Irak'ta seçimlerin akıbeti "tetik ve kurşunlar" tarafından belirleniyor

Birkaç gün içinde oy verme sürecinin yürütülmesini etkileyecek güvenlik ihlalleri korkusu

Hazırlanan yerel seçimlerin güvence altına alınmasına yönelik plan Irak hükümeti tarafından onaylandı / Fotoğraf: Independent Arabia

Irak'ta 18 Aralık 2023'te yapılması planlanan il meclis seçimlerinin yaklaşmasıyla güvenlik endişeleri artıyor.

Bu endişeler, siyasi çekişmeler, adaylar arasındaki çatışmalar ve seçmenleri etkileme girişimleri gibi seçim sürecini etkileyebilecek diğer endişelerle de aynı zamana denk geliyor.

Irak'ta yapılacak olan yerel seçimlerde 16 milyondan fazla Iraklı seçmene oy kullanma hakkı var.

Independent Arabia'ya konuşan Iraklı uzmanlar, Irak'taki yerel seçimlerin, federal seçimlere zemin hazırlayan önemli bir dönüm noktası olduğunu ve yerel, bölgesel ve uluslararası düzeyde gergin siyasi ortamda gerçekleştiğini belirtiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güvenlik planları

Irak Ortak Harekat Komutanlığı, Genelkurmay Başkanı ve Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani'nin yerel seçimlerin güvenliğini sağlayacak planı onayladığını duyurdu.

Komutanlığın açıklamasında, planın yol kesme veya sokağa çıkma yasağı içermediği belirtildi.

Irak Ortak Harekat Komutanlığı Başkan Yardımcısı Korgeneral Kays el- Muhammedavi, yaptığı basın açıklamasında, "İl meclisleri seçimleri, parlamento seçimlerinden tamamen farklıdır. Plana göre Sudani'nin onayından sonra, Bağdat'ın içinde veya illerin tamamında sokakların kapatılması gibi bir şey olmayacak" dedi.

Muhammedavi, sözlerine devam ederek, "Vatandaşların hareketi normal olacak, ancak resmi tatil olacak. Plan, illerin tamamında sokağa çıkma yasağı içermiyor, ancak sahadaki veriler ve gelişmelere göre belirli bir durum, belirli bir bölgede, seçim merkezinde veya seçim bölgesinde sokağa çıkma yasağı uygulanmasını gerektirebilir" ifadelerini kullandı.

Muhammedavi sözlerine şunları ekledi:

Seçim Yüksek Güvenlik Komitesi ve alt komitelerden gelen tüm emirlerde sokağa çıkma yasağı, havalimanlarının veya sınır kapılarının kapatılması veya iller arasında sokağa çıkma yasağı ve yolların kesilmesi gibi bir şey yok. Bu seçimlerin planı, Irak'ın güvenliği ve istikrarı hakkında bir mesaj verecek ve vatandaşların seçimlere katılmaları veya kişisel çıkarları için hareket etmeleri için hareketlerini kolaylaştıracak. Gelecek seçimler, ulusal bir hak olarak kabul ediliyor. Özel oy verme tarihi 16 Aralık, genel oy verme tarihi ise 18 Aralık'ta yapılacak.


"Güvenlik birlikleri, Irak'ın tüm eyaletlerinde bulunan tüm oylama merkezlerini güvence altına almak için büyük bir şekilde konuşlandırılacak" diyen Muhammedavi, vatandaşların özgürce oy kullanabilmeleri için ortamın güvenli olmasını umduğunu söyledi.

Seçim güvenliğinin sağlanması ve yasalara göre, adaylara, seçim merkezlerine ve güvenlik odalarına saldıranların engellenmesi için ortamın hazırlanması gerektiğini" talep eden Iraklı Komutan, boykot ve oy kullanmama konusunun vatandaşların kendi kararı olduğunu açıkladı.

Muhammedavi ayrıca "Seçim komisyonu ile yüksek düzeyde koordinasyon var. Bu planı, diğerlerinden ayıran şey, komisyonun cihazlarının ve kartlarının tekrar tekrar test edilmesidir. Ayrıca, tüm işler normal seyrinde devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, daha önce Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zeydan ile bir araya geldi.

İkili, ülkenin genel durumu, hükümetin iller meclisleri seçimlerine hazırlık çalışmalarını ve anayasa ve yasalara aykırı hareket eden ve seçim sürecini engellemeye çalışan herkesi takip etmek için yargı ve güvenlik güçleri arasındaki işbirliğini teyit etti.


Tehlike işareti

Iraklı güvenlik araştırmacısı İmad Allav, hükümet yetkililerinin seçimlerin güvenliğinden duydukları endişelerin, birçok siyasi gücün endişelerinden kaynaklandığını düşünüyor.

Allav, "Bugün Irak sokaklarında bazı adayların afişlerinin ve seçim ilanlarının yırtıldığını görüyoruz. Ayrıca, Diyala ilinde bir aday olan Fadıl el-Mersumi'nin öldürülmesi, seçimlerde siyasi silahın kullanılarak seçmenlerin tercihlerinin etkilenmesi konusunda bir tehlike işaretidir" dedi.

Alla, sözlerine şöyle devam etti:

Seçimlerin güvenliği ve güvenlik önlemleri şu ana kadar adayların veya seçim merkezlerinin güvenliğini göz önünde bulundurmadı. Bu, seçim sürecini olumsuz etkileyecek ve hükümetin oylama için aldığı güvenlik önlemlerin etkin olmadığını gösteren mesajlar gönderecektir.

Allav hükümet yetkililerini, endişelerini karşılamak için istihbarat çalışmalarını yoğunlaştırmaya, askeri ve güvenlik birimlerini seçim merkezlerinde yaygınlaştırmaya ve bu aşamada siber güvenliği vurgulamaya çağırdı.
 


Bölgesel ve uluslararası çatışma

Ayrıca, hukukçu ve akademisyen Halid el-Ardavi, Irak'taki yaklaşan yerel seçimlerin, sonrasındaki federal seçimlerin temelini oluşturması açısından önemli bir dönüm noktası olduğunu açıkladı.

Ardavi'ye göre bu seçimler, yerel, bölgesel ve uluslararası düzeyde gergin bir siyasi atmosferde yapılacak.

Bu seçimleri, yalnızca Irak'taki siyasi bir çatışma olarak görmek yanlış. Aksine, daha geniş bir bölgesel ve uluslararası çatışmanın bir uzantısı.

Ardavi, seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte, yarışan güçler arasındaki gerilimin artacağını ve birbirlerini hedef almaya çalışacaklarını söyledi.

Seçimlerin başarısının, hükümeti oluşturan güçlerin başarısı anlamına geleceğini ve nüfuzlarını ve kontrollerini sürdürmelerini sağlayacağını belirten Ardavi, seçimlerin başarısız olmasının ise, bu güçlerin başarısızlığı anlamına geleceğini ifade etti.

Ayrıca bu başarısızlığın, seçimlerin yapılmaması ile sınırlı kalmayacağını, aynı zamanda sonuçları ve doğrudan çıktıları ile de ilgili olacağını söyledi.


Silahlı kanatlar

Siyasi araştırmacı Mucaşa et-Temimi de, Irak'ta silahın yaygın olduğunu ve devletin kontrolü dışında 10 milyon hafif silah olduğunu tahmin ettiğini belirtti. Bu rakamın, ciddi güvenlik endişelerine yol açtığını söyledi.

Temimi, bu seçimlerin, eleştirel bir kitleye sahip büyük siyasi grupların boykotuna sahne olacağını ve herhangi bir çatışmanın oylamaya müdahale edeceğine işaret etti. Bunun da seçimlerin ertelenmesine yol açabileceğini bildirdi.

Diyala'da durumun çok kötü olduğunu söyleyen Temimi, "30'dan fazla kişi, karşıt siyasi gruplar arasındaki bir çatışmada öldürüldü. Seçime giren bazı grupların silahlı kanatlarının olduğu ve bunları rakiplerine karşı kullanabilecekleri biliniyor. Diyala'da bir seçim listesi başkanı ve bir parti başkanının öldürülmesi, güvenlik güçlerinin endişelerini daha da artırıyor" dedi.

Temimi, sözlerini şu şekilde noktaladı:

Güney illerimizde, çoğu İslami partinin silahlı kanatlarına sahip olduğu göz önüne alındığında, büyük aşiret ve parti çatışmaları yaşanıyor. Orta ve Kuzey illerinde ise hala terör örgütü IŞİD'in cepleri bulunuyor. IŞİD, Irak askeri üslerini hedef alarak, ABD'li danışman ve güvenlik ve askeri liderleri içeren uluslararası koalisyon güçlerine büyük bir tehdit oluşturuyor.

 

 

Independent Arabia 

DAHA FAZLA HABER OKU