İsrail onaylı "Hamas fonları" savaşla birlikte mercek altına alındı

"Hamas'ı para yedirerek ehlileştirebileceklerini sandılar"

İsrail'in açıkladığı rakamlara göre Aksa Tufanı operasyonuyla başlayan savaştan önce Gazze'de yaklaşık 30 bin Hamas militanı vardı (Reuters)

Katar'ın İsrail'in bilgisi dahilinde Gazze'ye yıllardır gönderdiği paralar, 7 Ekim saldırısının ardından sorgulanmaya başladı.

ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN'le İsrailli araştırmacı gazetecilik grubu Shomrim'in ortak çalışmasında, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun kendi kabinesinden gelen eleştirilere rağmen Katar'dan Gazze'ye para akışının devam etmesini sağladığı belirtildi.

Haberde, Batı Şeria'yı kontrol eden Filistin Ulusal Yönetimi'nin, Hamas hakimiyetindeki Gazze'deki devlet memurlarına yaptığı maaş ödemelerini 2017'de durdurduğu, Katar'ın yardımlarının da bunun ardından 2018'de başladığı ifade edildi.

Netanyahu yönetimiyle Katarlı yetkililerin Ağustos 2018'de yaptığı görüşmede onaylanan fonlama planında, Doha yönetiminin ilk etapta Gazze'ye ayda 15 milyon dolar gönderdiği belirtildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'nin tanınmış gazetelerinden New York Times'ın (NYT) aktardığına göre, İsrail'in iç istihbarat ajansı Şin Bet, çantalar dolusu nakit paranın Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın eline geçmemesi için transferleri denetledi. Haberde, tüm önlemlere rağmen Netanyahu yönetiminden plana itirazlar geldiğine dikkat çekildi. 

Dönemin Savunma Bakanı Avigdor Lieberman, Netanyahu'yu "uzun vadede ulusal güvenliğe ciddi zarar verme pahasına kısa vadede barışı satın almakla" suçlayarak Kasım 2018'de istifa etmişti. 

"Para yedirerek Hamas'ı durduracaklarını sandılar"

Savunma Bakanlığı'ndan emekli Tümgeneral Amos Gilad da CNN'e istihbarat örgütlerinin başından beri fonlama planına karşı çıktığını söyledi. Gilad, Netanyahu yönetiminin "Hamas'ı para yedirerek ehlileştirebileceği yanılgısına düştüğünü" savundu. 

Gilad, Katar'ın Gazze'ye gönderdiği paranın ayda 30 milyon dolara kadar çıktığını iddia ederek, Doha yönetimini de Hamas'ı güçlendirmekle suçladı. Gilad, "Bu para Hamas için oksijen gibiydi" dedi.

İsrail Savunma Kuvvetleri'nden emekli General Shlomo Brom da NYT'ye, Netanyahu'nun Gazze Şeridi'yle Batı Şeria'nın birleşmesini engellemek için Hamas'ı güçlendirme yoluna gittiği değerlendirmesini yaptı. İsrail liderinin bağımsız Filistin devletinin kurulmasını önlemek amacıyla hareket ettiğini savunan Brom, şunları söyledi:

İki devletli bir çözümü engellemenin etkili yollarından biri Gazze Şeridi'yle Batı Şeria'nın ayrı kalmasını sağlamaktı.

NYT'ye konuşan ve kimliğinin paylaşılmasını istemeyen bir İsrailli yetkiliyse, Netanyahu'nun böyle bir hedefi olmadığını ve Hamas'ı zayıflatmayı amaçladığını savundu. Yetkili, Tel Aviv yönetiminin "Gazze'de altyapıyı destekleyerek insani bir krizi önlemek için bölgeye para gönderilmesine müsaade ettiğini" öne sürdü. 

"İlk teklif 2014'te geldi"

Filistin Sosyal Kalkınma Bakanı Ahmed Macdalani, fonlamadan ABD'yi de sorumlu tuttu. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan adının gizli tutulmasını isteyen bir yetkili, Washington yönetiminin fonlama sürecinden haberdar olduğunu, Katar'ın bu teklifi ilk olarak 2014'te yaptığını ve kararı İsrail'e bıraktıklarını söyledi. Yetkili, ABD'nin Katar'ın Hamas'la yakın ilişkilerine her zaman temkinli yaklaştığını belirterek, fonlama faaliyetlerine Washington içinden de itirazlar geldiğini ifade etti. 

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, ekimdeki açıklamasında Katar'ı Hamas'ın silahlı kanadını fonlamakla suçlamış, Doha yönetimiyse iddiaları reddetmişti.

Kimliğinin paylaşılmasını istemeyen Katarlı bir yetkili, CNN'e ödemelerin abluka altındaki Gazze'de oluşabilecek bir insani krizin önüne geçilmesi için gönderildiğini savundu.

Hamas, 2006'da yapılan Filistin seçimlerinde, Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın partisi Fetih'i geçerek 132 sandalyeli mecliste 74 koltuk kazanmıştı. Fetih ise 45 sandalyede kalmıştı. Daha sonra taraflar arasında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle 2007'de Gazze'de patlak veren çatışmalarda, Hamas bölgenin kontrolünü de ele geçirmişti.
 


Gazze savaşı

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna, İsrail de Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt vermişti. 

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze'de 7 bin 729'u çocuk, 5 bin 153'ü de kadın 18 bin 205 kişi öldürülürken, yaralı sayısı 46 bini geçti.

İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda 434'ü asker en az 1200 kişinin öldürüldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu.


Independent Türkçe, CNN, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU