Japonya kıyıya vuran tonlarca balıkla ilgili sorumluluk kabul etmedi: "Fukuşima suyuyla ilgisi yok"

Yaklaşık 1200 ton ölü balık kıyıya vurdu ve neredeyse bir kilometrelik sahil şeridini kapladı

(AP)

Japon yetkililer, Hokkaido kıyı şeridinde tonlarca balığın ölümünü Fukuşima Daiçi nükleer santralinden boşaltılan arıtılmış suyla ilişkilendiren haberleri yalanladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yaklaşık 1200 ton ölü sardalya ve uskumrunun geçen hafta Hakodate kentinde kıyıya vurması ve kıyı şeridinin neredeyse bir kilometre uzunluğundaki bölümünü doldurması deniz bilimi uzmanlarını şaşkına çevirdi.

Hükümet yetkilileri, şehir yönetiminin ölü balıklarla ilgili bilgi almak isteyenlerin yanı sıra kalıntıların toplanması ve imha edilmesi için gönüllü olma talepleriyle dolup taştığını söyledi.

Tokyo hükümetinden henüz resmi bir açıklama yapılmamış olsa da, Britanya gazetesi Daily Mail'de yer alan bir haberde kuzey vilayetindeki balık ölümleri, kapatılan Fukuşima nükleer santralinden boşaltılan suyla ilişkilendirildi. Daily Mail, nükleer santralden tartışmalı arıtılmış su salınımından üç ay sonra balıkların öldüğünü öne sürdü.

Su Ürünleri Enstitüsü, "Asılsız bilgilerden endişe duyuyoruz" dedi.

Enstitü'nün Balık Üretimini Arttırma ve Tanıtım Birimi şunları söyledi:

Su izleme çalışmaları sonuçlarında herhangi bir anormallik tespit edilmemiştir. Bilimsel kanıtlara dayanmayan bilgilerin yayılmasından endişe duyuyoruz.

Hokkaido Araştırma Örgütü'nün Hakodate Su Ürünleri Deneme İstasyonu, muazzam sayıda balığın bazen bulundukları sularda ani sıcaklık değişimleri yaşandığında ya da yunuslar gibi yırtıcı hayvanlardan kaçarken kıyıya vurduğunu bildirdi.

Japon gazetesi Asahi Shimbun'un haberine göre istasyon, sahilde bulunan balıkların muhtemelen yılın bu döneminde güneye doğru göç eden bir sürünün parçası olduğunu söyledi.

Ölü balıkların ağır makineler kullanılarak kıyı şeridinden uzaklaştırıldığını belirten şehir yetkilileri, miktarın fazlalığı göz önüne alındığında temizleme çalışmalarının aralık sonuna kadar süreceğini söyledi.

Olaya ilişkin fotoğraflarda binlerce ton sardalya ve bazı uskumruların kıyıya vurduğu ve yaklaşık bir kilometre uzunluğunda bir sahil kesimi boyunca şerit şeklinde bir örtü oluşturduğu görülüyor.

Bu yıl ağustosta Tokyo Elektrik enerji şirketi, Fukuşima nükleer santralinden binlerce ton arıtılmış su boşaltmıştı. Fumiyo Kişida yönetimi, erimiş yakıtın uzaklaştırılması da dahil Fukuşima Daiichi santralinin kapatılmasına yönelik kritik sürecin kilit adımının bir parçası olarak suyun boşaltılması gerektiğini söylemişti

Hükümet daha sonra zararlı su suçlamalarını reddetmiş ve boşaltılan suda hiçbir radyoaktif anomaliye rastlanmadığını söylemişti.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU