kolonda minimum boyuna donatı şartının sağlanmadığının görüldüğü anlatıldı. 1998 tarihinde yapıya ikinci bir ilave kat yapılmasıyla ilgili bir rapor hazırlanıp Kahramanmaraş Belediyesine sunulduğu ve imar birimince de bunun onaylandığı işaret edilen raporda, şu ifadelere yer verildi:

Yapıya ilave edilen iki kat için hazırlanan bu raporlara altlık olacak tüm taşıyıcı sistem için gerekli olan betonarme hesap yapılmamıştır. Ayrıca bu işlemlerin yapıldığı dönemde 1998 deprem yönetmeliği yürürlüğe girmesine rağmen yapının eski projesi de değişen şartlara göre tahkik edilmemiştir. Yukarıda çıkarılan sonuçlar ışığında deprem sırasındaki göçmenin ana nedeni taşıyıcı sistem tasarımının deprem etkisine yeterli cevap verebilecek şekilde yapılmamış olmasıdır. Ardından yapıya ilave katlar eklenmesi ve bu katların yapıya getireceği yatay ve düşey yükler için herhangi bir tahkik yapılmamış olması ve bunun yapım sorumlusu kişi yada kişiler ve kontrol eden birimler tarafından talep edilmemesi (sadece proje müellifinin yazılı beyanı bulunmaktadır) en büyük eksikliktir. Binanın ilave kat projelendirilmesi sürecinde değişen 1975 deprem yönetmeliği yerine 1998 deprem yönetmeliği baz alınarak tasarlanması gerekirken ilgili yönetmelikle ilgili herhangi bir işlem yapılmamıştır. Binanın betonarme projesinin eksik birçok detayının yerinde nasıl uygulandığı da belli değildir. Eleman detaylarının ve kolonların boyuna donatılarındaki yetersizlik tolere edilebilecek sınırların üzerindedir. Binanın projelendirme ve inşası sırasında yeterli denetim ve mühendislik hizmeti alamamış olmasının ve bu şekilde inşa edilmesine izin verilmesinin binanın yıkımındaki ana neden olduğu düşünülmektedir.

Raporda, müteahhitin, statik proje müellifinin, fenni mesulün, belediyenin yapı kontrol ve proje kontrol birimlerinin asli kusurlu oldukları değerlendirildi.


Axios: İsrail, Refah'a yönelik harekatın 'kontrollü' olmasını kararlaştırdı

İsrail güvenlik kabinesi dün gece yaptığı toplantıda İsrail güçlerinin Refah kentindeki harekâtının "kontrollü ve istikrarlı bir şekilde" genişletilmesini onaylarken, İsrailli müzakerecilere rehinelerin salıverilmesine yönelik anlaşmaya varma konusunda çalışmayı sürdürme talimatı verdi. Haber sitesi Axios'ta yer alan habere göre, kaynaklardan ikisi Refah harekâtının genişletilmesinin ABD Başkanı Joe Biden'ın kırmızı çizgisini ihlal etmediğini söylerken, üçüncü kaynak ise genişlemenin Biden'ın belirlediği çizgiyi aşmak olarak görülebileceğini belirtti. ABD, İsrail'in Gazze'de Hamas'a karşı yürüttüğü savaşta kullandığı ağır silahlar ve yer altı sığınaklarını hedef alan bombalar dahil olmak üzere İsrail'e çeşitli silahların sevkiyatlarını durdurmuştu.


Şimşek’in “tasarruf” programına ilişkin iddia: İki-üç maaş alanlar için düzenlemeye gidilecek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklayacağı ‘tasarruf’ paketinin birden fazla maaş alan kamu görevlilerini de kapsadığı öne sürüldü.

Şimşek, enflasyonla mücadele kapsamında gündeme aldıkları ‘kamuda tasarruf ve tedbir’ programının ayrıntılarını pazartesi açıklayacağını duyurmuştu. Bloomberg’in Ankara muhabiri Fırat Kozok, tasarruf paketiyle ilgili kulis bilgisini sosyal medya hesabından paylaştı.

Kozok’un paylaşımına göre kararlardan bazıları şöyle:

Fiziki ilerlemesi yüzde 75’in altındaki projeler yavaşlayacak

İki-üç maaşlıların limiti aşan bölümleri bütçeye aktarılacak

Sadece emekliler yerine yeni alım yapılabilecek

Taşıt, bina alım ve kiralamaları duracak


Reuters: Ukrayna ilk F-16 savaş uçakları teslimatının haziran-temmuz aylarında yapılmasını bekliyor

Reuters’a konuşan Ukraynalı üst düzeydeki bir askeri kaynak, Ukrayna'nın ilk F-16 savaş uçaklarının teslimatının Haziran ila Temmuz aylarında yapılmasını beklediğini söyledi. Ukrayna iki yıldan uzun süredir devam eden savaşta Rusya'nın hava üstünlüğüne karşı koyabilmek için ABD yapımı F-16 savaş uçaklarının gönderilmesini talep ediyordu.

Şu ana kadar Danimarka, Hollanda, Norveç ve Belçika Ukrayna'ya F-16 gönderme taahhüdünde bulundu. Ukrayna Hava kuvvetleri sözcüsü Ilya Yevlash bu hafta yaptığı açıklamada Ukraynalı bazı pilotların savaş uçaklarına yönelik eğitimlerini tamamladıklarını söyledi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli'yi kabul etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki kabul, saat 14.45'te başladı. Erdoğan, Bahçeli görüşmesi basına kapalı yapılıyor

AA-20240510-34522753-34522751-CUMHURBASKANI_ERDOGAN_MHP_GENEL_BASKANI_BAHCELIYI_KABUL_ETTI.jpg
Fotoğraf: AA

Rusya Devlet Başkanı Putin, başbakan adayı olarak Mişustin’i gösterdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, başbakan adayı olarak Mihail Mişustin’in ismini parlamentoya sunduğu bildirildi. Rusya Parlamentosunun alt kanadı Devlet Duması'nın Başkanı Vyaçeslav Volodin, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Putin, Devlet Duması'na Mihail Mişustin'in başbakanlık görevine adaylığı konusunda teklif sundu" ifadesine yer verdi.

Ülkede 2020 yılındaki anayasa değişikliğiyle modern Rusya tarihinde ilk kez Duma'nın hükümet oluşumuna dahil olacağına dikkati çeken Volodin, parlamentonun başbakan, başbakan yardımcıları ve bakanları onaylayacağını belirtti. Volodin, “Yasama ile yürütme erkleri arasında ortak çalışmalarda yeni bir etap başlıyor. Daha önce sorunlar genellikle hükümetin veya bakanlardan birinin eksiklikleriyle açıklanıyordu, şimdi hem hükümet hem de milletvekilleri sorumlu olacak” değerlendirmesinde bulundu.

Bugünkü genel kurul toplantısında adaylık konusunun ele alınacağını açıklayan Volodin, başbakan adayı Mişustin’in milletvekillerine sunum yapacağını, ardından soruları cevaplayacağını kaydetti. Volodin, siyasi parti temsilcilerinin yeni hükümetle ilgili konuşmalar yapacağını, başbakan adaylığı konusunda milletvekillerinin genel kurulda oylama gerçekleştireceğini bildirdi.

Putin, bu yıl devlet başkanı seçimlerindeki galibiyetinin ardından 7 Mayıs'ta yemin ederek yeni dönemdeki görevine başlamıştı. Yasalar gereği Mihail Mişustin'in başbakanlığındaki hükümet istifa etmişti. Parlamentonun, Putin'in başbakanlığa önerdiği Mişustin'in ismini onaylaması gerekiyor.


BM: İsrail'in saldırılarını yoğunlaştırmasıyla yaklaşık 110 bin Filistinli Refah'tan ayrıldı

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail'in 6 Mayıs'ta saldırılarını yoğunlaştırdığı, yaklaşık bir milyon yerinden edilmiş Filistinlinin bulunduğu Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah’tan ayrılanların sayısının tahmini 110 bine çıktığını duyurdu. BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansından (UNRWA) yapılan açıklamada, İsrail ordusunun saldırılarını yoğunlaştırması nedeniyle zorla yerinden edilmelerin sürdüğü bildirildi. Açıklamada, "UNRWA, yaklaşık 110 bin kişinin güvenlik arayışıyla Refah'tan kaçtığını tahmin ediyor. Ancak Gazze'de hiçbir yer güvenli değil ve yaşam şartları çok kötü. Tek umut acil ateşkes" ifadelerine yer verildi.

İsrail ordusu, 6 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, zorla yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı Refah'ın doğusundaki bazı mahallelerin boşaltılmasını istemiş, 7 Mayıs sabahı da Gazze'nin Refah bölgesine kara saldırısı başlatarak Mısır ile olan sınır kapısının Gazze tarafını ele geçirdiğini duyurmuştu


Cem Yılmaz'dan gösteri sırasında sahneyi terk etmesi ile ilgili açıklama: 2 bin kişinin konforu için yaptım

Komedyen Cem Yılmaz'ın, kendi stand up gösterisi sırasında "taşkınlık çıkaran seyirciler salondan çıkarılıncaya kadar sahneyi terk ettiği" iddia edilmişti.

Sosyal medyadan sahneyi terk etme iddialarına cevap veren Yılmaz şunları kaydetti:

Bugün hiç takip edemedim, geçen hafta olan bi hadise haber yapılmış. Yazılan doğru değil, 2000 kişinin konforu için, seyircim, sahneye uzak bir bölgede 2 kişinin taşkınlık yaptığını ve sahneyi duyamadıklarını söyledi. Ben de konfor sağlandıktan sonra devam ettim. Çocuk gibi haberler yapmışsınız. Seyirci şöyle dedi, o da sahneden indi ne yahu? Dün mü başladık bu işe? Gösteriye gelen gelmeyen yorum yapıyor ikrah geldi ha. Allahtan oyunlar bitiyor, biraz kafa dinlersiniz hazirandan sonra


Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, "Hafız Kal Yarışması"nda Türkiye birincisi oldu

Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Diyanet İşleri Başkanlığınca düzenlenen "Hafız Kal Yarışması"nın Türkiye finalinde 15 cüz kategorisinde birinci oldu. Bölgelerinde dereceye girerek Türkiye finalinde yarışmaya hak kazanan 4 yarışmacı 15 cüz kategorisinde, 5 yarışmacı da 5 cüz kategorisinde üçer soru yöneltilerek yarıştı. İki kategoride mücadele eden yarışmacılar, sırayla jürinin karşısında soruları yanıtladı. Yarışmanın Türkiye finalinde 15 cüz kategorisinde Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, birinci oldu.

Yarışmanın ardından Vali Çiftçi, gazetecilere, "Yarışmaya 15 cüz kategorisinde katıldım. Bu yarışmanın olduğunu yılbaşında o dönemlerde duydum. Böyle olduğu için de hazırlanabilmek için 1 ve 15 cüz kategorisinde yarışmalara katıldım. O günden bugüne kadar da gayet sıkı bir şekilde bu yarışmaya hazırlandım" dedi.  Çiftçi, kendisi için maksadın hasıl olduğunu, yarışma öncesi günlük 5 ile 10 sayfa arasında Kur'an-ı Kerim okuduğunu söyledi. Hafızlık sürecini anlatan Çiftçi, şunları kaydetti:

Ben, 1983 yılında Konya'da Diyanet İşleri Başkanlığımıza bağlı Havzan Nuraniye var. Merhum İsmail Ketenci Hocamızla hafızlığımı tamamladım. O günden bugüne kadar da yaklaşık 41 yıl geçti. Kur'an-ı Kerim ile irtibatımı hiç koparmadım yani her gün mutlaka bir saat ayırdım ve bir saat çalıştım. Diyanet İşleri Başkanlığımızın düzenlemiş olduğu bu yarışmanın çok faydalı, anlamlı olduğunu düşünüyorum. Bu sene zaten bu yarışma ilkti, inşallah bundan sonra da devamı gelir.


Belçika'nın VRT televizyonu, Eurovision yayını sırasında İsrail’i protesto etti

Belçika'nın VRT televizyonu, Eurovision Şarkı Yarışması yayınını bölerek İsrail'in insan hakları ve basın özgürlüğüne yönelik ihlallerini kınadığı ve ateşkes talep ettiği mesaj paylaştı.

Flamanca yayın yapan VRT, İsveç'in Malmö kentinde düzenlenen Eurovision'ın ikinci yarı finalinin başında yayını keserek İsrail'in Gazze'deki saldırılarını protesto etti.

Kanalın yayımladığı mesajda "Bu, bir sendika eylemidir. İsrail devletinin insan hakları ihlallerini kınıyoruz. Ayrıca İsrail, basın özgürlüğünü yok ediyor. Bu nedenle yayınımıza bir süreliğine ara veriyoruz. Şimdi ateşkes." ifadeleri kullanıldı.


Dışişleri Bakanı Fidan, BAE Devlet Başkanı el Nahyan ile görüştü

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid el Nahyan tarafından kabul edildi.

AA’nın diplomatik kaynaklardan edindiği bilgiye göre, resmi temaslarda bulunmak üzere BAE'yi ziyaret eden Bakan Fidan, Devlet Başkanı el Nahyan ile bir araya geldi.


Pentagon: İsrail'e yakın vadeli bazı güvenlik yardımlarını gözden geçiriyoruz

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ABD’nin İsrail’e yönelik yakın vadeli güvenlik yardımlarını gözden geçirdiğini belirterek, sevkiyatı durdurulan silah yardımının akıbeti ile ilgili nihai bir kararı vermediklerini bildirdi. Pentagon Sözcüsü Patrick Ryder, ABD’nin İsrail’e milyarlarca dolarlık güvenlik yardımı yaptığını hatırlatarak, geçen hafta sevkiyatı durdurulan silahlarla ilgili "Şu anda yakın vadeli bazı güvenlik yardımlarını gözden geçiriyoruz." dedi. İsrail’in Refah’a kara saldırısı ile ilgili ABD’nin görüşlerini çok açık şekilde ifade ettiğini vurgulayan Ryder, bununla bağlantılı sevkiyatı durdurulan silah yardımının akıbeti konusunda nihai bir kararın verilmediğinin altını çizdi. Ryder, "Refah'taki durumu değerlendirdiğimizde, bu sevkiyata ara verme kararı aldık ve bu sevkiyata nasıl devam edileceği konusunda nihai bir karar verilmedi. Ancak özellikle 900 kilogramlık bombaların kullanımına ve Gazze'nin diğer bölgelerinde gördüğümüz gibi yoğun bir ortamda yaratabilecekleri etkiye odaklandık." diye konuştu.


Sertab Erener, Eurovision'da sahne aldı

2003 yılında Eurovision Şarkı Yarışması'nda söylediği 'Everyway That I Can' şarkısıyla Türkiye ilk kez birincilik kazandıran ünlü şarkıcı Sertab Erener, 21 sene sonra tekrar sahne aldı. Yarışmanın ilk yarı finali 7 Mayıs Salı günü gerçekleştirildi. Sertab Erener bugün yapılacak ikinci yarı finalde konuk sanatçı olarak sahne aldı. Ünlü şarkıcı Helena Paparizou ve Charlotte Perrelli'nin ardından sahneye çıktı. 'Everyway That I Can' şarkısını 21 yıl sonra Eurovision seyircileri için söyleyen ünlü şarkıcıya salondaki herkes eşlik etti.


İsrail: Yeterince silahımız var

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin Tel Aviv'e silah sevkiyatını kesmesinin ardından, yaklaşık 1,5 milyon yerinden edilmiş Filistinlinin sığındığı Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kenti dahil planlanan saldırılar için "yeterli silahlarının" olduğunu söyledi. The Times of Israel'in haberine göre, Hagari, basın toplantısında, ordunun Refah'taki saldırısının kentin tamamıyla değil, yalnızca kentin doğusuyla sınırlı olduğunu iddia etti. ABD'nin şimdiye kadar İsrail'e ve ordusuna ciddi güvenlik yardımları sağladığını kaydeden Hagari, "Ordunun, planladığı görevler ve ayrıca Refah'taki görevler için yeterli silahı var. İhtiyacımız olan şeye sahibiz." dedi.


İsrail basını: Hamas-İsrail arasında uzlaşma sağlanamayacak anlaşmazlıklar var

İsrail televizyonu KAN'ın Kahire'deki müzakere turunu yakından takip eden kaynaklardan aktardığı haberde, Kahire'den ayrılan İsrail heyetinin ülkeye ulaştığı ifade edildi. Haberde, taraflar arasında uzlaşı sağlanamayacak anlaşmazlıklar olduğu belirtildi ancak bunların neler olduğuna ilişkin bilgi verilmedi. İsrail Güvenlik Kabinesi'nin bu akşam, söz konusu anlaşmazlıkları ve müzakere sürecinde nasıl ilerleneceğini tartışmak üzere toplanacağı kaydedildi. Mısır'da yayın yapan "El-Kahire el-İhbariyye" televizyonunun haberinde, Hamas ile İsrail heyetlerinin iki gün süren müzakere turundan sonra istişare amacıyla Kahire'den ayrıldığı belirtilmişti.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU