Berlin halkı polise havai fişek ateşledi: Yılbaşında 300'den fazla kişi gözaltına alındı

En az 14 polis memurunun yaralandığı kaotik olaylara yaklaşık 500 kişi karıştı

(AFP)

Berlin genelinde halkın birbirine ve polise havai fişek atması sonucu en az 14 görevli memurun yaralanmasının ardından Berlin polisi yılbaşı gecesi 300'den fazla kişiyi gözaltına aldı.

DW'nun aktardığı üzere olaylardan biri Alexanderplatz yakınlarında meydana geldi ve yaklaşık 500 kişinin birbirlerine havai fişek ateşlemesinin ardından polis, simge yapı Neptün Çeşmesi'nde grubu dağıttı.

Yayın kuruluşuna göre bu güruh, üzerlerinde havai fişek olup olmadığını kontrol etmeye çalışan polise piroteknik maddelerle ateş açtı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yılın son gecesi öncesinde Almanya genelinde güvenlik üst seviyeye çıkarılırken polis pazar günü, Almanya'nın ünlü Köln Katedrali'ne yılbaşı gecesi İslamcı bir saldırı planladıkları iddiasıyla üç şüpheliyi daha gözaltına aldı.

Köln polisi saldırganların, 800 yaşındaki Gotik katedrali arabayla hedef almayı planladığını belirtti.

Köln Emniyet Müdürü Frank Wissbaum düzenlediği basın toplantısında, planlanan saldırının yönteminin belirsiz olduğunu fakat katedralin altındaki bir yeraltı otoparkının gece boyunca patlayıcı arama köpekleriyle arandığını söyledi.

Emniyet Müdürü şöyle dedi:

Halihazırda üç kişi emniyetli bir şekilde gözaltında, artık birbirleriyle iletişim kuramadıkları için bu durumdan çok memnunuz.

Wissbaum dedektiflerin cumartesi günü geç saatlerde, 24 Aralık'tan bu yana gözaltında tutulan ve IŞİD'le bağlantısı olduğu iddia edilen 30 yaşındaki Tacik bir adamla sözkonusu üç kişiyi ilişkilendiren kanıtlar bulduğunu ifade etti.

Federal yetkililer, Wissbaum'un Orta Asya'dan gelen ve çeşitli Alman eyaletleri ve Avrupa ülkeleriyle bağlantıları olan bir "bireyler şebekesi" diye nitelendirdiği olaya ilişkin soruşturmalarını yürütüyordu.

Halihazırda gözaltında tutulan kişilerin kimlikleri ya da geçmişleri hakkında herhangi bir ayrıntı verilmedi.

Polis, şüphelilerin batıdaki Duisburg, Herne ve Nörvenich şehirlerinde gözaltına alındığını ve dairelerinde yapılan aramalarda iletişim cihazlarının ele geçirildiğini belirtti.

Yeni yıl ayini öncesinde katedralin içinde ve çevresinde güvenlik artırılmıştı. Polis, makineli silah taşıyan ve çelik yelek giyen polis memurları görmeleri halinde endişelenmemeleri yönünde halkı uyarmıştı.

Geçen yıl kutlamaların şiddetli çatışmalarla gölgelendiği ve alemcilerin, hastalara ulaşmaya çalışan acil müdahale ekiplerine saldırdığı Berlin'de de binlerce ekstra polis devriye gezdi.

Gece yarısı yapılması planlanan Filistin yanlısı dayanışma gösterisinin yasaklanmasının ardından başkentte polis de teyakkuza geçti. Almanya'daki pek çok Müslüman, Hamas'a karşı savaşında Tel Aviv'e verilen destekten memnun değil.

Ajanslardan da yararlanılmıştır



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU