Ani bebek ölümü sendromunun muhtemel nedeni tespit edildi

"30 dakika sonra bebek hayatını kaybediyor"

Bebekler, bir aylıktan bir yaşına kadar ABÖS riskiyle karşı karşıya (Unsplash)

ABD'de yapılan araştırmada, ani bebek ölümü sendromunun (ABÖS) muhtemel nedeni ortaya kondu.

New York Üniversitesi'nden bilim insanlarının çalışmasında, son 10 yılda kaydedilen yaklaşık 300 ABÖS vakasına ait tıbbi kayıtlar incelendi. 

Bu kayıtlar arasında ABÖS'ten hayatını kaybeden bebeklerin uyurken çekilmiş videoları da yer alıyordu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Görüntüleri inceleyen araştırmacılar, en az 7 vakada bebeklerin uyku sırasında geçirdiği nöbetlerin ABÖS'e yol açmış olabileceğini tespit etti. 

İncelemede, kas kasılmalarının eşlik ettiği nöbetlerin 60 saniyeden kısa sürdüğü ve bunun ardından yarım saat içinde bebeklerin öldüğü gözlemlendi. 

Araştırmada yer alan nörolog Orrin Devinsky, "Nöbetler tıp biliminin bu çocukların neden öldüğünü anlamak için aradığı kanıt olabilir" dedi. 

Nörolog, bundan önce yapılan bazı çalışmalarda ABÖS'le nöbet geçirme arasında bir bağ olabileceğine işaret edildiğini belirtti. Bu araştırmalarda, yüksek ateşin eşlik ettiği nöbetler geçiren bebeklerin, beklenmedik biçimde ölme riskinin 10 kat arttığı bildirilmişti.

Hakemli bilimsel dergi Neurology'de 4 Ocak'ta yayımlanan araştırmanın başyazarı Laura Gould, "Çalışmamız, çocuklarda uykuda gerçekleşen ani ölüm vakalarından nöbetlerin sorumlu olabileceğine dair ilk doğrudan kanıtı sunuyor" dedi.

Devinsky ise nöbetlerin ABÖS'ü nasıl tetiklediğinin henüz anlaşılamadığını ve bununla ilgili daha fazla araştırma yapılması gerektiğini söyledi. 


Independent Türkçe, New York Post, NBC News

DAHA FAZLA HABER OKU