Ürdün-Suriye sınırında çatışma: 5 kaçakçı öldürüldü

Büyük miktarlarda uyuşturucu ve silah kaçakçılığı faaliyetinin önlendiği ve Amman'ın sınırda elektronik çit kurmayı planladığı bildirildi

Ürdün-Suriye sınırında uyuşturucu ve silah kaçakçılarıyla çatışmalar yaşandı / Fotoğraf: Ürdün Silahlı Kuvvetleri

Ürdün Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada, Suriye'nin güneyinde faaliyet gösteren İran destekli silahlı gruplarla bağlantılı 5 uyuşturucu ve silah kaçakçısının, Ürdün'ün kuzey sınırından Suriye'ye sızdıktan sonra öldürüldüğü bildirildi.

Amman, bu tür sızma girişimlerinde endişe verici şekilde bir artış olduğunu açıkladı.

Ancak bu yasa dışı faaliyetlerle mücadelede kararlılık mesajı veren Amman, Suriye'yi İran'ın yönettiği kaçakçılık ağlarıyla mücadele edememekle suçladı.

Ürdünlü yetkililer, tıpkı Batılı müttefikler gibi bu yasa dışı faaliyetlerin Suriye'de yaklaşık 13 yıl süren iç savaşta Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ı destekledikten sonra ülkenin güneyinin büyük bölümünü kontrol altına alan Hizbullah ve İran'ın desteklediği gruplar tarafından gerçekleştirildiğini söylüyorlar.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ürdün ordusu daha önce yoğun sisten yararlanarak sınırı geçen, uyuşturucu ve silah taşıyan çok sayıda kaçakçının peşine düşüldüğünü açıklamıştı.

Ürdün, geçen ay ise insansız hava araçları (İHA) kullanan ve roketatarlarla donatılmış onlarca kaçakçıyla çatışmalar yaşandığını duyurdu.

Ürdün ve bölgedeki diğer ülkelerin istihbarat kaynakları tarafından bildirildiğine göre Ürdün, perşembe günü Suriye içinde, İran bağlantılı uyuşturucu kaçakçılarına ait olduğundan şüphelenilen depoların ve saklandıkları noktaların hedef alındığı hava saldırıları düzenledi.

Ürdün Hükümet Sözcüsü ve İletişim Bakanı Muhannad Mubaidin, Ürdün devlet televizyonu Al Mamlaka'ya yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Ürdün bu tür yasa dışı faaliyetleri ulusal güvenliğine yönelik, sadece bir kez düzenlenen bir operasyonla ya da bir ay önce, dün ve bugün girişilen mücadeleyle sona ermeyen ve devam eden bir tehdit olarak görüyor. Dolayısıyla bu gruplarla olan mücadele uzun sürüyor.


Suriye ise, İran destekli gruplarla yasadışı faaliyetlerde bulunduğu iddialarını reddediyor.

İran ve Hizbullah ise kaçakçılık iddialarının Batı ülkeleri tarafından uydurulduğunu öne sürüyor.

Ürdünlü yetkililer, ABD'nin, Suriye'de çatışmaların başladığı 2011 yılından bu yana sınır kontrol noktaları kurması için Ürdün'e yaklaşık 1 milyar dolar ödediğini ve son dönemde sınır güvenliğinin artırılması amacıyla daha fazla askeri yardım gönderdiğini açıkladılar.

Ürdün, captagon olarak bilinen Suriye yapımı amfetamin türünün Körfez ülkelerine tedarikinde önemli bir güzergah haline geldi.

ABD ve Avrupa Birliği (AB) geçen yıl, uyuşturucu ticaretine karıştıkları iddiasıyla Suriye Devlet Başkanı Esad'la ilişkili üst düzey yetkililere yaptırımlar uyguladı.

Ürdünlü yetkililerin bazıları, Irak'ta ve Suriye'de faaliyet gösteren İran destekli grupların, ABD'nin bölgedeki üslerine saldırdığını ve uyuşturucu savaşının ABD'nin bölgedeki en önemli müttefiklerinden biri olan ve yüzlerce ABD askerine ev sahipliği yapan Ürdün'e baskı yapmak için kullanıldığını söylediler.


Yoğun çatışmalar

Ürdün ordusu ile uyuşturucu kaçakçılığı ağları arasında dün sabahtan bu yana Suriye'nin kuzey sınırında yoğun çatışmalar yaşanıyor.

Gözlemciler, çatışmaları, Ürdünlü yetkililerin başını ağrıtan bu sorunla mücadelede yeni bir aşamanın başlangıcı olarak gördü. 

Ürdün Silahlı Kuvvetleri Genel Komutanlığı'ndan bir askeri kaynak, çatışmalarda şimdiye kadar kaçakçılardan bazılarının öldüğünü, bazılarının yaralandığını ve bazılarının da tutuklandığını söyledi.

Kaynak, büyük miktarlarda uyuşturucu ve silah kaçakçılığı faaliyetinin de engellendiğini belirtti. 

Amman, çatışmaların, son birkaç günde sızma, kaçakçılık ve sınırı zorla geçme girişimlerinin sayısındaki gözle görülür artış sonrası büyük silah kaçakçılığı gruplarının Suriye'ye kadar kovalanmasının ardından yaşandığını açıkladı. 

Bu gelişmeler, Ürdün'ün uyuşturucu kaçakçılarının takibi kapsamında Suriye topraklarındaki bölgelere iki hava saldırısı düzenlemesinden birkaç saat sonra yaşandı.


Kafa karışıklığı yaratma girişimleri

Ürdünlü siyasi analist Salah Malkavi, Independent Arabia'ya yaptığı değerlendirmede, kaçakçılık faaliyetlerinin Dera, Nasib (Cabir) Sınır Kapısı ve 'el-Karaya Bölgesi' olarak adlandırılan Suveyda ekseni ve serbest bölge ekseni ve Hammad Çöl Bölgesi ekseni olmak üzere üç eksende yoğunlaştığını söyledi.

Malkavi, sözlerini şöyle sürdürdü:

Yoğun çatışmalarla Ürdün ordusunun kafası karıştırılmaya çalışılıyor. Daha önceki koordinasyonsuz kaçakçılık faaliyetleri bitmiş de yerini sanki tüm bu kaçakçılık ağlarının ortak bir operasyon odası varmış gibi tek seferde ve birden fazla koldan saldırılara bırakmış gibi görünüyor.


Ürdünlü araştırmacı, çatışmaların yoğun olmasının sebebinin, çoğu yüksek kaliteli silahlarla donatılmış çok sayıda kişinin sızma ve kaçakçılık girişiminde bulunmasından kaynaklandığını ve bu sayının bazen aynı anda 100 kişiyi aşabildiğini söyledi.

Ürdün'ün kaçakçılara yönelik operasyonları yoğunlaştıkça kaçakçıların sızma girişimlerinin arttığını belirten Malkavi, bunu Ürdün'e verilmeye çalışılan bir mesaj olarak değerlendirdi.
 


Çit ve elektronik sistem

Ayrıca Ürdün ordusu, kaçakçıların yararlandığı yoğun sisli havalarda çalışan gündüz ve gece izleme yapan kameraların da olduğu elektronik sınır muhafız sisteminin yanı sıra hava desteği ve radar izleme cihazlarını da güçlendirdi.

Amman'ın her türlü sızma ve kaçakçılık girişimini önlemek ve sınırdaki her türlü tehdidi bertaraf etmek için elektronik bir çit kurmayı planladığı öğrenildi.

Ürdün Silahlı Kuvvetleri, 2022 yılından bu yana Suriye-Ürdün sınırındaki angajman kurallarını değiştirdi ve o tarihten beri Suriye sınırları içinde çok sayıda hava saldırısı düzenledi.

Ancak Independent Arabia'ya konuşan özel kaynaklar, kaçakçılık ağlarının Ürdün sınırına zorla girmeyi sürdürmeleri halinde mevcut angajman kurallarında büyük ve radikal bir değişiklik olabileceğini söylediler.

Yaklaşık 2 yıldır Ürdün'ün uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadelesi çerçevesinde sınırda bir tampon bölge oluşturulması ya da Terörizmle Mücadele Uluslararası Koalisyonu benzeri bir uluslararası koalisyon kurulması gibi daha operasyonel adımlar atması çağrıları yapılıyor. 


Ulusal güvenlik dosyası

Öte yandan Hükümet Sözcüsü ve İletişim Bakanı Mubaidin, son gelişmelerle ilgili bir yorumunda, "ulusal güvenliğe yönelik bir tehdit" olduğunu söylediği uyuşturucu kaçakçılığı sorunuyla acilen ilgilenilmesi gerektiğini vurguladı.

Ürdünlü yetkili, uyuşturucuyla mücadele için bölgesel bir strateji oluşturulmasıyla birlikte kaçakçılık ağlarıyla mücadelenin uzun süreceğini ve daha büyük çatışmaların olacağını da sözlerine ekledi.

Ancak kaynaklar, Mubaidin, kaçakçılık faaliyetlerinin ulusal güvenlik tehdidi olduğuyla ilgili açıklamalarının aksine Ürdün'ün bölgede bazı ülkelere, sınır ötesi milislerle çatışmanın sonuçlarına katlanmak zorunda kalacaklarına dair mesaj göndermek istediğini, bunun da uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadeleyi bölgesel bir sorun olarak uluslararası hale getirmek anlamına geldiğini söylediler.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU