İsrail, "sorunlu rolü" nedeniyle UNRWA'yı Gazze'den çıkarmak için bir plan hazırlıyor

Ajansın Genel Komiseri Philippe Lazzarini, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere yapılan yardımın dağıtımındaki dengesizlik hakkındaki eleştirileri reddetti

UNRWA, 1950'den bu yana Gazze Şeridi nüfusunun yaklaşık yüzde 70'ine hizmet sağlıyor / Fotoğraf: Reuters

Askeri uzmanlara göre İsrail, Gazze Şeridi'nin yaklaşık iki aydır maruz kaldığı "eşi görülmemiş savaş"ın sona ermesinin ardından Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nı (UNRWA) Gazze Şeridi'nden uzaklaştırmaya yönelik üç aşamalı bir plan üzerinde çalışıyor.

7 Ekim'de başlayan savaşın ilk günlerinden bu yana, teşkilat genel merkezini Gazze Şehri'nden, insanların çoğunun yerinden edildiği Şeridi'n güneyine taşıdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Gizli plan"

İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın bu "gizli planı", İsrail'in "Gazze Şeridi halkının gönüllü olarak yerinden edilmesi" çağrılarının artmasıyla aynı zamanda gündeme geldi.

Bunun nedeni, İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'e göre İsrail Devleti'ni yok etmek isteyen iki milyon insan için yer kalmaması.

Smotrich, Şeridi Filistin Yönetimi'ne devretmeyi reddettiğini vurgulayarak, "onları kabul etmek isteyen ülkelerin bulunması ve Gazze Şeridi'ndeki gerçekliğin tamamen değişmesi" çağrısında bulundu.

Askeri uzmanlara göre İsrail planının ilk aşaması "UNRWA ile Hamas hareketi arasındaki işbirliğinin gösterilmesini" içeriyor.

İkinci aşamada ise "teşkilatın Gazze Şeridi'ndeki faaliyetlerinin azaltılması, eğitim ve sosyal bakım hizmetleri sağlayacak alternatif bir kuruluşun aranması" gerçekleştirilecek.

Önümüzdeki haftalarda İsrail hükümetine sunulacak üçüncü aşamada, UNRWA'nın tüm yetki ve sorumluluklarının "savaştan sonra Gazze'yi yönetecek organa" devredilmesi çağrısı yapılıyor.


Yardım dağıtımında aksaklık

Her ne kadar plan, halihazırda gerekli altyapıya sahip olan teşkilatın Gazze Şeridi halkına gerekli ve kritik yardımı sağlamasına izin verilmesini öngörse de "savaştan sonraki günü planlarken yavaş yavaş" ajansın ihraç edilmesi çağrısında bulunuyor.

İsrail planı, UNRWA'nın "sorunlu" rolüne ilişkin endişelerini dile getirerek, kurum çalışanlarının 7 Ekim'deki Hamas saldırısına verdiği destekten duyduğu memnuniyetsizliğini ifade etti.

Planda "BM teşkilatının Gazze'deki uzun vadeli faaliyetinin İsrail'in çıkarlarıyla çatıştığı" belirtiliyordu.

İsrail'in bu planları, Birleşmiş Milletler'in Gazze'ye insani işler ve yeniden yapılanma için üst düzey bir koordinatör atamasından birkaç gün sonra geldi.

Bu atama, sakinlerinin çoğu ciddi gıda sıkıntısı çeken Şerid’e yönelik yardımların artırılması çağrısında bulunan son BM Güvenlik Konseyi kararının uygulanması kapsamında gerçekleştirildi.

Birleşmiş Milletler'in bildirdiğine göre Hollandalı Sigrid Kaag, "çatışmanın tarafı olmayan ülkeler aracılığıyla Gazze'ye insani yardım sevkiyatını hızlandıracak" uluslararası bir mekanizmanın oluşturulmasını denetleyecek.


"Yanlış bilgi" mi?

UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere yapılan yardımın dağıtımındaki dengesizlik konusundaki eleştirilerini reddetti.

Lazzarini, bu eleştirilerin "temelsiz bir yanlış bilgi akışı yarattığını" söyledi. 

İşgalci İsrail'e ve üzerinde nüfuz sahibi olanlara, akaryakıt, gıda, ilaç, su ve hijyen malzemeleri dahil, insani yardımların güvenli ve engelsiz bir şekilde Gazze'ye ulaştırılması çağrısında bulundu.

Ajans, 1949 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararıyla kuruldu.

Bugün 5 faaliyet alanında 6,4 milyondan fazla Filistinli mülteciye hizmet veriyor.

UNRWA, kuruluşundan bu yana Gazze Şeridi'nde mülteci olarak kabul edilen Filistinlilerin yaklaşık yüzde 70'ine sağlık, eğitim ve beslenme hizmetleri sağlamak için çalışıyor.

Aktivistlere göre İsrail yıllardır UNRWA'yı feshetmeye çalışıyor çünkü bu, "İsrail tarafından 1948'de yerlerinden edilen Filistinli mülteciler sorununu somutlaştırıyor."
 


Yahudi düşmanı

İsrail, ajansı "UNRWA okullarında kullanılan ders kitaplarında Yahudi karşıtı içeriğe sahip olmakla" suçluyor.

2018 yılında eski ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, ajansın yıllık bütçesinin en büyük payını Washington'un ödemesi nedeniyle ajansa mali yardımı durdurdu.

Trump yönetimi daha sonra ajansı İsrail-Filistin çatışmasını sürdürmekle suçladı, ancak mevcut ABD Başkanı Joe Biden'ın yönetimi desteğini sürdürdü.

Filistin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ahmed ed-Dik, "İsrail'in UNRWA'ya karşı savaşı, zorla yerinden etme planları ve Gazze Şeridi'ndeki demografik karakteri değiştirmeye yönelik girişimler çerçevesine giriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Ed-Dik, İsrail planının "Filistin meselesini ve geri dönüş hakkını doğrudan hedef aldığını" söyledi.

Ayrıca bunun, "Filistin meselesini tasfiye etmeyi amaçlayan resmi İsrail politikasının ayrılmaz bir parçası olduğunu" belirtti.

Ed-Dik, ABD yönetimine "her şeyden önce acil ateşkes gerektiren bu planı uygulamayı derhal durdurması" çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler raporları, Gazze Şeridi'ndeki binaların yüzde 70'inin yıkılarak yaşanmaz hale geldiğini, 1,5 milyon Filistinlinin evsiz kaldığını belirtiyor.

Filistin Kurtuluş Örgütü Yürütme Komitesi üyesi Remzi Rabah, bugünlerde İsrail’in, Gazze Şeridi'ndeki savaştan ve yarattığı yıkımın boyutundan yararlanarak, "Filistinli mültecilerin geri dönüş hakkının en önemli uluslararası dayanaklarından birinden kurtulmaya çalıştığını" belirtti.

Rabah, Independent Arabia'ya yaptığı açıklamada, "Teşkilatın Gazze Şeridi'ndeki çalışmalarını tasfiye etmenin İsrail'in Şerit halkını yerinden etme planlarına hizmet ettiğini" söyledi.

Rabah, "6 milyondan fazla Filistinli mültecinin acısını bünyesinde barındıran UNRWA'nın İsrail için kalıcı bir kabusu temsil ettiğine" dikkat çekti.

Ancak Filistin Kurtuluş Örgütü Yürütme Komitesi üyesi Ahmed Mecdalani, "İsrail'in istediği her şeyin elde edilemeyeceğini veya uygulanamayacağını" vurguladı.

Mecdalani, "İsrail'in son on yılda, görev süresi Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından her üç yılda bir büyük çoğunlukla yenilenen ajansı kaldırma konusundaki başarısızlığına" dikkat çekti.

Majdalani, UNRWA yetkililerinin son zamanlardaki tutumlarının "İsrail için utanç verici" olduğunu açıkladı.


Hızlı cevap

Eski Filistinli Bakan Hasan Asfur, "UNRWA'nın savaşın başında hızlı tepki vermesi ve Gazze Şehri'ndeki genel merkezini boşaltması, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki teşkilatı ortadan kaldırma planının tırmanmasına katkıda bulunan büyük bir siyasi hataydı" dedi.

Asfur, Birleşmiş Milletler'in Gazze'deki insani işlerden sorumlu üst düzey bir koordinatör atamasının "hata" olduğuna dikkat çekti.

Çünkü UNRWA'nın varlığı devam ederken insani işlerden sorumlu bir koordinatörün atanması, iki kurumun rolünde bir ayrılık olduğu anlamına geliyor.

Bu, yardımın UNRWA’ya rağmen İnsani Yardım Koordinatörünün elinde yoğunlaşmasına yol açacak.

Asfur'un açıkladığı gibi, "UNRWA'yı ortadan kaldırmak İsrail'in savaş sonrası planının bir parçası olacak."

İsrail meseleleri araştırmacısı İsmet Mansur, "İsrail'in UNRWA'yı sürekli takip ettiğine ve Washington'a UNRWA'yı desteklememesi konusunda baskı yaptığına" inanıyor.

Mansur, İsrail'in tutumunu, UNRWA'nın "mülteci sorununu gündemde tuttuğu ve evlerine dönme haklarını desteklediği" gerçeğine bağladı.

UNRWA'nın ortadan kaldırılmasının İsrail'in eski ve ilan edilmiş bir çıkarı olduğunu belirten Mansur, İsrail'in "kurumu marjinalleştirmek ve ortadan kaldırmak için savaş koşullarından yararlanmak istediğini" ifade etti.

Mansur, Gazze Şeridi'ndeki mevcut savaşın "yalnızca Hamas hareketini ortadan kaldırmayı amaçlamadığını, aynı zamanda tüm Filistin davasını hedef alan tehlikeli uzun vadeli hedeflere sahip olduğunu" vurguladı.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU