Almanya'daki darbe planı davasında iddianame tamamlandı

Darbe hazırlıklarının 2021 yazında başladığı aktarıldı

Almanya'da geçen yıl yapılan operasyonların ardından 19 kişi tutuklanmıştı (Reuters)

Almanya'da savcılık, geçen yıl darbe girişimi suçlamasıyla gözaltına alınan İmparatorluk Vatandaşları (Reichsbürger) üyeleri hakkındaki iddianameyi tamamladı.

İddianamede 27 kişi, darbe yoluyla Alman demokratik siyasi sistemini yok etmeyi planlamakla suçlandı.

Darbe hazırlıklarının 2021 yazında başladığı öne sürülen iddianamede, sanıkların silahlı bir grupla Almanya Parlamentosu'nu ele geçirmeyi planladıkları belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İddianameye göre darbeciler, yönetimi ele geçirdikten sonra atılacak adımları da planladı.

Buna göre örgütün planladığı darbe başarılı olsaydı, aristokrat bir aileden gelen Heinrich XIII Prens Reuss, Almanya'nın yeni lideri olacaktı.

Prens Reuss'un göreve gelmesinin ardından, ilk iş olarak II. Dünya Savaşı'nı kazanan güçlerle yeni bir barış anlaşmasını müzakere edeceği aktarıldı.

İddianamede Prens Reuss'un hazırlık sürecinde Rus hükümetinden temsilcilerle görüştüğü ve darbeye destek aradığı ifade edildi.

O dönem radikal sağcı AfD sıralarından milletvekili olan Birgit Malsack-Winkemann'ın darbe hazırlıklarındaki rolü de iddianamede detaylandırıldı.

Buna göre Malsack-Winkemann, parlamentonun ele geçirilmesi planında saldırganları bina içine sokacaktı. Alman siyasetçinin darbenin ardından adalet bakanlığına atanması planlanıyordu.

Sanıkların, hazırlık sürecinde bazı askerleri ve polisleri de saflarına katmak için görüşmeler yürüttüğü aktarıldı.

İddianamede darbe planının ölümlerle sonuçlanabileceğinin farkında olan örgüt üyelerinin bir "düşmanlar listesi" oluşturduğu ifade edildi.


Darbeyi planlayan örgüt üyelerinin bir gizlilik bildirisine imza attığı ve anlaşmanın ihlali durumunda infaz edilmeyi kabul ettiği belirtildi. Savcılık örgütün darbe planları sırasında, 380 ateşli silah ve 148 bin adet mermiye sahip olduğunu öne sürdü.

İddianamede darbe planlamakla suçlanan kişilerden bazıları geçen yıl aralıkta federal polis tarafından düzenlenen operasyonlarla gözaltına alınmıştı.

Almanya'daki mahremiyet yasaları gereği, savcılık davaya konu olan şüphelilerin isimlerini açıklamadı.

Resmi verilere göre İmparatorluk Vatandaşları hareketinin, Almanya'nın tamamında 23 bin takipçisi bulunuyor.

2 bin 100 üyesinin de şiddet kullanmaya hazır olduğu grup Almanya'yı meşru bir devlet olarak tanımıyor.

Üyelerden bazıları monarşi altındaki Alman İmparatorluğu fikrine bağlıyken bazıları da Nazi taraftarı. Bazı üyeler de Almanya'nın halen askeri işgal altında olduğuna inanıyor.


Independent Türkçe, BBC, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU