Suudi Arabistan'dan BRICS'e katılım iddialarına yanıt

"Ekonomik avantajlar kadar siyasi etkiler de göz önüne alınmalı"

BRICS'te Suudi Arabistan'ın en büyük ticaret ortakları Çin ve Hindistan yer alıyor (Reuters)

Suudi Arabistan hükümetinden yetkililer, BRICS üyeliğinin halen değerlendirme aşamasında olduğunu söyledi.

Riyad yönetiminden kimliğinin açıklanmamasını isteyen iki yetkili, Birleşik Krallık merkezli Reuters'a "Suudi Arabistan böyle bir hamlenin faydalarını değerlendiriyor. İşleyen bir süreç söz konusu, bunu ardından bir karar verilecek" dedi. 

2009'da Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in katılımıyla oluşturulan BRIC, bir yıl sonra Güney Afrika Cumhuriyeti'ni de kapsayacak şekilde genişletilerek BRICS halini almıştı. 

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Johannesburg şehrinde ağustosta düzenlenen 15. BRICS Zirvesi'nde İran, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Etiyopya ve Arjantin de 1 Ocak 2024 itibarıyla uluslararası topluluğa katılmaya davet edilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yetkililer, 1 Ocak'ın karar için son tarih olmadığını söylerken Suudi Arabistan'ın, Çin ve Hindistan'la güçlü ticaret anlaşmaları olduğu için BRICS'e katılmaya sıcak baktığını söyledi.

Suudi Arabistan Ekonomi ve Planlama Bakanı Faysal bin Fadıl İbrahim de Reuters'a verdiği söyleşide henüz karar aşamasında olduklarını doğruladı. Bakan, birçok platformun parçası olduklarını, benzer gruplardan davet aldıklarında bunun çok aşamalı bir değerlendirme sürecinden geçtiğini belirtti. 

Öte yandan Suudi devlet televizyonu, 1 Ocak'ta Riyad yönetiminin BRICS'e katıldığını duyurmuş, ardından haber geri çekilmişti. 

Haberde, aradaki güçlü bağlara rağmen Suudi Arabistan'ın, ABD'nin Körfez ülkelerinin güvenliğine verdiği önemin azalmasından endişelendiği ve kendi yolunu izlemek istediği değerlendirmesi yapıldı. 

Riyad'daki Naif Arap Güvenlik Bilimleri Üniversitesi'nden Heşam Ganam da "Gruba katılmak Suudi Arabistan ekonomisi için avantajlı olsa bile bunun diğer büyük güçlerle ilişkilerde yaratabileceği siyasi etkiler dikkatle değerlendirilmeli" dedi.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda (WEF) çarşamba günü yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan'ın BRICS'e katılmasının çok önemli bir adım olacağını söylemişti.

Yapılan çağrılar üzerine Mısır, Etiyopya, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri gruba katılmış, Arjantin ise daveti reddetmişti


Independent Türkçe, Reuters, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU