Gazze savaşı, Irak'ta gerilimi artırdı

"Eğer Amerikalıları vuruyorlarsa, Allah onlara yardım etsin"

ABD saldırılarında öldürülen Ali Daraaji'nin naaşı Haşdi Şabi askerleri tarafından taşındı (AFP)

7 Ekim'deki Hamas saldırılarının ardından İsrail'in Gazze'ye düzenlediği operasyonlar Irak'ta da gerilimi artırdı.

Birleşik Krallık merkezli Guardian gazetesi, Irak ve Suriye'deki ABD üslerine yönelik saldırıların ardından salı ve çarşamba günü ABD'nin bölgedeki savaşçıları hedef aldığını yazdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde ABD saldırılarında 9 savaşçının öldüğü ve bunların Irak'ta Gazze Savaşı'yla bağlantılı ilk kayıplar olarak kayda geçtiği belirtildi.

Irak ve Suriye'de ABD üslerine yönelik saldırılar, İslami Direniş isimli örgüt tarafından üstlenilmişti. 

Örgüt, "düşmanın Gazze halkına karşı işlediği suçları" saldırıların gerekçesi olarak sunmuştu.

Guardian, Amerikan saldırılarında öldürülen savaşçılardan 32 yaşındaki Ali Hasan el Daraji'nin cenazesine katılarak, buradan izlenimlerini aktardı.

Gazete, Daraji ailesinin 2003-2011'deki Amerikan işgali sırasında direniş cephesinde savaştığını ve yaşanan son olayları ABD'nin Ortadoğu politikalarının bir yansıması olarak gördüklerini yazdı.

Cenazeye Hizbullah Tugayları'ndan birçok kişinin katıldığı belirtilirken, bu kişilerden bazılarının ABD işgalinin ilk günlerinden bu yana savaştıkları aktarıldı. Irak'ta Hizbullah Tugayları, işgalin ilk döneminde kurulmuş, sonraki süreçteyse Haşdi Şabi çatısı altında yasal güvenlik yapısına dahil edilmişti.

Cenazeye katılan Ali Daraji'nin amcası Zülfikar, "Halk Amerikalıları istemiyor. Irak'ın yerle bir olmasından onlar sorumlu" ifadelerini kullandı.

Zülfikar, Ali'nin 2003'te başlayan işgalin ardından hayatını kaybeden 7. aile üyesi olduğunu söyledi. Ali'nin annesi, iki kardeşi ve amcasının işgal sonrası dönemdeki mezhep savaşları sırasında hayatını kaybettiği, iki kuzenininse 2008'de evlerine isabet eden bir havan topu nedeniyle yaşamını yitirdiği belirtildi.


Gazze'de enkaz altından çıkarılan her çocuk görüntüsünün Irak'ta işgal anılarını canlandırdığını belirten Zülfikar, "Amerika, Gazze'deki çocukların ölümünden sorumludur. Sadece direniş güçleri değil tüm Iraklılar Gazze'yle birlikte. Ne zaman savaş olsa, biz birleşiriz" diye konuştu.

Filistin mücadelesinin Irak'taki Şiiler ve Sünniler için Arap kimliğini hatırlatıcı kökleri olduğunu vurgulayan gazete, bazı Sünni kurumların Şii örgütlerin Amerikan kuvvetlerine yönelik saldırıları desteklediğini yazdı.

Binlerce Sünni imamın üyesi olduğu Alimler Konseyi'nin başkan yardımcısı Münir Ubeydi, konuyla ilgili, "Eğer Amerikalıları vuruyorlarsa, Allah onlara yardım etsin. İyi şans için onlara dua ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Irak hükümeti zor durumda

Gazze Savaşı'yla birlikte Irak'ta artan gerilimin Bağdat yönetimini de zor durumda bıraktığı ifade edildi.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, geçen yıl Hizbullah Tugayları gibi direniş örgütlerinin de desteğini alarak iktidara gelmiş, bu örgütler Sudani'ye ABD-Irak ilişkilerini düzene sokması için zaman tanımıştı.

Amerikan askerlerinin ülkeden çekilmesi için Sudani'nin bir takvim belirlemesini isteyen silahlı örgütler, geçici olarak eylemlerine ara ermişti.

Ancak Guardian, bu örgütlerdeki sabrın tükenmeye başladığını ve ülkedeki Amerikan üslerine yönelik saldırıların da bunun bir işareti olduğunu öne sürdü.

Hizbullah Tugayları da cumartesi günü bir açıklama yayımlayarak, Gazze'deki ateşkes sürecinde saldırıların azalacağını ancak Irak işgal güçlerinden tamamen temizlenene kadar savaşa devam edeceklerini duyurdu.

Pentagon'dan geçen hafta yapılan açıklamada, 7 Ekim'den sonra 32'si Irak'ta, 34'ü Suriye'de olmak üzere ABD güçlerini hedef alan 66 saldırı düzenlendiği belirtilmişti. Bu saldırılarda toplam 62 kişi yaralandı.


Independent Türkçe, Guardian, AA

DAHA FAZLA HABER OKU