Gazze savaşı, Ukrayna'yı zora soktu: "Çin'den beklenen destek gelmeyebilir"

"Pekin, Gazze'de kendisini diplomatik güç olarak konumlandırmak istiyor"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in emriyle başlayan savaşta, yaklaşık bir ay sonra üçüncü yıla girilecek (Reuters)

ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN, Ukrayna'nın barış için Çin'den yardım istediğini fakat Pekin'in Gazze savaşına odaklanmış durumda olduğunu yazdı.

Haberde, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda (WEF) salı günü yaptığı konuşmada, "Moskova'nın en güçlü siyasi müttefiki Pekin üzerindeki baskıyı artırmaya çalıştığı" belirtildi.

Zelenski, konuşmasında savaşın sonlanması için Çin'in devreye girmesini talep etmişti. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba da savaşın Çin'in stratejik hedeflerine zarar verdiğine dikkat çekerek, Pekin yönetimiyle daha sıkı ilişki kurmak istediklerini belirtmişti.

Ukrayna Devlet Başkanlık Ofisi Başkanı Andriy Yermak da Zelenski ve Davos'a katılan Çin Başbakanı Li Çiang'ın görüşebileceğini söylemişti

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak Li, Ukrayna lideriyle görüşme düzenlemeden ülkesine dönmüş, forumdaki konuşmasında savaşla ilgili değerlendirme de yapmamıştı.

Washington merkezli düşünce kuruluşu Stimson Center'dan Yun Sun, "Çin barışın sağlanmasına yönelik zaten önemli bir rol oynadığını düşünüyor. Ama Zelenski, Çin'in önerdiği barış koşullarına yanaşmıyor" yorumunu yaptı. 

Savaşın başından bu yana Kremlin'i kınamayan ve tarafsız bir politika izlediğini öne süren Pekin, şubatta 12 maddelik barış planı yayımlamıştı.

Çin Dışişleri Bakanlığı'nın sitesinden paylaşılan planda, tüm ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duyulması gerektiği belirtilirken, savaşın ancak müzakerelerle çözülebileceği savunulmuştu. 

Planda nükleer silah kullanımına izin verilemeyeceğinin altı çizilirken, Rus birliklerinin Kiev'in talep ettiği gibi Ukrayna'dan tamamen çekilmesine yönelik bir ifade yer almamıştı. 

Daha sonra Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, 24 Şubat 2022'de başlayan savaşın ardından ilk kez geçen yıl nisanda doğrudan Zelenski'yle iletişime geçmiş, iki lider telefonda görüşmüştü. 

Sun, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı saldırıların ardından durumun değiştiğine dikkat çekerek şunları söyledi: 

ABD'nin dikkati Gazze'ye kaymış durumda, Ukrayna'nın kullanabileceği kaynaklar da daha sınırlı hale geldi. İşler Rusya'nın lehine değişti. Çin'in 'Batı ve Ukrayna tarafından savunulduğu gibi adil bir barış' için devreye girme sebepleri de azaldı.

Pekin yönetimi Gazze savaşında Hamas'ın saldırılarını kınamamış, İsrail'in askeri operasyonuna tepki göstermişti. Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, salı günü Mısır'a düzenlediği ziyarette Gazze'de acilen ateşkes sağlanması gerektiğini vurgulamıştı. Çin ve Arap Birliği ülkelerinin ortak açıklamasında, sivillere yönelik saldırıların da durdurulması istenmişti. 

Almanya'daki Carnegie Rusya Avrasya Merkezi'nden Alex Gabuev, Pekin'in Gazze'deki savaşta diplomatik konumunu güçlendirmek istediğine işaret ederek "Çin kendisini burada diplomatik bir güç olarak konumlandırmaya çalışıp puan toplamayı hedefliyor" dedi. 
 


Öte yandan Davos'taki görüşmelerde Zelenski, savaşın sonlanması için "Küresel Barış Konferansı" düzenleneceğini de duyurmuştu. İsviçre'nin ev sahipliği yapacağı konferansın tarihi henüz açıklanmadı. 

CNN, toplantıya davet edilip edilmediklerini öğrenmek için Çin Dışişleri Bakanlığı'yla iletişime geçti. Bakanlıktan yapılan açıklamada soruya net yanıt verilmezken, Pekin yönetiminin "barış görüşmelerini teşvik ettiği ve barış adına her türlü çabayı desteklediği" bildirildi. 

Sun, Pekin yönetiminin Moskova'nın yanında duracağını savunarak, "Rusya bunu kabul etmediği sürece barış konferansından çıkacak sonucun bir önemi yok. Çin, Rusya'nın karşı çıktığı koşulları desteklemeyecektir" ifadelerini kullandı.


Independent Türkçe, CNN, Reuters, Interfax Ukrayna

DAHA FAZLA HABER OKU