Sahildeki başsız fokların gizemi çözüldü

2015'ten beri ekolojistler parçalanmış hayvanlar karşısında şaşkınlık içindeydi

(Youtube)

ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki sahiller deniz canlılarıyla dolup taştığından, yerel halk sahillerinde ölü foklarla karşılaştığında bu üzücü bir manzara olabilir ancak her zaman panik yaratacak bir neden değil.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak 2015'ten bu yana sahile gidenler, özellikle San Francisco'nun yaklaşık 240 kilometre kuzeyindeki Mackerricher Eyalet Parkı'nda başı kesilmiş fok yavruları gibi rahatsız edici manzaralarla karşılaştıklarını bildiriyor.

Uzmanlar başlangıçta ölümlerin arkasında bir insanın olduğundan endişe etmiş ve Ekolojist Frankie Gerraty, Los Angeles Times'a kesiklerin bir hayvana ait olamayacak kadar temiz göründüğünü söylemişti.

Ancak Gerraty, Times'a artık gizemin kaynağının çözüldüğünü söyledi: Kıyı çakalları.

Bilim insanı, geçen yıl bir çakalın yeni öldürülmüş fok yavrusunun başını koparırken görüntülerini çektiğini söyledi. Ekologlar kıyı çakallarının fok yavrularının ölülerini yediğini biliyordu ancak bu görüntüler çakalların davranışlarıyla ilgili yeni bilgiler sağladı.

Los Angeles Times'a konuşan Gerraty, "Açıkçası bu dehşet verici ama aynı zamanda... çakallar ve bayağı foklar yerli türler" dedi.

Bilim insanı, "Bu, ikilinin doğal ilişkisinin yeniden kurulması olabilir" diye ekledi.

Gerraty, çakalların neden fokların kafasını yiyip vücudunun geri kalanını bıraktığının hâlâ bir muamma olduğunu ancak teorisinin fok beyninin özellikle besleyici olması ve bu hayvanların yağının ısırılmasının zorluğuna dayandığını yayın kuruluşuna söyledi.

Bu yaşamın doğal bir parçası olsa da diğer araştırmacılar bu ani artışın, fokların davranışlarını değiştirmesine neden olabileceğini söylüyor.

Biyolog Rachel Reid, NBC Bay Area'ya yaptığı açıklamada, "Bence foklar için asıl zorluk, eğer bu daha büyük bir sorun haline gelirse ve yavrularının çoğunu yırtıcılar nedeniyle kaybetmeye başlarlarsa, yavrularını doğurmak için farklı yerler seçmeleri gerekmesi olabilir" dedi.

Araştırmacılar halkı, ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi tarafından yönetilen bir kuruluş olan Batı Yakası Karaya Vuran Deniz Memelileri İletişim Ağı'yla irtibata geçmeye ve sahilde karaya vuran ölü ya da diri deniz canlılarını (özellikle de fokları) bildirmeye çağırıyor.

Los Angeles Times'a konuşan Karaya Vuran Deniz Memelileri Koordinatörü ve Eğitimci Sarah Grimes, "Karaya vuran bu hayvanlar sayesinde okyanus sağlığına dair çok şey öğreniyoruz" dedi.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU