İsrail yönetimi BM çalışanlarına otomatik vize uygulamasını durdurdu

Başvurular tek tek incelenecek

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında şu ana kadar en az 136 BM çalışanı hayatını kaybetti (Reuters)

İsrail yönetimi, Birleşmiş Milletler çalışanlarına otomatik vize uygulamasını durdurmaya karar verdi.

Karara gerekçe olarak, bazı BM çalışanlarının "Hamas'la işbirliği yaptığı" şüphesi gösterildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hüküet sözcüsü Eylon Levy, otomatik vize uygulamasının durdurularak tüm BM çalışanlarının başvurularının inceleneceğini ve inceleme sonucunda İsrail'de çalışıp çalışamayacaklarına karar verileceğini söyledi.

Birleşmiş Milletler'i "Hamas'ın yaptıklarını örtbas etmekle" suçlayan Levy, kurumun birçok çalışanın iki aydan uzun süredir devam eden Gazze operasyonu için İsrail'i suçladığını hatırlattı.

Gazze savaşının ardından BM'ye bağlı birçok kurum ve yetkili bölgeye yönelik İsrail bombardımanını eleştirmiş ve ateşkes çağrısı yapmıştı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de, İsrail yönetiminin Gazze'ye yönelik saldırılarını durdurmasını istediği için istifaya davet edilmişti.

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, pazartesi günü yaptığı açıklamada, bir BM çalışanının vizesinin uzatılmamasını, bir diğerinin de başvurusunun reddedilmesini bizzat kendisinin bakanlıktan talep ettiğini açıklamıştı.

Cohen, BM'nin Hamas saldıları sonrasındaki tutumunu "rezillik" diye tanımlamıştı.

İsrail ordusu da çarşamba günü İsrailli bir subayla, bir Gazze sakini arasında geçtiği iddia edilen telefon görüşmesinin kayıtlarını yayımladı.

Kayıtlarda Gazze sakini olduğu iddia edilen kişinin, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nı (UNRWA) Hamas'ın yönettiğini söylediği duyuluyor.

Bir Gazze sakininin neden İsrailli subayla telefonda konuştuğu ve UNRWA'yla ilgili nasıl bilgi sahibi olduğuna ilişkin herhangi bir detaysa paylaşılmadı.


Independent Türkçe, Telegraph, Axios

DAHA FAZLA HABER OKU