İsrail'in 7 Ekim'de Hamas üyelerine yönelik "tecavüz" suçlamaları dikkatli bir incelemeye tabi tutulmadı

İsrailli tanıkların, kızların öldürülmesi ve onlara yönelik saldırı videolarının dolaşımıyla ilgili ifadeleri, güvenlik yetkilileri tarafından doğrulanmadı

İsrail, Hamas'ın tecavüz ve cinsel şiddeti bir savaş silahı olarak kullandığını iddia ediyor / Fotoğraf: AFP

Hamas'ın İsrail'e saldırısının ardından 2 aydan fazla süre geçti ancak Hamas'a yönelik tecavüz ve cinsel şiddet suçlamaları tekrarlanmaya devam ediyor.

Ancak hayatta kalanların az sayıdaki ifadeleri ve adli tıp raporlarının bulunmayışı bu suçlamaların değerlendirilmesini zorlaştırıyor.

Aralık ayı başında İsrail'in Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Gilad Erdan, sessiz kalmakla suçladığı uluslararası kuruluşlara hitaben şu iddiada bulundu:

Hamas tecavüz ve cinsel şiddeti bir savaş silahı olarak kullandı.


Son haftalarda bazı yetkililer, Hamas savaşçılarının 7 Ekim'de Gazze Şeridi'nden İsrail'e sızdıktan sonra toplu tecavüz eylemleri gerçekleştirdiğini ve cinsel saldırılarda bulunduğu iddiaları tekrarlıyor.

Ayrıca cesetlere zarar verdikleri de iddialar arasında.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hamas, bu suçlamaları reddetti ve yaptığı açıklamada, bunların "temelsiz iddialar" olduğunu ve "direnişi şeytanlaştırmayı" amaçladığını belirtti.

Fransız Haber Ajansı'nın görüştüğü tanıklar ve uzmanlar, bin 140 kişinin ölümüne yol açan Hamas saldırılarının ardından yaşanan kafa karışıklığının Hamas'ın gerçekleştirdiği ihlallerin net bir resmini çizmeye imkan vermediğini söyledi.

Ayrıca bu durumda yapılan ihlallerin sistematik olup olmadığını anlamanın da zorluğuna dikkat çekti.

Saldırıyı takip eden günlerde Tel Aviv'in güneyindeki Şuro askeri üssüne yüzlerce ceset geldi; bunlar bazen yanmış, parçalanmış ve dikkatli bir inceleme gerektiriyordu.

Polis sözcüsü Merit Ben-Mayor, adli tıp ekibinin cinsel şiddete ilişkin rapor hazırlamadığını belirterek, "Cesetler tecavüz vakalarını doğrulamak için değil, kimliklerini tespit etmek için analiz edildi" dedi.

Mayor ayrıca, "cesetlerin Yahudi geleneklerine göre gömülmek için acele edildiğini" açıkladı.

Kadın askerlerin kalıntılarını tespit etmek ve onları define hazırlamakla görevli kadın askerlerden biri olan Şari, hatırladıklarını şöyle anlattı:

Pek çok genç kadının cesedi yırtık kıyafetler ve iç çamaşırlarıyla geldiğinde şok içindeydik. Ekip liderimiz birçok kişinin leğen kemiğinde, vajinasında ve göğsünde kurşun yaraları gördü.


Ordunun isteği üzerine gerçek adı gizli tutulan Şari, "Ancak kesin bir rakam vermek çok zor" ded.

Mimar olan Şari,  bu tür dehşet olaylarla başa çıkmak için eğitilmediğini" sözlerine ekledi.


Terör saldırıları 

7 Ekim saldırısı, 1948'den bu yana İsrail'de yaşanan en büyük sivil kayıp olaylarından biriydi.

O zamandan beri İsrail, Gazze Şeridi'nde başlayan yıkıcı hava saldırılarının ardından kara saldırısıyla yanıt verdi.

Bu saldırılar sonucunda, Hamas'ın kontrolünde olan bölgede 20 binden fazla insan hayatını kaybetti.

Kadın hastalıkları uzmanı Dr. Devora Bauman Friedman, "bu tür cinsel saldırıların ciddi bir şekilde ele alınmasında büyük bir gecikme olduğunu" ifade etti

Friedman, sözlerine şunları ekledi:

Çoğu Yahudi olan ambulans görevlileri, tecavüzü hiç düşünmediler ve hızlı bir şekilde hareket ettiler.


Cesetleri toplama ve Yahudi ritüellerine göre tanıma konusunda uzmanlaşmış "Zaka" adlı bir organizasyonda gönüllü olarak çalışan 56 yaşındaki Eli Hazan, "Kurtarma ekipleri, ordu ve polis arasında iletişim sorunları ve koordinasyon eksikliği vardı, her bir santimetre karede neler olduğunu kesin olarak bilmek zor" dedi.

Ancak Kibutz Be'eri'deki evde bir kadın, başının arkasından vurulmuş, belden aşağısı çıplak, yatağın başında diz çökmüş, "ne olduğunu açıkça gösteren" bir pozisyonda bulunduğunu ekliyor ve başka bir yerde, yıkılmış bir evde, kendi deyimiyle "terörist" cesedinin altında, ikisi de neredeyse çıplak bir kız cesedi bulunduğunu hatırlattı.

Fransız hukuk uzmanı Celine Bardet, küçük bir kamyonun arkasında zorla Gazze'ye götürülen, zorbalığa maruz kalan ve tükürülen çıplak bir kadının fotoğrafları da dahil olmak üzere sosyal medyada yayılan bazı fotoğraflarda ortaya çıkan görüntülerin cinsel şiddet anlamına geldiğini açıkladı. 


Medyaya yansıyanlar

Tecavüz vakalarında durum daha karmaşık çünkü kurbanların çoğu muhtemelen ölmüş ve Yahudi dini yasakladığı için bu kişilerin mezardan çıkarılması pek mümkün değil.

Medya, özellikle Gazze'ye 10 kilometreden daha az bir mesafede gerçekleşen Nova Festivali'nden sağ kurtulan 3 bin kişinin tanık ifadelerini yayınlıyor.

Ertesi gün olay yerine gelen parti organizatörlerinden Rami Shamwell, "Belden aşağısı çıplak, bacakları açık 3 kız vardı. Birinin yüzü yanmıştı, ikincisi yüzünden vurulmuştu, üçüncüsü ise vücudunun alt kısmından yaralanmıştı" dedi.
 


Asla bilemeyeceğiz

Geçen günlerde İsrail'i ziyaret eden Bardeh, "Savaş halinde olduğumuz için tetikte olmalıyız" dedi.

"Biz Savaş Silahı Değiliz" derneğinin kurucusu Bardeh, sözlerine şunu ekledi:

Şu anda belirleyemediğimiz şeyler: İhlallerin kapsamı, ayrıntıları, uygulama yöntemi veya olaya karışan kişi sayısı.


İsrail'in cinsel şiddet vakalarında Filistinli kadınlara da yardım sağlamak isteyen uzman, İsrail yetkililerinin hiçbir şekilde işbirliği yapmamasından ve polis soruşturmasının yanı sıra uluslararası ve bağımsız bir soruşturma yürütmeyi reddetmesinden üzüntü duyduğunu açıkladı.

Ayrıca, İsrail Dışişleri Bakanlığı, BM İnsan Hakları Konseyi soruşturma komitesinin İsrail'e sorduğu sorulara cevaben Konsey'in "taraflı";  üyelerinin de "Yahudi karşıtı" ve "İsrail'e düşman" olduğunu söyledi.

Hukuk uzmanı Kochav Elkayam Levy, Başsavcısı Kerim Han'ın Aralık ayı başlarında İsrail ve Filistin topraklarında olduğu Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin soruşturma yürütebileceğini ancak bunun yıllar alacağını belirtti.

Levy, ihlallere ilişkin her türlü ifadeyi veya kanıtı belgelemek için "Hamas'ın Kadınlara ve Çocuklara Yönelik Suçları Sivil Komitesi"ni kurdu, ancak şiddet mağduru kadınların bazen acı deneyimlerini yıllar sonra dile getirdiklerini söyledi.

"Kadınlara ne olduğunu ve suçların boyutunu hiçbir zaman bilemeyeceğiz" diyen Levy, sözlerini şöyle tamamladı:

Fakat bu parçalanmış bulmacayı parça parça yeniden bir araya getireceğiz.

 

 

Independent Arabia, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU