Uyku araştırması: Sadece bir değişiklikle bunama riskini azaltmak mümkün

Uzmanlar, tavsiyelerin düzenliliği sağlamaktan ziyade uyku süresine odaklanma eğiliminde olduğunu söylüyor

(Pexels)

Yeni bir araştırmaya göre, çok düzensiz uyku rutinine sahip kişilerde bunama gelişme riski yüksek olabilir.

Çarşamba günü Neurology adlı bilimsel dergide yayımlanan bulgular, bir kişinin uyku düzeninin (yani her gün aynı saatte uyuyup uyanmanın) bunama riskiyle alakalı önemli bir faktör olduğunu ortaya koydu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Avustralya'daki Monash Üniversitesi'nden çalışmanın yazarı Matthew Paul Pase, "Uyku sağlığı önerileri genellikle gecede 7 ila 9 saatlik tavsiye edilen uyku süresini almaya odaklanıyor ancak düzenli uyku programlarını sürdürmeye daha az vurgu yapılıyor" dedi.

Daha önceki çalışmalar düzensiz uykuyu metabolik koşullar ve kalp sağlığıyla ilişkilendirirken, bunun bunama vakalarıyla ilişkisi belirsiz kalmıştı.

Son araştırmada bilim insanları, Birleşik Krallık'taki 62 yaş ortalamasına sahip 88 binden fazla kişinin sağlık verilerini değerlendirdi ve bu kişileri yaklaşık 7 yıl boyunca takip etti.

Araştırmacılar, katılımcıların taktığı ve yaklaşık bir hafta boyunca uyku döngülerini ölçen bilek cihazından elde edilen verilere dayanarak uykularının düzenliliğini (uyku-uyanıklık düzenlerindeki günlük tutarlılıklarını) hesapladı.

7 günün ortalaması alınarak, katılımcıların 24 saat arayla herhangi iki zaman noktasında aynı uyku durumunda (uykuda ya da uyanık) olma olasılıkları hesaplandı.

Her gün aynı saatte uyuyan ve uyanan katılımcıların uyku düzeni indeksi 100, farklı saatlerde uyuyan ve uyananların puanı sıfırdı.

Çalışmaya katılan yaklaşık 480 kişide bunama gelişti.

Uyku düzenliliği skorlarıyla bunama riski arasındaki bağlantıyı araştıran bilim insanları, bu nörolojik hastalık konusunda en yüksek riski en düzensiz uyku rutinine sahip olanların taşıdığını belirledi.

En düşük 5. yüzdebirlik dilimdeki bireyler ortalama 41 puanla en düzensiz uykuya sahipken, en yüksek 95. yüzdebirlik dilimdeki bireyler ortalama 71 puanla en düzenli uykuya sahipti.

Çalışmada, bu iki grup arasındaki katılımcıların ortalama uyku düzenliliği puanının 60 olduğu belirtildi.

Dr. Pase, "Bulgularımıza dayanarak, uykusu düzensiz olan kişilerin bunamayı önlemek için uyku düzenlerini çok yüksek seviyelere kıyasla sadece ortalama seviyelere çıkarmaları gerekebilir. Bulgularımızı doğrulamak için gelecekte daha fazla araştırma yapılmasına ihtiyaç var" dedi.

Araştırmanın sınırlılıklarına atıfta bulunan bilim insanları, uyku düzeniyle bunama arasındaki bağlantıda bilinmeyen başka bir faktörün rol oynamasının ihtimal dışı olduğunu belirtemeyeceklerini söyledi.

Araştırmacılar, çalışmanın uyku düzensizliğinin bunamaya neden olduğunu kanıtlamadığını, sadece bir ilişkiyi gösterdiğini belirtti.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU