Ünlü yönetmen filmlerini "problemli çocuklara" benzetti

Pandemi sırasında filmlerini tekrar izlediğini söyleyen yönetmenin yorumu şaşırttı

34 yaşındaki Emma Stone'un Poor Things'deki performansı eleştirmenleri hayran bıraktı (Searchlight Pictures)

Yunan yönetmen Yorgos Lanthimos ve Amerikalı oyuncu Emma Stone, 10 dalda Oscar adaylığı ve 7 Bafta ödülü kazanan dönem komedisi Sarayın Gözdesi'nde (The Favourite) birlikte çalışmıştı. Ünlü yönetmen ve aktris daha sonra Bleat adlı bir kısa film ve Zavallı Şeyler'i (Poor Things) çekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hollywood'un güçlü ikilisi, şu anda Kind of Kindness adlı bir başka uzun metrajlı film üzerinde çalışıyor. 

"Çarpık bir bilimkurgu romantik komedisi" olarak tanımlanan Zavallı Şeyler'de Stone, "Tanrı" dediği Frankenstein benzeri cerrah Godwin Baxter'ın yeniden hayat verdiği Bella Baxter'ı canlandırıyor. 

Eleştirmenler filmin tuhaf unsurlarını tanımlamakta zorlanırken Stone, basitçe bunun "utanç diye bir derdi olmayan" bir kadının hikayesi olduğunu söylüyor.

Şimdiden 2024'ün en çok konuşulan filmi olan Zavallı Şeyler'in yönetmeni Lanthimos, tüm bu tantanadan etkilenmemiş görünüyor. 

2009 yapımı Köpek Dişi (Dogtooth) ve 2015 tarihli The Lobster'a da imza tan yönetmen, Guardian'a konuştu.

"Karakterinde böyle bir şey yok"

50 yaşındaki yönetmen, Bella Baxter karakteriyle ilgili "Utanç, belirli durumlarda hissetmeye şartlandığımız bir şeydir ve Emma'nın karakterinde böyle bir şey yok" diyerek ekledi:

Utanç duygusunun ne olduğunu hiç öğrenmedi, bu yüzden aklından geçenleri, düşüncelerini, fikirlerini, bedenini, her şeyi ortaya koymakta tamamen özgür.

Lanthimos, Venedik Film Festivali'ndeki galada "Aşırı ahlakçı bir film yapmamak benim için çok önemliydi çünkü bu ana karaktere tamamen ihanet etmek olurdu. Bu yüzden kendimizden emin olmalıydık" demişti:

Karakterin hiç utanmaması gerekiyordu. Emma'nın da vücudundan, çıplaklığından ve bu sahnelerde yer almaktan hiç utanmaması gerekiyordu ve o da bunu hemen anladı.

Lanthimos ve senarist Tony McNamara, Zavallı Şeyler'i Guardian'ın 2019'daki ölüm ilanında "İskoç edebiyatı ve sanatındaki rönesansın baba figürü" diye tanımladığı İskoç yazar Alasdair Gray'in 1992 tarihli ünlü romanından uyarladı.

"Hepsi farklı şekillerde sorunlu"

Lanthimos, kendi filmlerini "problemli çocuklara" benzetti:

Hepsi sorunlu çocuklar, hepsi farklı şekillerde sorunlu.

Pandemi sırasında eski filmlerini tekrar izlediğini söyleyen yönetmen "Hoş bir sürpriz oldu" diyerek ekledi:

Daha kötü olduklarını düşünmüştüm ama onları izlediğimde 'O kadar da kötü değilmiş' diye düşündüm. Yani, asla mükemmel bir film yapamazsınız ama iyi bir şekilde bir araya getirilmiş ve ilginç fikirler var. Sanırım benim yapmak istediğim de buydu.

Zavallı Şeyler, eylülde Venedik Film Festivali'nde gerçekleşen galasında 8 dakika ayakta alkışlanmıştı. 


Independent Türkçe, Guardian, People, Daily Mail

DAHA FAZLA HABER OKU