Rusya bağlantılı hackerlardan Ukrayna'ya siber saldırı: "Hazırlıklı olun"

Putin destekli hackerlar Kyivstar'ın bağlantısını kestikten sonra Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ne yardım eden diğer ofisleri uyardı

(Reuters)

Kiev'deki siber savunma ajansı yetkilileri, Rus askeri istihbaratıyla bağlantılı olduğu iddia edilen bir hacker grubunun Ukrayna'nın en büyük mobil ağ operatörünü çevrimdışı bırakan bir siber saldırı gerçekleştirdiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukrayna'da 24,3 milyon mobil aboneye ve 1,1 milyondan fazla ev internet kullanıcısına hücresel ağ ve internet hizmetleri sağlayan Kyivstar, salı günü kritik bir siber saldırıya uğradı. Rusya'nın şehir merkezlerine balistik füzeler fırlatmaya başladığı bir dönemde Ukrayna'nın bazı bölgelerinde hava saldırısı uyarılarını susturdu, hizmet servislerini ortadan kaldırdı ve bilişim teknoloji altyapısına zarar verdi.

Ukrayna Devlet Özel İletişim ve Bilgi Koruma Servisi (SSSCIP) önceki aylarda yaptığı açıklamada, Solntsepyok adlı bir grup aktivist hacker yani "hacktivist"in, daha önce Rusya'nın GRU askeri istihbarat teşkilatıyla bağlantılı "Sandworm" adlı bir Rus hack grubunun paravanı olduğunu belirtmişti.

Solntsepyok, Telegram'dan ekran görüntülerini paylaştı ve Kyivstar'a yönelik saldırıda bulut depolama ve yedekleme sistemleri de dahil olmak üzere 10 binden fazla bilgisayarı ve 4 bin sunucuyu yok ettiğini söyledi.

Hacker grubu paylaşımında, "Kyivstar'a saldırdık çünkü şirket Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin yanı sıra devlet kurumlarına ve Ukrayna'nın güvenlik güçlerine iletişim sağlıyor" diye belirtti.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ne yardım eden diğer ofisler: Hazırlıklı olun!

Kyivstar'a yakın bir kaynak, saldırının askeri iletişimleri etkilemediğini söyledi.

Sandworm, Rusya'nın en güçlü hack gruplarından biri olarak biliniyor ve Kiev'in enerji sektörüne yönelik siber saldırılar düzenledi.

Ukrayna'nın SSSCIP'si, Rusya'nın GRU'suna atıfta bulunarak, "Siber saldırının sorumluluğu, faaliyetleri Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı'nın ana direktörlüğüyle ilişkili Rus gruplarından biri tarafından üstlenildi" dedi.

SSSCIP, Ukrayna Güvenlik Servisi istihbarat teşkilatıyla birlikte bir uzman grubunun siber saldırıyı incelediğini de sözlerine ekledi.

SSSCIP, "Bu, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaş alanlarından biri olarak siber uzayı kullandığını bir kez daha doğruluyor" dedi ama sorumluluğu üstlenen grubun adını vermedi.

Hacker grubunun bir temsilcisi, saldırının sorumluluğunu üstlendiklerini doğruladı ve Kyivstar'ın Telegram kanalında paylaştığı belgelere atıfta bulundu.

Salı günkü hamle, Rusya'nın geçen yıl şubatta Ukrayna'yı istila etmesinden bu yana gerçekleştirilen en büyük siber saldırılardan biri.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU