Cumhuriyetçilerin Ukrayna hamlesi, Putin destekçilerini "sevindirdi"

"Amerika Birleşik Devletleri'nin dostu olmak, düşmanı olmaktan daha tehlikelidir. Sonunda sizi terk ederler ve bölgenizde yakılıp yıkılmış topraktan başka bir şey bırakmazlar"

(Reuters)

Vladimir Putin'in Rus kablolu televizyon kanallarındaki destekçilerinin, Senato'daki Cumhuriyetçilerin Ukrayna'nın karşı saldırısına finansman sağlayacak revize edilmiş yasa tasarısını kabul etmekten kaçınmasını, ABD'nin savaşa olan bağlılığının bozulmasına dair bir işaret olarak gördüğü bildirildi.

Daily Beast'in haberine göre, salı günü Biden yönetiminin Savunma Bakanlığı yetkililerinin ev sahipliğinde düzenlenen brifingde Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında patlak veren tartışma, Rus devlet medyasında sevinçle karşılandı ve savaşta Rus güçlerinin lehine bir gelişmenin işareti olarak müjdelendi. 

En net tepkinin 60 Minutes adlı Rus programının sunucusu Olga Skabeeva'dan geldiği bildirildi.

Sunucu, "Aferin Cumhuriyetçiler! Taviz vermiyorlar! Bu bizim için iyi bir şey" diye açıkça ifade etmiş.

Daily Beast'e göre bir başka Rus sunucu da şu açıklamayı yaptı:

Bu diğer ülkeler için büyük bir ifşa olacak. Amerika Birleşik Devletleri'nin dostu olmak, düşmanı olmaktan daha tehlikelidir. Sonunda sizi terk ederler ve bölgenizde yakıp yıkılmış topraktan başka bir şey bırakmazlar.

İşin doğrusu ABD Kongresi'nde Ukrayna'ya daha fazla askeri yardım sağlanması kesinlikle imkansız değil.Cumhuriyetçi partidaşlarına da liderlik eden Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, Demokratların işe yaramayacağını söylediği göçmenlik ve sınır güvenliği yasa tasarısı H.R. 2'yle eşzamanlı olarak kabul edilmedikçe meclisinden yeni bir yardım tasarısı geçirmeyeceğine dair halihazırda söz vermiş durumda. Ancak Johnson daha önce geri adım atmıştı ve görüşmeler hâlâ değişkenliğini koruyor.

Senato'daki Cumhuriyetçi Parti kurultayında Ukrayna'ya destek daha baskın olsa da buna karşı çıkanlar da var. Ancak parti meclisinde Cumhuriyetçiler, Ukrayna'ya fon sağlanmasını, Demokratların sınır güvenliği konularında taviz vermesi anlamına gelen bazı şartlar olmadan kabul etmeyeceklerini açıkça ifade ediyor.

Salı günü Senato İstihbarat Seçilmiş Komitesi'nin iki farklı partiden üyeleriyle başkanları Mitch McConnell ve Chuck Schumer'in katıldığı brifingde yaşanan tartışmanın nedeni de buydu. Toplantıya katılan Demokratlar, Cumhuriyetçileri toplantıyı "saptırmakla" suçlarken, Cumhuriyetçi Parti senatörleri Savunma Bakanlığı yetkililerinden rakiplerini Ukrayna'nın fonlarının Cumhuriyetçilere siyasi taviz verilmesini gerektirecek kadar önemli olduğuna ikna etmelerini istedi; bu talep doğal olarak reddedildi.

Salı günü düzenlenen brifinge Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin de katılması planlanmıştı ancak son anda gelmekten vazgeçti.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.the-independent.com/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU