Bulgaristan'da 30 yıllık tartışmanın ardından Sovyet anıtı yıkılıyor

Heykelin sökülmesine tepki gösterenler eylem düzenledi

Sovyet döneminden kalma anıtın sökülmesine tepki gösteren eylemciler, Rusya ve Bulgaristan bayraklarıyla protesto düzenledi (AFP)

Bulgaristan, 30 yıllık tartışmanın ardından başkent Sofya'daki Sovyet anıtını kaldırıyor. 

Ülkenin kamu yayıncısı Bulgaristan Haber Ajansı'nın aktardığına göre, Sovyet askerleri anısına dikilen heykelin sökülmesiyle ilgili çalışmalar dün başladı. 

Sofya Valisi Viyara Todeva, "halk için tehdit oluşturduğunu gösteren bir araştırmanın ardından anıtın sökülmesine karar verildiğini" söyledi. Todeva, heykelde zamanla ciddi çatlaklar oluştuğunu, anıtın yıkılabileceğini ve bunun için önlem aldıklarını belirtti. 

45 metrelik heykelin parçaları, sökme işlemi tamamlandığında Sofya'daki Sosyalist Sanat Müzesi'nde sergilenecek. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aslında Sofya Şehir Konseyi anıtın taşınmasına ilişkin ilk kararı 1993'te vermiş ancak bu karar uygulamaya konulamamıştı.

Yapımı 1954'te tamamlanan anıt, Bulgaristan'da hem siyasi tartışmaların hem de çeşitli saldırıların hedefi haline gelmişti.

2011'de anıta yönelik saldırıda Sovyet askerlerinin figürleri boyanarak, Amerikan popüler kültür figürleri Süperman, Joker ve palyaço Ronald McDonald'a benzetilmişti. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen yıl 24 Şubat'ta verdiği emirle başlayan savaşın ardından bazı göstericiler de anıtı Ukrayna bayrağı renklerine boyamıştı.

Öte yandan anıtın kaldırılmasına yönelik işlemlerin başlaması hem Rusya'dan hem de Bulgaristan'daki muhalefet kanadından tepki çekti. 

Bulgaristan Sosyalist Partisi'nin lideri Kornelia Ninov, "Her anıt tarihin bir parçasıdır. Bir anıtı kaldırdığımızda, tarihin bir parçasını silmiş oluruz" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da anıtın sökülmesini "barbarca" diye niteleyerek eleştirdi. 
 


İş makineleri anıtın parçalarını sökerken, heykelin bulunduğu alanda protesto da düzenlendi. Eyleme katılan 38 yaşındaki Vassela Naydenova, "Bu anıt, tarihimizi ve dönemin sanatını göstermesi bakımından haklı bir yere sahiptir" dedi.

19 yaşındaki öğrenci Daniel Russev ise anıtın yıkılması gerektiğini savunarak, "Geçmiş günlerden kalma bu propaganda aracı şehir merkezinden kaldırılmalıdır" ifadelerini kullandı.


Independent Türkçe, AFP, Balkan Insight

DAHA FAZLA HABER OKU