NASA, 31 milyon kilometre öteden kedi videosu gönderdi

"Laboratuvardaki internetten daha hızlıydı"

NASA'nın uzay aracı Psyche, bir kedi videosunu 31 milyon kilometre öteden lazerle Dünya'ya gönderdi.

NASA'nın, Derin Uzay Optik İletişimi (DSOC) projesi kapsamında 11 Aralık'ta uzay aracından gönderdiği video, Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'ne bağlı Palomar Rasathanesi'ndeki Hale Teleskobu'na 101 saniyede ulaştı. 

İngilizcede "patates" anlamına gelen Taters adlı kedinin ultra yüksek çözünürlüklü videosunu gönderirken Psyche'yle rasathane arasındaki mesafe, Dünya'yla Ay arasındaki mesafenin 80 katıydı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sarmanın koltukta otururken kırmızı bir lazeri kovaladığı 15 saniyelik video, Kaliforniya'nın Pasedena şehrindeki NASA Jet İtki Laboratuvarı'ndan (JPL) canlı yayımlandı.

CNN'in aktardığına göre böylelikle NASA ilk kez derin uzaydan lazerle video yayımlamış oldu.

NASA Yönetici Yardımcısı Pam Melroy, videonun başarılı şekilde gönderilmesinin, gelecekteki veri aktarımı ihtiyaçları için optik iletişim sistemlerini geliştirme yolunda önemli bir adım olduğunu söyledi. 

Melroy, bu teknoloji için "Sürekli ilerlemesini ve gelecekteki gezegenler arası görevlerde iletişim yöntemlerimizi kökten dönüştürmesini hedefliyoruz" ifadelerini kullandı. 

JPL'den Ryan Rogalin ise rasathaneden laboratuvara gönderilen videonun, Psyche'nin lazerle gönderdiğinden daha ağır yüklendiğine dikkat çekerek "Bağlantımız, derin uzaydan gelen sinyallere kıyasla daha yavaş kaldı" dedi.

NASA'nın ekimde fırlattığı uzay aracı Psyche, ilk kez 4 Aralık'ta kameralarını açmıştı. Balık takımyıldızından görüntüler paylaşan uzay aracının asıl hedefiyse, değerli metallerle dolu olduğu düşünülen 16 Psyche adlı asteroite ulaşmak. Psyche'nin toplamda 3,6 milyar kilometre kat ederek bu göktaşına 2029'da varması öngörülüyor.


Independent Türkçe, CNN, Phys.org

DAHA FAZLA HABER OKU