Macron'dan Trump açıklaması: "Halkın karşıma çıkardığı liderler kabulümdür"

Fransa Cumhurbaşkanı daha önce ABD'nin küresel düzeni koruma ilgisinin Trump döneminde azaldığını öne sürmüştü

(AP)

Emmanuel Macron, eski başkanın ABD seçimlerini kazanması halinde Donald Trump'la çalışmaya hazır olduğunu söyledi.

Bu açıklama Trump'ın Iowa önseçiminde rekor bir galibiyet elde etmesinden sadece bir gün sonra geldi.

Salı günü basın toplantısı düzenleyen Fransa Cumhurbaşkanı, "Her zaman aynı felsefeye sahip oldum, halkın karşıma çıkardığı liderler kabulümdür" dedi.

Cumhurbaşkanı sözlerine şunları ekledi: 

Birleşik Devletler önemli bir müttefik... Kendisinin birinci öncelik olduğu ve ikinci önceliğin Çin'in gücü olduğu bir krizden geçen bir demokrasi. Biz Avrupalılar bu konuda açık olmalıyız.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fransa Cumhurbaşkanı daha önce ABD'nin küresel düzeni koruma ilgisinin Trump döneminde azaldığını öne sürmüştü. Macron 2019'da, ABD'nin NATO'ya desteğinin azaldığını gerekçe göstererek transatlantik askeri ittifakını "beyin" ölümü gerçekleşmiş diye tanımlamıştı. 

Eski ABD Başkanı, Macron'un bu yorumlarını "çirkin" ve "aşağılayıcı" diye nitelemişti.

Trump daha önce Avrupa'yı "neredeyse Çin kadar kötü" bir "düşman" diye tanımlamış ve şartlarının Birleşik Devletler'e uyacak şekilde değiştirilmemesi halinde ittifaktan çekilebileceğini ima etmişti.

Macron başlangıçta Trump'ı bir "dost" olarak görmüş ve hatta Bastille Günü'nde Eyfel Kulesi'nde yemek yemek gibi davetlerde bulunmuş ancak eski başkanla ilişkileri iklim, vergilendirme ve İran konularındaki anlaşmazlıklar nedeniyle zaman içinde bozulmuştu.

Türkiye, Suriye ve Rusya'yla ilgili konularda tansiyon daha da yükselirken, Fransa'nın yeni teknoloji vergisi de dahil ticari anlaşmazlıklar fikir ayrılığını derinleştirmişti.

Öte yandan, cezai suçlamalarla karşı karşıya kalan tek mevcut veya eski ABD Başkanı Trump, Cumhuriyetçilerin Iowa mücadelesinde benzeri görülmemiş bir farkla zafer kazandı.

Justin Trudeau, Trump'ın yeniden ABD başkanı seçilmesi halinde bunun Kanada için "kolay olmayacağını" söyledi.

Kanada Başbakanı'nın salı günü yaptığı açıklamalar, daha önce eski başkanın yeniden seçilmesinin Avrupa için bir tehdit olacağı uyarısında bulunan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde'ın endişelerini tekrarlıyor.

Ajanslardan da yararlanılmıştır



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU