İİT-Arap Birliği’nin Bakanlar Komitesi üyeleri, Washington’da yaptıkları görüşmede İsrail’in ihlallerini reddettiklerini açıkladı

Başkanlığını Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan’ın yaptığı toplantıda, İsrail’in Filistin topraklarındaki ihlal ve eylemlerinin reddedildiği ifade edildi

Fotoğraf: Şarku’l Avsat

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da geçtiğimiz ay düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Birliği Ortak Zirvesi’nde görevlendirilen Bakanlar Komitesi üyeleri, dün Washington’da ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Ben Cardin ile görüştü.

Başkanlığını Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan’ın yaptığı toplantıda, İsrail’in Filistin topraklarındaki ihlal ve eylemlerinin reddedildiği ifade edildi.

Toplantıya Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman bin Jassim Al Sani, Ürdün Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Eymen es-Safadi ve Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri katıldı.

Görüşmede, acil ateşkes ve savunmasız sivillerin korunması için gösterilen çabaların yanı sıra, Gazze Şeridi ve çevresindeki durum ve bölgedeki askeri gerilimin artması ele alındı.

Bakanlar Komitesi üyeleri, bariz yerleşim operasyonları, zorla yerinden etme ve sivil tesislerin vurulması da dahil olmak üzere, uluslararası hukuk ve uluslararası insancıl hukukun açık bir ihlali olan İsrail işgal güçlerinin gerçekleştirdiği tüm ihlal ve eylemleri tamamen reddettiklerini ifade etti.

Bakanlar, Gazze Şeridi’ne acil insani, gıda ve tıbbi yardımın ulaştırılması için yardım koridorlarının güvenliğinin sağlanması amacıyla uluslararası toplumun ciddi ve acil adımlar atmasının önemini de vurguladılar.

Bakanlar Komitesi üyeleri, İsrailli yetkililerin Gazze Şeridi’ndeki kardeş Filistin halkına karşı işlediği ihlalleri durdurma konusunda, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyesi devletlerin sorumluluklarını üstlenmesinin öneminin altını çizdi.

Toplantıda ayrıca, Filistin halkının, 4 Haziran 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti kurma yönünde meşru haklarını elde etmesini sağlamak ve Filistin’de adil, kalıcı ve kapsamlı barış yoluna dönüş için uluslararası toplumun iki devletli çözüme ilişkin uluslararası kararları uygulamaya yönelik ciddi çalışması gerektiğine dikkat çekildi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU