Ay "yeni bir çağa" girdi

İnsanlık Ay yüzeyine golf topları ve dışkı bırakıyor

(AFP)

Araştırmacılar Ay'ın yeni bir çağda olduğunu söylüyor: Ay Antroposeni.

İnsanların Ay yüzeyinde yaptığı ve yapmayı planladığı değişikliğin seviyesinden dolayı araştırmacılar, uydunun yeni bir çağda olduğunun kabul edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Dahası uzay araçlarının yüzeye geri dönmesi ve insanlığı bir kez daha oraya götürmesiyle Ay ortamını gelecek yıllarda daha da şekillendirmeyi amaçlıyoruz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar insanlığın yaptığı değişikliklerin resmen tanınmasının, Ay yüzeyinin değişmez olmadığını ve insanlığın onu ciddi derecede değiştirdiğini açıkça ortaya koymanın önemli bir yolunu sunduğunu ifade ediyor.

Ay'ın yeni bir çağa girdiğine dair argüman Nature Geoscience'ta yayımlanan bir yorum makalesinde yer alıyor. Araştırmacılar bu çağın, Rusya'nın Luna 2 adlı uzay aracının Ay yüzeyine yapılan ilk inişi gerçekleştirdiği 1959'da başladığının düşünülebileceğini söylüyor.

Kansas Üniversitesi'nde jeoloji alanında araştırmacı olan, makalenin başyazarı Justin Holcomb, "Buradaki fikir, Dünya'daki Antroposen tartışmasındakiyle hemen hemen aynı; insanların gezegenimizi ne kadar etkilediğinin keşfedilmesi" diyor.

İster yüzbinlerce yıl önce ister 1950'lerde olsun, Dünya'daki Antroposen'in geçmişte bir noktada başladığı üzerinde fikir birliği var.

Benzer şekilde Ay'da da Ay Antroposeni'nin çoktan başladığını savunuyoruz fakat insan faaliyetlerinin neden olduğu önemli bir Ay halesini ölçene kadar muazzam bir hasarı ve tanınmasının gecikmesini önlemek istiyoruz ki bu çok geç ölçülebilir.

İnsanlık, Ay yüzeyine çoktan bir dizi kalıntı bıraktı bile. İlk inişte oraya bırakılan meşhur golf topları ve bayrakların yanı sıra insan dışkısı ve başka çöpler de yüzeye bırakılanlar arasında yer alıyor.

Dahası insanlık Ay'ın yüzeyini değiştirmek için çalışırken insanlar Ay'ı kazmaya ve hatta orada yaşamaya hazırlanıyor.

Holcomb, "Kültürel süreçler Ay'daki jeolojik süreçlerin doğal arkaplanını geride bırakmaya başlıyor" diyor.

Bu süreçler 'regolit' diye adlandırdığımız, Ay'daki tortuların taşınmasını içeriyor. Genellikle bu süreçler arasında diğerlerinin yanı sıra meteoroit çarpmaları ve kütle hareketi olayları yer alıyor. Öte yandan keşif araçlarının, iniş araçlarının ve insan hareketlerinin etkisini göz önüne aldığımızda bunlar regoliti kayda değer derecede bozuyor.

Yeni uzay yarışı bağlamında Ay manzarası 50 yıl içinde tamamen farklı olacak. Birden fazla ülkenin orada bulunacak olması çok sayıda zorluğa yol açacak. Amacımız Ay'ın statik olduğuna dair efsaneyi ortadan kaldırarak sadece geçmişteki değil, süregelen ve gelecekte de yaratacağımız etkinin önemini vurgulamak. Çok geç kalınmadan Ay yüzeyi üzerindeki etkimizle ilgili tartışmaları başlatmayı hedefliyoruz.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU