Savaş, El-Fetih ile Hamas arasındaki buzları eritmedi

El-Habbaş, Hamas'ın kendilerine ve gözlemcilere danışmadan Filistinlileri yok edilmeye doğru götürdüğünü söyledi. Gözlemcilere göre, ilk "Oslo" gözden geçirilmeli

Fotoğraf: Independent Arabia

İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki insani ve maddi kayıpları açısından benzeri görülmemiş savaşı sona ermeden önce, Filistinli yetkililer, Hamas hareketinin yaklaşımının ve geçen 7 Ekim'de başlattığı saldırının gözden geçirilmesi yönünde çağrıda bulundu.

Diğer taraflar ise Filistin Yönetimi'nin yaklaşımının "Oslo Anlaşmaları" temelinde yeniden değerlendirilmesi çağrısında bulundu.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a yakın çevreler ise 100 binden fazla Filistinlinin ölümü ve yaralanmasına sebebiyet vermesi, kendilerine danışmadan Filistin halkını savaşa sürüklemesi ve Filistin halkının menfaatlerini ve birliğini riske atması nedeniyle Hamas'ın sert bir hesap vermesini gerektiğine inanıyor.

Hamas ve İslami Cihad hareketleri ile Filistin Kurtuluş Örgütü'nün bazı grupları, İsrail'in "yalnızca güç dilinden anladığını" söyledi.

Onlara göre Filistin halkı, meşru haklarını inşa etmenin ve elde etmenin mümkün olduğu tarihi bir zafere ulaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Hiç kimse, eleştirinin üstünde değil"

Filistin Politika ve Anket Araştırmaları Merkezi'nin yaptığı ankete göre, Filistinlilerin yüzde 72'si Hamas saldırısını destekliyor.

Bunların yüzde 82'si Batı Şeria'da ve yüzde 57'si Gazze'de bulunuyor.

Anket, Filistinlilerin yüzde 52'sinin Gazze Şeridi halkının acı çekmesinden İsrail'i, yüzde 26'sının ise Washington'u sorumlu tuttuğunu gösterdi.

Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin yüzde 19'u savaş belasının sorumlusu olarak Hamas'ı işaret etti.

Filistin Devlet Başkanı Danışmanı Mahmud El-Habbaş, şunları söyledi:

Hamas'a hesap sorulmadan bu savaş defteri kapanmayacak. Böyle olursa Filistin halkına karşı suçlu oluruz.


Habbaş, bu hesap sormanın keyfiyeti ile ilgili konuşmasa da açıklamalarının, "Hamas'ın, hareketten memnun olmayan Filistinlilerin görüşlerini ifade etmesini engelleme çabalarına" yanıt olarak geldiğini belirtti.

Habbaş, Independent Arabia'ya yaptığı açıklamada hareketin Gazze Şeridi halkını kendilerine danışmadan savaşa götürdüğünü söyledi.

Filistin Devlet Başkanı Danışmanı, "Kim olursa olsun, hiç kimse eleştirinin ve sorumluluğun üstünde değildir. Şimdiki öncelik İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki halkımıza karşı yürüttüğü soykırım savaşını durdurmak. Bu sona erdiğinde hesap verebilirlik olacak" diye konuştu.

Gazze Şeridi'nde 20 bine yakın Filistinlinin ölümüne, 1,9 milyona yakın kişinin evlerinden olmasına, onbinlerce evin yıkılmasına ve yaşanan açlığa rağmen, Hamas ve El-Fetih hareketleri arasındaki iletişim hala kopuk.

Habbaş, "Hamas liderleri dünyada masaya oturmadık hiçbir yetkili bırakmadı. Ancak Filistin halkının lideri, FKÖ'nün başı ve onun tek meşru temsilcisi olan Başkan Abbas'la temasa geçip ona danışma zahmetine girmediler. Hareket, örgütün liderliğini değiştirmek ve kontrol altına almak istiyor" dedi.

Başkan Abbas'ın en yakın işbirlikçilerinden biri olarak kabul edilen FKÖ Yürütme Komitesi Sekreteri Hüseyin eş-Şeyh şunları söyledi:

Savaşın sonucunda 100 bin ölü ve yaralının kaydedilmesinin ardından ciddi ve cesur bir değerlendirmeye ihtiyacımız var ve herkes üzerine düşeni yapmalı. Gazze'de akan kanın hesabı sorulmadan bu defter kapanmayacak. Tüm politika ve programlarımızı yeniden gözden geçirene kadar Gazze bir değerlendirme istasyonu kurmalıyız.


Her ne kadar Şeyh, El-Fetih'in öncülük ettiği "çözüm yaklaşımının" Filistin halkının umutlarını karşılamadığını açıkça belirtmiş olsa da Hamas'a, "politikalarının ve yöntemlerinin Filistin halkı için zafer kazandırdığını iddia etmemesi" çağrısında bulundu.

Şeyh, "Filistin meselesinin geleceği hakkında net ve kapsamlı bir vizyon geliştirebilmemiz için ciddi ve kapsamlı bir Filistin değerlendirmesi yapılmalı. Filistinlilerin kararının şu ya da bu başkente bağlı kalması ya da başkaları adına savaşılması mantıklı değil." diyerek Hamas hareketine göndermede bulundu.

Şeyh, Hamas ve İslami Cihad hareketlerinin FKÖ'ye katılmasının memnuniyetle karşılanacağını belirtse de "Oslo Anlaşmaları"na atıfta bulunarak, onları örgütün politika ve programlarını kabul etmeye çağırdı.


Hamas yanıt verdi

Hamas hareketi ise lideri Usame Hamdan aracılığıyla şeyhin açıklamalarına şu şekilde yanıt verdi:

Bu açıklamalar ulusal sorumluluğu ifade etmiyor. İsrail direnişi yok etmek istiyor ve bizi sorumlu tutmaktan bahsedenler var. Direniş ilk günden bu yana zafer kazandı ve biz de şu anda zaferi korumak için çalışıyoruz. Haklarına ve direnişine bağlı kalan Filistin halkının ruh hali okunmalı. Kurtuluş ve devlet kurmaya dönüş için direnişten başka yol yoktur. Direniş, kararlılık ve stratejik vizyon sayesinde siyasi kazanımlar elde edecektir. Direniş iç kazanımlar elde etme hedefini yüceltmediği için çıkarların paylaşılması ilkesini reddetti.


ABD yönetiminin, Filistin Yönetimi'nin modernizasyon ve rehabilitasyonunun ardından Gazze'ye iade edilmesi yönündeki çabalarına atfen Hamdan, "Liderliğini seçen ve ulusal sorumlulukları belirleyen Filistin halkıdır" dedi.

Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi Siyasi Büro ve FKÖ Yürütme Komitesi üyesi Remzi Rabah, Abbas'ı "anlaşmanın imzalanmasından 30 yıl sonra yerleşim ve Yahudileşmeden başka bir şey getirmeyen Oslo deneyimini" değerlendirmeye çağırdı.

Rabah, "Filistin Yönetimi tüm tavizleri vermiş olsa da ABD yönetimi onları değiştirmek istiyor. Washington iki devletli çözüme ilişkin açıklaması çatışmayı yönetmeye ve bitirmemeye yönelik yalanlardan ve boş sloganlardan oluşan bir parça. Saldırıyı durdurmaya, Gazze Şeridi kuşatmasını sona erdirmeye ve siyasi ve saha mücadelesini yönetmede Filistinlilerin konumunu birleştirmeye öncelik verilmeli. Buna ulaşmak için FKÖ çerçevesinde hızlı ve acil bir diyalog yürütülmeli ve Washington'un Filistin otoritesinin yenilenmesi talebine yanıt olarak dünyaya tek bir liderlik referansıyla hitap edilmeli" dedi.

Rabah Hamas'ın FKÖ'ye katılamamasını "hareketin değişen konumu ve iki devletli çözümü kabul etmesine rağmen ABD-İsrail'in bunu reddetmesine" bağladı.

5 ay önce Filistinli gruplar arasında yapılan El-Alameyn toplantısında, gruplar arasındaki farklılıkları tespit etmek ve bunlara çözüm bulmak amacıyla bir takip komitesi kurulması konusunda anlaşmaya varılmış olmasına rağmen komite, tavsiyelerini grup liderlerine sunmak için toplanmamıştı.

Ulusal diyaloğun savaş sonuna kadar ertelenmesini eleştiren Rabah, bunun, ABD'nin güvenlik çözümlerine dayalı planının başarısına katkı sağladığına dikkat çekti.
 


İlk Oslo'nun gözden geçirilmesi çağrısı

Hebron Üniversitesi'nde siyaset bilimi profesörü Bilal eş-Şevbeki, Gazze Şeridi'ndeki savaşın Hamas ve El-Fetih hareketleri arasındaki bölünmenin ortasında gerçekleştiğini söyledi.

Şevbeki, "Filistin Yönetimi'ne ‘olup bitenlerin bir kısmından hareketi sorumlu tutma' yönündeki uluslararası baskı kurulmasının ışığında Hamas'a karşı eleştiriler arttı. Ancak savaş bitene ve sonuçları bilinene kadar Filistin'in iç sorunları hakkında konuşmamak akıllıca olacaktır. Hamas FKÖ'ye alternatif olmaya çalışmıyor" diye konuştu.

Şevbeki, sözlerine şöyle devam etti:

Hamas saldırıları bazı Fetih liderleri tarafından kınandı. Bu El- Fetih'in İkinci İntifada da dahil olmak üzere birçok tarihi dönemde silaha başvurmayı kınamasını hatırlattı. Filistin Yönetimi, uluslararası güçlerden ayrı olarak bağımsız yetenekler geliştirmedi. Öte yandan Filistin rejimi tamamen dış dünyaya açık durumda ve Filistinlilerin genel ruh haline yakın olabilecek her türlü karar uluslararası alanda dikkate alınacak.


Filistin Ulusal Girişimi Genel Sekreteri Mustafa Berguti, "Hamas'ın politikasının gözden geçirilmesi çağrısı yerine Oslo Anlaşmalarının kapsamlı bir şekilde gözden geçirilmesi" çağrısında bulundu.

Berguti, "Savaşın başlangıcından itibaren gösterdiği korkunç ihmal ve savaşın ilk ayındaki olumsuz tutumundan dolayı sorumlu tutulması gereken merci otoritedir" dedi.

Siyasi analist Muhammed Meşarika, Şeyh'in Hamas hareketine yönelik tehditkar açıklamalarını "Otoriteye ve onun mali ve idari kurumlarına bağlı olduğundan beri yoğun bakımda yatan FKÖ'nün vücuduna bir merhamet kurşunu" olarak nitelendirdi.

Hamas'ın tarihi çatışmada yeni bir aşamayı başlatan "devrimci bir eylem" gerçekleştirdiğine dikkat çeken Meşarika, "Filistin Yönetimi, Filistin halkının ve Filistin-İsrail çatışmasında sürdürülebilir bir çözüme katkıda bulunabilecek tarafların temsilinin araştırılmasıyla ilgili tüm başkentlerde gizlice hazırlanan tartışmalara katılmadı" ifadelerini kullandı.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU