Yeni ve büyük atılımla esnek güneş panelleri üretilebilir

Elastik güneş pilleri giyilebilir teknoloji ve diğer cihazlara güç sağlamak için kullanılabilir

(AP)

Araştırmacılar yeni ve büyük bir atılımın gerilebilir güneş pillerinin üretilmesini sağlayabileceğini söylüyor.

Esnek güneş panellerinin giyilebilir teknolojiye ve diğer benzer ürünlere güç sağlamak için kullanılabileceğini öne sürüyorlar.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mevcut birçok giyilebilir teknoloji ürünü düzenli şarja ihtiyaç duyuyor ve sınırlı pil ömrüne sahip, bu yüzden genellikle çıkarılmaları gerekiyor. Dolayısıyla kullanım sırasında esneme ve gerilmeyle başa çıkabilen güneş pilleri, giyilebilir teknolojinin kullanımını kolaylaştırmanın önemli bir yolu olabilir.

Şimdi araştırmacılar, esnekken de verimli çalışabilen güneş pilleri yapmanın bir yolunu bulduklarını söylüyor.

Bu iki gereksinimi de karşılayan yeni bir malzeme geliştirerek dünyanın en yüksek performanslı gerilebilir organik güneş pilini ürettiklerini belirtiyorlar. Mühendisler bu malzemenin kullanılırken gerilmesi ya da esnemesi gereken diğer elektronik cihazlara da uygulanabileceğini söyledi.

Yüzde 19'la bu tür bir organik güneş pili için bildirilen en yüksek verimlilik seviyesine ulaşan bu malzemenin aynı zamanda mevcut cihazlardan 10 kat daha esnek olduğunu belirtiyorlar.

Geliştirenlerin iddiasına göre panel, kullanılırken bile yüzde 40 kadar esneyebiliyor.

Güneş pilleri Garmin'in akıllı saatleri gibi bazı tüketici ürünlerinde ve giyilebilir cihazlarda kullanılıyor. Ancak bunları giysilere ya da diğer yumuşak ürünlere yerleştirmek gibi esneyebilen formlarda yapmak çok daha zor.

Kore İleri Bilim ve Teknoloji Enstitüsü'ndeki araştırmacıların yeni ve büyük atılımı, Joule bilimsel dergisinde yayımlanan "Rigid- and soft-block-copolymerized conjugated polymers enable high-performance intrinsically stretchable organic solar cells"  (Sert ve yumuşak blok kopolimer bağlanmış polimerler yüksek performanslı esnek doğalı organik güneş pillerine olanak sağlıyor) başlıklı bir makalede rapor edildi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU