PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 10 Aralık 2023;

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım.


Doğu Afrika Topluluğu askerleri Kongo'dan çekiliyor

Doğu Afrika Topluluğu Barış Gücü askerlerinin ilk grubu, görev süresinin uzatılmayacağı açıklamasının ardından bölgeden ayrıldı.

Yaklaşık 100 Kenyalı Barış Gücü askerini taşıyan uçak, Kenya'nın başkenti Nairobi'ye doğru yola çıktı.

Kongo Devlet Başkanı Felix Tshisekedi, Doğu Afrika Topluluğu Barış Gücü'nü isyancılarla birlikte hareket etmekle suçlayarak, bölgeden çekilmeleri çağrısında bulunmuş, ülkelerinin kaderini tayin etme sorumluluğunu alacaklarını belirtmişti.

Bunun üzerine Tanzanya'da 24 Kasım'da düzenlenen Doğu Afrika Topluluğu Devlet Başkanları Zirvesi'nde, 8 Aralık'ta görev süresi dolacak Kongo Demokratik Cumhuriyetindeki (KDC) Barış Gücü'nün süresinin uzatılmayacağı kararlaştırılmıştı.

KDC'nin doğusundaki Ruanda, Uganda ve Burundi sınırı, 20 yılı aşkın süredir altın ve kobalt gibi madenlerin kontrolünü sağlamaya çalışan silahlı grupların saldırılarına ve çatışmalarına sahne oluyor.

Birleşmiş Milletlere ait olan ve dünyadaki en büyük BM misyonlarından olan görev gücü de Kongo'dan çekileceğini açıklamıştı.


Kenya İsrail'e tarım işçisi gönderiyor

Kenyalı yetkililer ile İsrail heyeti arasında başkent Nairobi'de yapılan görüşmelerin ardından Kenya Çalışma ve Sosyal Koruma Bakanlığı yaptığı açıklamada, İsrail'in tarım arazilerinde çalışması için 1500 işçiyi İsrail'e göndereceklerini duyurdu.

İşçilerin 1500 dolar net gelirle çalışacağı ve 3 yıllık sözleşme yapılacağı belirtildi. Daha önce Malavi'de de benzer bir süreç gelişmiş, İsrail'e 5 bin Malavili tarım işçisinin gönderileceği açıklanmıştı.

İsrail ile Filistin arasındaki çatışmaların ardından binlerce Taylandlı işçi İsrail'den tahliye edilmişti. Çalışacak yabancı işçi bulmakta zorlanan İsrail, iş gücü açığını karşılamak üzere çeşitli Afrika ülkeleriyle temas kurmuştu.


Çin, 6 Afrika ülkesine gümrük vergisini kaldırdı

Çin Gümrük Tarife Komisyonu, Çin'in altı Afrika ülkesinden gelen mallar için sıfır tarifeli ithalat rejimi uygulayacağını duyurdu.

Angola, Gambiya, Kongo, Madagaskar, Mali ve Moritanya için geçerli olacak karar 25 Aralık'tan itibaren yürürlüğe girecek.

Çin Afrika'ya gemi, otomobil, mekanik ve elektrikli ürünler ihraç ederken Afrika'dan Çin'e yapılan önemli ithalatlar arasında ham petrol ve tarım ürünleri bulunuyor.

Alınan gümrük vergisinin kaldırılması kararıyla ticaret hacminin daha da artması bekleniyor.

Afrika'nın en büyük ticaret partneri olan Çin, 2022 yılında 260 milyar doları aşan ticaret hacmiyle rekor kırdı.

2023'ün ilk yarısında ise Çin-Afrika ticaret hacmi yıllık yüzde 7,4 artışla 158 milyar dolara ulaştı.

Çin-Afrika ticaretinin yaklaşık yüzde 20'si Güney Afrika ile Çin arasında gerçekleşiyor.

Geçen kasım ayında Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin ve Güney Afrika arasındaki ilişkilerin altın çağına girdiğini vurgulamıştı.

Petrol devleri Nijerya ve Angola, Çin'in en büyük ikinci ve üçüncü ticaret ortağı oldu.


İngiltere ile Ruanda yeni göçmen anlaşması imzaladı

İngiliz Yüksek Mahkemesi kasım ayında hükümetin itiraz ettiği Temyiz Mahkemesi'nin ret kararını onamıştı.

Planın mevcut haliyle yasadışı olduğuna hükmeden Yüksek Mahkeme, Ruanda'nın güvenli bir üçüncü ülke olarak kabul edilemeyeceğine hükmetmişti.

Bunun üzerine Ruanda ile İngiltere arasında yeni bir göçmen anlaşması imzalandı.

Söz konusu anlaşma Ruanda'nın başkenti Kigali'de İngiltere İçişleri Bakanı James Cleverly ve Ruanda Dışişleri Bakanı Vincent Biruta tarafından imzalandı.

Düzenlenen basın toplantısında Biruta, "İngiltere ile ortaklığı sürdürdük çünkü bu yasadışı göç krizinde oynayabileceğimiz bir rol olduğuna inanıyoruz" açıklamasında bulunurken, İngiliz İçişleri Bakanı Cleverly ise "Bu yeni anlaşma özellikle Ruanda'nın ortaklık kapsamında transfer edilen kişileri başka bir ülkeye sınır dışı etmeyeceğini garanti ederek Yüksek Mahkeme'nin endişelerine yanıt verecektir" ifadelerine yer verdi.

Her yıl binlerce kaçak göçmen Manş Denizini aşarak İngiltere'ye ulaşıyor.


Gine Devlet Başkanı darbe girişiminin ardından meclisi feshetti

Gine Bissau'da geçen hafta yaşanan darbe girişiminin ardından Devlet Başkanı Umaro Sissoco Embalo'nun meclisi feshettiği duyuruldu.

Gelecek milletvekili seçimleri için de anayasaya uygun bir tarih belirleneceği kaydedildi.

Devlet Başkanı Embalo Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28'inci Taraflar Konferansı'na (COP28) katılmak üzere Birleşik Arap Emirlikleri'ne gidince ülkesinde darbe girişimi yaşandı.

Başkent Bissau'da 1 Aralık sabah saatlerinde silah sesleri duyuldu. Özel Kuvvetler ile Ulusal Muhafız üyeleri arasında çatışma çıktı ve Özel Kuvvetler sükuneti sağladı.

Maliye Bakanı Souleiman Seidi ve Kamu Maliyesinden Sorumlu Devlet Bakanı Antonio Monteiro Ulusal Muhafız üyeleri tarafından gözaltına alınmasının ardından ülkede tansiyon yükselmişti.

Seidi ve Monteiro, devlet fonlarından 10 milyon doları zimmetlerine geçirdikleri iddiasıyla gözaltına alınmış ve mahkemeye çıkarılmıştı.

Gine Bissau geçtiğimiz yıl bir darbe girişimiyle daha karşı karşıya kalmıştı.

Gine Bissau, bağımsızlığını ilan ettikten bu yana defalarca darbelere ve darbe girişimlerine sahne oldu.

 

 

Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU