Trump'ın eski avukatı Giuliani'ye "iftira" şoku: 148 milyon dolar ödemesine hükmedildi

48 milyon dolar talep eden davacılar, beklentilerinden çok daha fazlasını alacak

Aynı zamanda eski New York Belediye Başkanı olan 79 yaşındaki Rudy Giuliani, davadan sonra mahkemenin önünde basına dert yandı (AP)

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın eski avukatı Rudy Giuliani, iftira atıp onları karaladığı gerekçesiyle Georgia'daki iki seçim çalışanına 148 milyon doları aşkın tazminat ödemeye mahkum edildi. Giuliani, bulduğu güvenlik kamerası görüntülerini yanlış yorumlayarak onları 2020 seçimlerinde Trump aleyhinde hile yapmakla suçlamıştı.

Washington'daki federal mahkemenin jürisi, Wandrea ArShaye Moss ve annesi Ruby Freeman'a verilen duygusal zarar ve itibar kaybı nedeniyle onlara yaklaşık 73 milyon dolar ödenmesine cuma günü karar verdi. Giuliani'ye ayrıca 75 milyon dolarlık bir maddi tazminat cezası daha kesildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mahkemenin kararından sonra gazetecilere konuşan Freeman, "Bugün güzel bir gün. Rudy Giuliani'nin kızıma ve bana neler yaptığına jüri şahit oldu" derken "Bizim hakkımızda yalanlar yayan tek kişi o değildi. Diğerleri de davranışlarından dolayı sorumlu tutulmalı" diye ekledi. 

Bu karara itiraz edeceğini söyleyen Giuliani de mahkeme önündeki habercilere dert yandı. Ödemesi gerektiği söylenen tazminat miktarını, tüm dava süreci kadar "absürt" bulduğunu vurguladı. Giuliani, Trump'a benzer bir şekilde, yargının siyasallaştırıldığını ve kendisinin de bu yüzden hedef alındığını savunarak şöyle konuştu:

2020 seçimi ifşa edilmeli yoksa ülkemiz demokrasi olmaktan çıkar.

Bu davadan önce Giuliani zaten ağustosta suçlu bulunmuştu. 

Son karardan önceki üç gün boyunca Moss ve Freeman neler yaşadıklarını anlattı. Hem siyah hem de kadın oldukları için hem cinsiyetçi hem de ırkçı mesajlar ve tehditlere maruz kaldıklarını söylediler. 

Giuliani'nin avukatlarından Joseph Sibley ise on milyonlarca dolarlık tazminat cezasının müvekkili için yıkıcı nitelikte olacağını savundu. Giuliani'nin 11 Eylül 2001'deki saldırılar sırasında New York Belediye Başkanı olduğunu hatırlatarak onun "iyi bir adam" olduğunu öne sürdü:

Rudy Giuliani son dönemde yaşananlarla tanımlanmamalı.

Jüri, cezanın boyutunu cuma günü yaklaşık 10 saat boyunca tartışarak bu son kararı verdi. Sonuç, davacıların talep ettiği 48 milyon doları bir hayli aştı. 

moss ve freeman

39 yaşındaki Moss ve 64 yaşındaki Freeman, 2022'de ABD Kongresi'nde de ifade vermişti (AP)


2020 başkanlık seçimleri sırasında Georgia eyaletinde görev yapan Ruby Freeman ve kızı Wandrea Moss, Giuliani tarafından oy pusulası sayımı sırasında Trump aleyhine sahtekarlık yapmakla itham edilerek hedef gösterilmişti.

Freeman ve Moss, kendilerine iftira atıldığını ve can güvenliklerinin tehlikeye girdiğini belirterek Aralık 2021'de Giuliani hakkında hakaret davası açmıştı.

Eski New York Belediye Başkanı Giuliani, temmuzda Freeman ve Moss'un 2020 seçimleri sırasında oy pusulasında sahtekarlık yaptıkları konusunda kamuoyuna yalan beyanda bulunduğunu kabul etmiş, ancak bu sözlerinin ifade özgürlüğü tarafından korunduğunu savunmuştu.

Önceden Trump'ın kişisel avukatı olan Giuliani, eski ABD Başkanı'nın seçim sonuçlarını tanımama girişiminde de başrolü oynayan isimlerden biriydi. 

Bu girişimin ardından New York ve başkent Washington'da avukatlık lisansı iptal edildi. Seçim makinesi şirketleri de kendilerini hileyle suçladığı için ona milyar dolarlık davalar açtı. Trump'la birlikte yargılandıklarının da aralarında bulunduğu pek çok davada mahkeme karşısına çıkması bekleniyor. 

 

Independent Türkçe, Reuters, Washington Post, AA

DAHA FAZLA HABER OKU