Özgür Özel: Kürt seçmenin sonuca etki edeceği İstanbul, Mersin ve Adana'dan ümitsiz değilim

CHP Genel Başkanı Özgür Özel Sözcü ve Kısa Dalga'ya verdiği söyleşilerde; yerel seçimde tabanda ittifak yapacaklarını söyledi

Fotoğraf: AA

Özel seçimde ittifak meselesi ve DEM Parti'yle ilişkilere ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

"Kent uzlaşısı perspektifi bizimle uyuşuyor"

Biz bir nezaket ziyaretinde bulunduk. Orada her şeyi konuştuk. “Heyetler oluşturalım, birlikte iş birliği görüşmeleri yapalım” yerine, bir başka perspektif dedik. O perspektifin sonucunda DEM Parti Meclis bildirisinde “Kent uzlaşısı” tanımlaması var. Yani, kente karşı suç işlemeyecek, doğayı koruyacak, talana karşı çıkacak, yolsuzluğa bırakmayacak ve meseleye bizim baktığımız yerden bakan yöneticilere destek verecekler. Biz de kent uzlaşılarını sağlayabilecek adayların veya üzerinde kentin uzlaşabileceği adayların arayışı içindeyiz. Bu iki perspektif birbiriyle uyuşuyor. O anlamda ben İstanbul'dan, Mersin'den, Adana'dan Kürt seçmenin oy kullanacağı yerlerde, sonuca etki edebileceği yerlerde ümitsiz değilim.

Kıyı şeridine bir hat çekmek istediğini söyleyen Özel; "Muğla'dan sonra Denizli, Manisa, Balıkesir ve Bursa kazanmaya yakın olduğumuz belediyeler. Oraya da özel bir önem vereceğiz. İç Anadolu'da Kastamonu'dan, Kırıkkale'den çok olumlu sinyaller alıyoruz anketlerde. Oralarla ilgili ümidimiz var. Birçok yerde çok sürpriz sonuçlar alabiliriz" dedi.

"Partiyi gençleştirdik"

Kurultay sonrası kadrolarda gençleşme yarattıklarını dile getiren Özel sözlerini şöyle sürdürdü:

MYK’nın yaş ortalaması 20 yaş gençleşti, Parti Meclisi'nin yaş ortalaması 43’e düştü, MYK’nın yaş ortalaması 46. Daha önce 4 kadın görev yaparken, 9 kadın, 9 erkek görev yapan gölge kabinemiz var, hepsi MYK üyesi. MYK’nın yüzde 46’sı kadın, gölge kabinenin tam yüzde 50’si kadın. Gençlerin ve kadınların ciddi alan bulduğu bir noktadayız. Ayrıca örgüt kendini çok dışlanmış hissediyordu. 60 kişilik Parti Meclisi’nden 32 tanesi örgütten geliyor.

"Şehit cenazesinde saldırıyı göze aldım"

Bildiriye imza sorusunu da yanıtalyan Özel; "O bildiri AK Parti’nin sorumluluğunu ortadan kaldırmıyor ama göz önünden kaldırıyor, meşrulaştırıyor ve sorgulanamaz bir hale geliyor. ‘Madem sorgulayacaksın, niye imza attın’ noktasına geliyor? Ben AK Parti'nin peşine takınılan iş ne olursa olsun, hani onların deyimiyle milli mesele de olsa benim açımdan en riskli mesele de olsa ben AK Parti’nin peşine partiyi takmayı doğru bulmuyorum" yorumunu yaptı.

Özel sözlerini şöyle sürdürdü:

Ben o imzayı atmadığımda ertesi günkü şehit cenazesinde, hatta Yunus Emre, milletvekilimiz, bana bir gece önce ‘Burada imza atmayınca şehit cenazesinde size saldıracaklar, çelenklerimizi parçalayacaklar’ dedi. Dedim ki ‘Göze alıyorum…” Ertesi gün de dedim ki Yunus Emre'ye ‘Bak Manisa'da doğru bildin, 3 saattir hazırlanıyorlarmış. Bize saldıracaklar, belki de linç girişimi olacak ama biz linçe uğramamak için bunların peşine takılırsak ömrümüz bunların peşinde geçer. Türkiye'yi bu adamlardan kurtulamayız o yüzden’ dedim. 

"İYİ Parti de Cumhuriyetçi ve Atatürkçü"

Özel, İYİ Parti ile ilişkilere dair de konuştu ve şunları söyledi:

Muhalefete muhalefet iktidarı sevindirir. Benim işim iktidara muhalefet etmek. İYİ Parti'nin seçmenleriyle, bizim seçmenlerimiz sokakta birbiriyle çok iyi anlaşan insanlar. Ben yakasında güneş olan birisi ile karşılaştığımda, boynuma sarılıyor. “İyi bir insanla karşılaştık” diyorum. Hoşlarına gidiyor. Çünkü onlar da Cumhuriyetçi, onlar da Atatürkçü. Onlar, Cumhuriyet Halk Partisine çok benzer yargıları taşıyan, talepleri olan birileri. O insanların temel motivasyonu Saray’a karşı olmak. MHP’nin Saray’a verdiği destekten ayrılarak İYİ Parti'ye gittiler. Yani Saray’ın ve MHP’nin tutumu İYİ Parti'nin seçmeninin benimseyebileceği bir tutum değil. O yüzden ben öyle bir şey görmüyorum. Ayrıca, “AK Parti almaz” demişler ya, bu kişiler “CHP ile neden ittifak yapmadık” diye istifa ediyorlar. AK Parti onları almaz, onlar da gitmez zaten.

"İzmir sancak gemisi"

Özel'in İzmir seçimiyle ilgili açıklaması ise şöyle:

İzmir’e 46 milletvekili gönderdik. Tüm ilçelerde seçmenle, meslek örgütleriyle, esnafla görüştüler. Anketler ve onlardan gelen raporları örtüştüreceğiz. İzmir bizim için bir sancak gemisi. Oraya kaptan belirlerken ince eleyip sık dokuyoruz. İzmir’e özel önem veriyorum. Menemen ve Urla elimizden yargı yoluyla alındı. Oraları da mutlaka geri almalıyız.

Kısa Dalga, Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU